Za tri projekta 108 miliona dinara

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Sredstvima NIP finansiraće se i aktivnosti Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije

Zaječar, Bor – Sredstvima Nacionalnog investicionog plana u 2008. godini finansiraće se i tri projekta koje je pripremila Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije (RARIS). Projekti ispitivanje potreba u gasifikaciji, regionalna deponija i formiranje regionalne mreže za ekonomski razvoj ukupne su vrednosti 108,4 miliona dinara, pri čemu je učešće NIP 65,2 miliona dinara.

Najviše sredstava za deponiju i reciklažu

Treći odobreni regionalni projekat RARIS jeste regionalna deponija čija je ukupna vrednost 88 miliona dinara, a deo koji finansira NIP je 50 miliona dinara. Već započete aktivnosti na formiranju regionalne deponije i reciklažnog centra ovim će projektom biti nastavljene u dva pravca: prikupljanje i izrada organizaciono-pravne dokumentacije i izrada neophodne tehničke dokumentacije. Ovaj će projekat omogućiti nalaženje strateškog partnera koji će kasnije izgraditi regionalnu deponiju i njome upravljati.

Odobravanje ovih projekata, kako to ocenjuju nadležni u RARIS, kao i njihova realizacija, imaju ogroman dugoročni značaj za istočnu Srbiju, objašnjavajući da projekat ispitivanje potreba u gasifikaciji predstavlja prvi korak u gasifikaciji istočnog dela Srbije. Njime bi trebalo definisati raspoloživi konzum po gradovima, predložiti trase razvodnih distributivnih gasovoda, stanica i merno-regulacionih stanica, etapnost izgradnje sistema i priključenje korisnika. Ovaj bi projekat, između ostalog, sadržao prethodnu studiju opravdanosti gasifikacije Timočkog regiona koja predstavlja i zakonski neophodan dokument za izradu tehničke dokumentacije potrebne za samu izgradnju gasovodne infrastrukture. Ukupna vrednost ovog projekta je 12 miliona dinara, a sa 9,6 miliona dinara finansiraće ga NIP.
Nepostojanje odgovornih institucija na opštinskom nivou za iniciranje i sprovođenje razvojnih projekata glavni je problem koji treba da bude rešen formiranjem regionalne mreže za ekonomski razvoj. Kako smatraju u RARIS, realizacija projekata daće dodatni impuls razvoju regiona kroz ubrzano jačanje kapaciteta samih opština, a kroz ovaj projekat pomoći će se formiranje lokalnih razvojnih institucija u svakoj od obuhvaćenih opština u skladu s njenim potrebama. Formiranje lokalnih razvojnih institucija, procenjuje se, pokrenuće niz potpuno novih projekata i poslovnih aktivnosti na prostoru istočne Srbije. Formiranje regionalne mreže za ekonomski razvoj prema odobrenom projektu vredi 8,4 miliona dinara, a učešće sredstava NIP je 5,6 miliona dinara. Projekti će se realizovati u šest opština osnivača RARIS, kao i opštini Bor, koja je najavila svoje pristupanje Regionalnoj agenciji za razvoj istočne Srbije.

J. B. K. /DANAS

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.