Za prekvalifikacije u IT sektor 8.902 kandidata

0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

Na konkurs za prijave na kurs prekvalifikacija u IT sektoru, prijavilo se ukupno 8.902 kandidata, saopštilo je danas Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Konkurs je bio otvoren dve nedelje i završen je juče, a organizovalo ga je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa IT zajednicom. Samo u prvih 48 sati, prijavilo se 965 kandidata.

Najveći broj prijavljenih kandidata je starosti od 26 do 35 godina (50 odsto), a najmanji broj je starosti od 56 do 70 godine (svega 1,2 odsto).

Od ukupnog broja prijavljenih, 20 odsto su starosti od 18 do 25 godina, a 22 odsto predstavnika starosne grupe od 36 do 45 godina. Najveći broj prijavljenih kandidata trenutno nije u radnom odnosu (67 odsto), dok 33 odsto kandidata koji imaju posao.

Kada je reč o stručnoj spremi, 46 odsto prijavljenih ima završenu srednju školu, od kojih 25 odsto pohađa neki studijski program, a 27 odsto ima već završene osnovne studije. Kandidati koji imaju završen master predstavljaju 15 odsto prijavljenih, a oni koji imaju završenu višu školu svega 13 odsto. Među prijavljenima ima i onih koji poseduju doktorat.

Osobe ženskog pola zastupljene su sa 35 odsto, dok je 65 odsto kandidata muškog pola.

Projekat prekvalifikacija biće realizovan u tri velika grada pa su učesnici imali mogućnost da se izjasne u kom gradu bi pohađali obuku.

U Beogradu bi obuku pohađalo 62 odsto kandidata, a 24 odsto u Novom Sadu i 14 odsto u Nišu.

Cilj projekta prekvalifikacija u IT sektoru je povećanje broja IT juniora na tržištu kako bi se nadomestili nedostajući kadrovi.

Projekat je zasnovan na rezultatima istraživanja koje su zajedno u januaru sproveli Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Infostud, u kome je učestvovalo 118 IT kompanija.

Prva, pilot faza podrazumeva obuku za 100 odabranih kandidata, a glavna faza obuku za dodatnih 900 kandidata.

Ukoliko pilot faza bude ocenjena uspešno, druga faza će biti sprovedena krajem godine. Kriterijum za merenje uspešnosti je brzina zapošljavanja u IT industriji nakon završenog kursa.

Selekcija kandidata vršiće se u dva kruga. Svi prijavljeni kandidati imaće priliku da učestvuju u prvom krugu selekcije koji podrazumeva polaganje onlajn testa koji meri sposobnosti i potencijal za rad u IT sektoru.

Kandidati će potom biti rangirani na osnovu postignutih rezultata, a oni najviše rangirani biće pozvani na drugi krug selekcije koji podrazumeva dodatna testiranja sposobnosti i sklonosti koja će se održati u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Kandidati koji ne budu odabrani za učešće u pilot fazi projekta biće ponovo kontaktirani za učešće u testiranju u glavnoj fazi projekta.

Program obuka počinje u aprilu i trajaće između dva i četiri meseca.

Izvor: RTV

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.