Zamena 180.000 fiskalnih kasa

0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second

Ministarstvo finansija potvrdilo da se ove godine uvodi onlajn fiskalizacija. Privrednici: Promena će nam samo doneti troškove.

Prema najavi Ministarstva finansija, ove godine definitivno uvodi onlajn fiskalizaciju. To znači da će svaka fiskalna kasa u Srbiji u svakom trenutku biti direktno povezana sa sistemom Poreske uprave. Drugim rečima, oko 180.000 fiskalnih kasa moraće da se menja ili da se dograđuje. Tako će poreznicima kontrola biti znatno olakšana, ali će privrednici, nesporno, pretrpeti značajne troškove.

– Radna grupa Ministarstva finansija započela je rad na izmeni teksta radne verzije Nacrta zakona o fiskalnim kasama, koji predviđa elektronsko preuzimanje podataka iz fiskalnih kasa – potvrdilo je „Novostima“ Ministarstvo finansija. – Prilikom izrade zakona, koji bi trebalo da se usvoji do kraja godine, vodiće se računa da izmene ne dovedu do značajnog finansijskog napora poreskih obveznika, a razmotriće se fazno uvođenje novih rešenja.

Unapređenje fiskalizacije je jedna od mera predviđenih Nacionalnom strategijom za borbu protiv sive ekonomije, koju je, na predlog Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), usvojila Vlada Srbije. Uz nju ide i predlog da se proširi obuhvat fiskalizacije, odnosno znatno smanji broj privrednih grana koje sada nemaju obavezu takvog evidentiranja prometa.

Privredu, međutim, ove najave iz Ministarstva finansija nimalo ne raduju. Naprotiv, upozoravaju da im se bespotrebno nameće novi trošak koji veliki broj malih preduzeća neće uspeti da istrpi.

Uvođenje onlajn fiskalizacije je jedna tajna stvar na kojoj radi Ministarstvo finansija. Privreda o tome ne zna ništa – kaže Nebojša Atancković, predsednik Unije poslodavaca.

– Jedina zemlja u kojoj to još postoji je Hrvatska i u njoj uopšte nije došlo do povećanja prihoda od poreza na dodatu vrednost. Apsolutno se nije dokazala opravdanost njenog uvođenja. Nama su se obratili stručnjaci iz IT sektora, iz grupacije Privredne komore Beograda, i oni tvrde da to nije najbolje rešenje. Kažu da postoji jeftiniji način. Mene zanima da li je neko razmišljao kako će obezbediti inetrnet vezu na svakoj tezgi na buvljaku ili u svakom delu Srbije.

Prema podacima Udruženja poslodavaca ukupni troškovi onlajn fiskalizacije kreću se od minimalnih 710 evra po prodajnom mestu do čak 2.100 evra. Reč je o računici koja je rezultat ankete Asocijacije servisa fiskalnih uređaja (ASFU) na više od 2.000 firmi. Ona je pokazala da 79,71 odsto fiskalnih kasa rade samostalno, bez nadređenog računara.

– Ovo znači da 183.333 fiskalne kase radi u objektima gde nema nadređenog računara, što dalje znači da poreski obveznik mora da baci postojeću kasu, koja košta od 120 do 250 evra i kupi sledeću opremu: pos računar (300-500 evra), termalni štampač (60-300 evra), Operativni sistem (100-300 evra), softversku aplikaciju (250-1000 evra) – navode u Udruženju poslodavaca.


STUDIJA

Sve vreme stručna javnost čeka rezultate studije koja treba da pokaže koji je najefikasniji način unapređenja fiskalizacije. Sekretarijat za javne poslove analizirao je studiju, a rezultati se nalaze u – Ministarstvu finansija. Zaključci do javnosti još nisu stigli. Za rezultate je zainteresovan i Fiskalni savet koji prema trenutnim podacima kojima raspolaže, smatra da onlajn fiskalizacija nije ekonomski opravdana.

 

Izvor: Novosti

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.