Priroda u Boru uništena, u Zrenjaninu se tek očekuje zagađenje

0 0
Read Time:2 Minute, 30 Second

Profesorke biologije Beogradskog univerziteta Ljiljana Tomović i Biljana Stojković govorile su iz domena svoje struke o zagađenju fizičkom i mentalnom, kome je Srbija izložena.

Izvor, Piše: M.P.

„Država poslednjih 30 godina nije ulagala u sistemsko praćenje stanja životne sredine. Jedva smo naterali Agenciju za zaštitu životne sredine da objavljuje svoje podatke, a onda je ona pomerila granične vrednosti stepena zagađenja vazduha tako da se ono što se u Evropi smatra opasnim vazduhom ovde tretira kao ispravan vazduh, što je falsifikovanje činjenica“, upozorila je profesorka Ljiljana Tomović.

Ekologija je poglavlje u kojem ćemo se najteže prilagoditi standarima Evrope, vlast neće da kaže da je poglavlje 27 u pregovorima sa EU najskuplje i da je u perspektivi plaćanje ogromnih penala Evropskoj uniji zbog zagađenja koje emitujemo, istaknuto je sinoć na tribini Građanskog preokreta u Zrenajninu na kojoj se govorilo o zagađivanju koje uzrokuju kineske investicije u Srbiji.

Ona je navela primer Bora, u kome se više ne govori o prirodi jer je uništena, već se sada priča samo o zdravlju ljudi.

„Poslednjih nekoliko godina se kriju informacije o porastu respiratornih, kancerogenih i dečjih oboljenja u severoistočnoj Srbiji iako su državne institucije obavezne da prate i objavljuju te podatke. Došli smo do saznanja da se iz inostranstva dovozi ruda izuzetno lošeg kvaliteta, sa manjim sadržajem metala a sa većim sadržajem toksičnih elemenata, da bi se prerađivala u Boru, jer je Srbja poznata kao zemlja u kojoj se ne poštuju ekološki propisi, a inspekcije za zaštitu životne sredine ne zalaze u kineska postrojenja. Ni u jednoj drugoj evropskoj državi to ne bi smeli da rade“, zaključila je dr Tomović.

Govoreći o zagađenju vazduha, Tomović je rekla da se Linglong gradi na najgorem mogućem mestu za Zrenjanin, jugoistočno od grada na području u kojem najčešće duvaju vetrovi.

 

Dr Biljana Stojković istakla je da je apsurdno i to što je Linglong zauzeo najplodniju banatsku zemlju.

„Takva “politika” industrijalizacije znači da nećemo ostati samo bez poljoprivrede, zdrave hrane, reka i šuma, nego da će i život u gradu postati nepodnošljiv zbog zagađenosti. Vreme je za sve moguće alarme i uzbunu, mnogi toga još uvek nisu svesni, a morali bi da shvate da ako se ovakvo zagađenje nastavi, nas ovde više neće biti“, rekla je Biljana Stojković.

Ona je opisala kako izgleda pogon za reciklažu plastike u Perlezu, koji je juče posetila, a isto spada u kinesku investiciju.

„Tamo je jezivo koliko smrdi, a radnici su bez ikakve zaštitne opreme. Crna smola, koja je otpad od otpada koji je spaljen, ispušta se bez ikakvih filtera u kanal koji teče pored kuća i njiva“, upozorila je Stojkovićeva.

Kako je istaknuto na tribini, rešenje je u zaustavljanju rada zagađivača i insistiranju da oni ispune sve ekološke standarde koji postoje u Srbiji ali se ne primenjuju.

Dok imamo neodgovornu i korumpiranu vlast imaćemo i problem zagađenja, zaključile su profesorke, rezignirano dodajući da su na javnoj sceni i visokim pozicijama ljudi koji su izdali svoje struke da bi govorile ono što vlast želi, kako bi se skrenula pažnja sa zagađenja.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.