274 UČENIKA OBAVILO STRUČNU PRAKSU U ZIJINU

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Od maja 2019, kada su apsolventima Tehničkog fakulteta u Boru uručeni prvi ugovori o stručnoj praksi, Serbia Zijin Copper za studente i srednjoškolce svake godine organizuje program stručnog osposobljavanja. Stručnu praksu su u nekom od kompanijskih pogona u poslednje tri godine obavila 274 učenika i studenata, a 139 ih je zasnovalo i radni odnos.

IZVOR Ist MEDIA

Jedna od njih je Katarina Puškić, diplomirani inženjer rudarstva i jedina je žena u Serbia Zijin Copper koja, na lični zahtev, radi pod zemljom je kao apsolvent pete godine osnovnih studija prijavila na konkurs za stručno osposobljavanje u nekom od kompanijskih pogona.

Nakon evaluacije i nekoliko obavljenih razgovora, nas petoro dobilo je šansu da praksu obavi pod zemljom. Punih deset meseci svakodnevno sam silazila u „Jamu“ i upoznavala tajne mračnih hodnika i horizonata. Posao mi je u teoriji bio jasan, a kroz praksu je trebalo da ga ili zavolim i usavršim, ili batalim. Desio se prvi scenario, kaže ona

Predsednik Saveta Tehničkog fakulteta u Boru prof. dr Dragoslav Gusković tvrdi da rudarsko inženjerstvo postaje sve interesantnije brucošima, baš zbog toga što relativno lako mogu da se zaposle u struci i to odmah po diplomiranju.

Nekoliko je razloga zbog kojih se interesovanje svršenih srednjoškolaca za studije rudarstva osetno povećalo. Najpre, potražnja za ovim zanimanjem je sve veća zbog inostranih kompanija koje se u Srbiji bave rudarstvom, a ovde u Boru rudarstvo je u modi zbog mogućih stipendija i posla u Zijinu, kaže prof. dr Gusković.

Za rad se trenutno stručno osposobljava 61 praktikant. Ima ih u „Velikom Krivelju“, „Novom Cerovu“, Majdanpeku, topionici, ali i u kompanijskim sektorima za geologiju, marketing, zaštitu životne sredine, IT, planiranje i finansije. Praktikanti su zapravo studenti koji još uvek nisu ispunili uslove iz ugovora, odnosno nisu još diplomirali, a praksu su počeli 2019, 2020. ili 2021. godine, navode u Zijinu.

Tu spadaju i srednjoškolci, koji su praksu počeli prošle godine.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.