Najavljene novina u radu e-uprave

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Građani će do kraja marta putem SMS poruka i mejla moći da dobiju informaciju o tome kada im ističe lična dokumentacija, najavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave ana Brnabić.

Ovo je jedna od brojnih novina koje će u narednom periodu biti dostupne preko portala e-uprava.

„Država će građane mesec dana unapred obaveštavati o datumu kada im ističe lična karta, vozačka ili saobraćajna dozvola, pasoš i registracija vozila. U planu je i da se na portalu e-uprave omogući plaćanje karticama, a do kraja juna trebalo bi da se ukine i overavanje zdravstvenih knjižica, kao i da se građanima omogući da preko ovog sajta plaćaju i porez na imovinu“ – kaže Brnabićeva.

Uskoro nas očekuje i uvođenje elektronskog kartona

Opšti podaci pacijenata, kao što je krvna grupa, alergije, vakcine koje su primljene, bolesti od kojih se boluje, sada nisu dostupni lekarima na jednom mestu, iako je to praksa u većini evropskih zemalja.

U Srbiji se čak u istorijama bolesti ne vodi evidencija o dozama zračenja kojima su pacijenti bili izloženi tokom dijagnostikovanja i lečenja na nekom od medicinskih aparata. Ne postoje ni posebna dokumenta na kojima to piše.

Zdravstvena kratica za sada sadrži samo vidljive podatke kao što su ime i prezime, datum rođenja i lični broj osiguranika (LBO) i broj zdravstvene kartice, što su informacije koje su dovoljne za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu u domovima zdravlja i bolnicama.

Međutim, informacije o RH faktoru, krvnoj grupi, alergijama, deformitetima, invaliditetiu, informacija o odabranim lekarima za sada ne postoji.

Ipak prema najavama Ministarstva zdravlja, kada budu uvedeni elektronski kartoni, šro se očekuje sredinom ove godine, svi ovi podaci biće dostupni lekarima na jednom mestu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.