ŽIVE KO U GASNOJ KOMORI

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

U vazduhu iznad Bora koncentracija arsena i sumpor-dioksida čak 40 puta viša od dozvoljene. Ekolozi za to krive odgovorne u RTB Bor
BOR – Koncentracija arsena u vazduhu iznad Bora je i do 40 puta viša od dozvoljene, tvrde organizacije za ekologiju iz ove opštine! Šta više, Ekološki pokret Jugoslavije, Udruženje građana „Ekoagenda“ i Pčelarski savez Velikog Krivelja tvrde da uzročnik nedavnog stradanja pčela u Krivelju nije bolest već je reč o izuzetno visokoj aerozagađenosti i koncentraciji sumpor-dioksida i do 22 puta većoj od dozvoljene.

Još su alarmantniji izveštaji o konstantnom prisustvu kadmijuma i enormno visokoj koncentraciji arsena u vazduhu u poslednja dva meseca. Arsena je i do 40 puta više od maksimalno dozvoljene količine. To je i osnovni uzročnik gotovo trenutnog stradanja pčela.

Dragan Jankucić, potpredsednik „Ekoagende“, rekao je da su zbog zagađenog vazduha ugroženi i ljudi, jer su merenja aerozagađenosti na četiri mesta u Boru pokazala da je sumpor-dioksid harao i deset sati dnevno u kontinuitetu. Obaveza da se u kritičnim momentima posle 15 minuta zatvore ili „smire“ zagađivači, očigledno nije poštovana.

Ekolozi u Boru pozvali su odgovorne u republičkoj vladi da omoguće poštovanje zakona u oblasti zaštite životne sredine i zatražili da rukovodioci u RTB napokon „podnesu račune“. Zahteva se i nadoknada štete, ne samo pčelarima.
– Podaci za mart i april o alarmantnoj aerozagađenosti dobijeni su od Opštinskog odbora zaštite životne sredine, što znači da su urađeni stručno i verodostojno – kaže Jankucić.

B. FILIPOVIĆ – (SINA)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.