Za pet projekata 192,5 miliona dolara kredita Svetske banke

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Beograd – Ministar finansija Mirko Cvetković i novi direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej potpisali su juče ugovor o kreditima vrednim 192,5 miliona dolara. Novac je namenjen projektima rehabilitacije sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje (50 miliona dolara), regionalnog razvoja Bora (43 miliona dolara), energetsku efikasnost (28 miliona dolara), dok će za rekonstrukciju puteva biti izdvojeno 50 miliona dolara a za reformu poljoprivrede u tranziciji 21,5 miliona dolara.
– Od ukupno 192,5 miona dolara, 4,5 miliona su donacije, tako da je ukupno zaduženje 188 miliona dolara, a u okviru tog kredita 20 miliona se dobija po IDA uslovima, a 168 miliona dolara po uslovima Svetske banke. IDA uslovi su praktično beskamatni sa 10 godina grejs perioda, 20 godina otplate, sa stopom od 0,75 odsto, ali to nije kamatna stopa već trošak administracije kredita“, rekao je Cvetković i dodao da su IBRD uslovi takođe povoljni: na 17 godina uz petogodišnji grejs perioda.
Direktor kancelarije Svetske banke u Beogradu Sajmon Grej izjavio je između ostalog, da je „Projekat za regionalni razvoj Bora veoma važan jer predstavlja podršku zapošljavanju i zaštiti životne sredine“. Reforma u poljoprivredi u tom regionu odnosi se uglavnom na oblast Stare planine i pomoć malim proizvođačima da budu konkurentniji. Projekat za putnu mrežu obuhvata popravku 113 kilometara glavnih i regionalnih saobraćajnica u Srbiji, a na području Mačve i Kolubare nastaviće se i pilot- projekti održavanja 1.200 kilometara puteva. Koordinator Svetske banke za jugoistočnu Evropu i centralnu Aziju Orsalija Kalancopulos podsetila je da je rok za sprovođenje projekta tri do četiri godine. (Beta) objavljuje  DANAS

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.