Zašto je vraćena žica RTB-a iz Slovenije

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

BOR – Zbog nezadovoljstva slovenačkog kupca vraćeno je oko 21,3 tona bakarne žice iz Fabrike bakarne žice, koja posluje u okviru Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“, kažu predstavnici Sindikata metalaca Borskog okruga, pa zbog toga, a i verovatno zbog nedostatka sirovina, ovaj pogon stoji dve nedelje. Zvonko Živaljević, predsednik Sindikata, koji je i pokrenuo ceo slučaj, sumnja da je u pitanju nekvalitetan uvozni koncentrat iz kojeg se dobija lošiji bakar. On ima informaciju od radnika da je deo tog bakra iz italijanske firme „Pometon“, a za ostatak se ne zna poreklo. Istovremeno, na lageru u fabrici je i oko 300 tona nekvalitetnog katodnog bakra dobijenog od lošeg koncetrata pa se ukupna šteta procenjuje na 2,5 do tri miliona dolara“, navode sindikalci.
Miodrag Conić, v. d. generalnog direktora RTB-a, kaže da je bilo problema jer je „izvesna količina robe bila lošijeg kvaliteta“. To će se, kako je naveo, preraditi u druge proizvode.

bzica.jpg

– Sindikat hoće da me smeni, jer neću da im povećam plate. Kako svakog časa mogu da znam šta se radi u kojem pogonu, nisam tehničko lice. Uostalom, ova fabrika je u sastavu Topionice i rafinacije. O tome kako RTB radi – ne mora javnost da zna. Ako ima krađe neka prijave policiji. Ovih dana prerađujemo topioničku šljaku, što ranije nikada nismo radili – objasnio je Conić.

Zoran Micić, tehnički direktor Fabrike bakarne žice, izjavio je da pogoni zaista ne rade jer se „još neke stvari proveravaju“. „Trebalo bi da se od narednog ponedeljka pokrenu mašine. Čekaju se dopunske analize“, dodao je on. Milan Dejanovski, zamenik generalnog direktora za proizvodnju, ističe da deo katodnog bakra nije prve klase i zato će biti prerađen u livnicama u Boru ili Sevojnu. „To je 200, a ne 300 tona. Žica je vraćena iz Slovenije da bi sačuvali kupca. Došlo je jedino do troškova u transportu“, objašnjava on.

CONIĆ: OVO JE PRLJAVA IGRA

– Živaljević je sav usplahiren ušao u moju kancelariju i rekao mi da štitim lopove. On zapravo diže prašinu i traži moju ostavku. Zašto novinari njemu uopšte posvećuju toliku pažnju? Ovo je prljava igra. Živaljević o meni i mojim saradnicima iznosi laži. Mi redovno isplaćujemo plate. Isplatili smo sve zaostale zarade. Dajemo najveći regres u Republici – 30 odsto iznad prosečne zarade – naveo je Conić

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.