ISTINE I OBMANE, PROPAGANDA I POLITIKA

0 0
Read Time:3 Minute, 31 Second
U vreme predizorne kampanje, u februaru i martu, svedoci smo raznih skupova na kojima se mogu čuti različita mišljenja, i pozicije i opozicije, ali neke istine ne mogu da se prenabregnu i olako shvate bilo od koga da dolaze. Istini, dakle, treba pogledati u oči. Najbolje je sami da prosudite i vidite svojim očima šta je tačno, a šta se filuje i reklamira. Šta su propaganda i politika, a šta nosi život? Pokušaćemo, upravo zbog toga, da, koliko toliko, tamo gde je baš neophodno, razjasnimo neke zamagljene izajve.

Borske narodne novine, 21. marta 2022, Autor: B.N.

Dragan MarkovićUjedinjena opozicija Bora:

– Mi se borimo istinom, a vlast obmanama. Primer je studija Instituta Batut koja pokazuje da je, zbog najtežih oboljenja prouzrokovanih zatrovanim vazduhom, vodom i zemljištem u Boru, životni vek stanovištva skraćen za deset godina… Bor je žrtvovan, maltene poklonjen, mada je rudno blago vlasništvo svih nas. Za 20 godina ovde ostaje pustoš i gde ćemo onda? Radi se i bez planske i ostale dokumentacije. Sve je pod velom tajne… S druge strane, Bor je u velikim problemima, od neizgledne putne infastrukture do praljavih ulica, ruinirane železničke stanice – nekada jedne od najuređenijih u zemlji, ruinirane “Kapije grada” i dvorca Karađorđevića u Brestovačkoj banji koji i danas prokišnjava i propada…

Miki Janošević: Vlaška stranka Most: 

– Metovnica mora da živi. Ne smemo dozvoliti da, zbog novog rudnika, dočeka sudbinu Krivelja. Ovde su neophodna odeljenja našeg Inatituta i Tehničkog fakulteta, da svako selo za svoje potrebe dobije 30 do 50 miliona, a ne kao sada – 400 d0 500.000 dinara. Da se otvori ambulanta sa stalno zaposlenom medicinskom sestrom, biblioteka sa stalnim službenikom, Dom kulture sa upravnikom, Mesna zajednica sa zaposlenim sekretarom. .. I najteži problemi, kao otuđenje imovine zbog širenja rudnika, mogu da se reše za tri do šest meseci.

Dr Marela Mijucić, Koalicija “Za pobedu Bora”: 

– Kadrovi su najveća teškoća u borskom zdravstvu. U zdravstvenim ustanovama nedostaju sve struke, ne samo lekari i medicinske sestre. Primer je primarna zaštita. Zato pacijenti čekaju svog lekara i do deset dana, jer su oni angažovani u drugim službama…

Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora (SNS):

– Reč je o lokaciji (preseljenje Krivelja) o kojoj se 1937. godine govorilo da se tu gradi novi grad Bor kada su krenuli veliki planovi za rudarenje. Posle skoro stotinu godina vraćaćemo se izvornim idejama Draga Čeha da se tamo gradi novo naselje… (23. 2. 2022.)

Dejan Miljanović, pomoćnik mistarke za rudarsrtvo i energetiku: 

– RTB je samo pre 6,7 godina bio pred stečajem i od države je dobijao sredstava za tekuću likividnost. Ziđin je krajem 2018. godine došao u Bor i nasledio veoma loše stanje u oblasti zaštite životne sredine s bozirom da je RTB godinama izazivao velike ekološke probleme… (19.2. 2022.)

Ova dva poslednja primera imaju i posebnu težinu jer su plod aktuelne vlasti. Prvo, lokacija o kojoj gradonačelnik govori pored Timoka na sredokraći Metovnice, Šarbanovca i Zlota je zaista povoljna i ona će najverovatnije i biti izabrana. Ali, legendarni, nekadašnji direktor RTB Bor, Drago Čeh, upravo je tu lokaciju izabrao zbog, kako reče gradonačelnik, “velikih planova za rudarenje”. Pitanje – zar sad nisu još veći, neuporedivo veći planovi za širenje rudnika i ni slovom se ne spominje da se, uz rudnike, u centru grada, gradi ogromna topionica bakra? Kao nigde u svetu – grad i topionice metala na istom mestu. Siroti i sudbini prepušteni grad Bor ostaje, bar zasad, tamo gde je oduvek i bio. Sve ostalo dolazi i nadolazi, guši ga i sapliće, ugrožava i zgrožava!
Drago Čeh – Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena Bor od 1951. do 1961. godine

Drugo, izjava pomoćnika ministarke rudarstva Miljanovića, kad se tako gleda kakva je prezentirana, apsloutno je tačna. Ziđin je došao u osinjak ekološke katastrofe. Ziđin je investirao ogroman novac za propali RTB, i to je tačno. Za tih šest – sedam godina koje spominje pomoćnik ministarke, ista vlast je trpela, čak i podržavala, sunovart i propadanje RTB -a. I kad su bile najpovoljnije cene bakra – do zla se loše poslovalo. Politički menadžment nije menjan uprkos pritiscima i argumentima javnosti i najstručnijih i najkompatentnijih ličnosti i naučnih kuća u ovoj zemlji.

I, zašto nam danas neki Miljanović iz Beograda soli pamet, koji bi bar trebalo da ćuti i ne staje na muku, u prvom redu građanima Bora?
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.