Više bakra, deviza i optimizma

0 0
Read Time:3 Minute, 43 Second

ulaganja0908

Stojan Todorović Politika
[objavljeno: 10/08/2009]

Berzanska cena porasla za dva i po puta, a država brine i o gradnji nove topionice u Boru i standardu 4.800 radnika
Bor – U rudarskom Boru optimizma je više nego ikada u poslednjoj deceniji. Blagoje Spaskovski, od novembra prošle godine novi direktor ove nekada moćne kompanije – koja je zapošljavala i 24.000 radnika, i u izvozu (dvostruko većem od uvoza) zarađivala više od trista miliona dolara godišnje – kaže da ima više razloga za vedrije raspoloženje Borana. On navodi da je proizvodnja sada gotovo za polovinu veća od prošlogodišnje, da je usvojen biznis plan koji garantuje profitabilnu proizvodnju do 2023. godine i da će se u Boru već za četiri godine proizvoditi 50.000 tona bakra, dvostruko više nego što će biti proizvedeno u ovoj godini.

Optimizam pojačava i to što je ovih dana bakar na Londonskoj berzi dostigao cenu od 5.930 dolara za tonu, što je 3.260 dolara ili dva i po puta više nego u novembru prošle godine. Biće ga više i u izvozu jer je u julu otkopano 2.374.000 tona iskopina (rude i jalovine) što je više za dva i po puta nego u julu minule godine.

Bez otpuštanja i opuštanja

Promene su očigledne i velike u proteklih devet meseci. Stiglo se od beznađa do optimizma. Novi direktor, dugogodišnji ugledni stručnjak i uspešni rukovodilac rudarske proizvodnje (školovan u Boru), naglašava da se radilo više, organizovanije i štedljivije. Nije bilo para za osetnija ulaganja, ali su troškovi, oslobađanjem od privilegovanih snabdevača, smanjeni za 33 odsto. Skinuto je više jalovine da bi se krenulo prema bogatijoj rudi s većim sadržajem metala na kopovima u Boru i Majdanpeku kao i u „Jami” borskih rudnika. Ukazano je veće poverenje mladim stručnjacima i zadobijena naklonost sindikata.

– Novo poslovodstvo, koje predvodim devet meseci, obećalo je da neće biti otpušten nijedan radnik, iako su potencijalni kupci na minulim tenderima zahtevali otpuštanje gotovo 3.000 zaposlenih, a održano je i obećanje da neće biti umanjivanja plata – objašnjava promene i optimizam direktor Spaskovski. – Posebno želim da naglasim da je većem optimizmu u Boru doprinelo i to što je država promenila odnos prema sopstvenom bakru i Boru i njegovom preduzeću. Kada neko kaže da nije uspeo ni treći pokušaj privatizacije ja ga ispravim i kažem: Uspeo je – prevođenjem RTB u državno vlasništvo. Time je država sačuvala svoju najvažniju i najperspektivniju stratešku sirovinu i zaštitila egzistenciju i standard Borana.

Drugačiji odnos države ispoljen je u februaru ove godine kada je ona i zvanično odlučila da garantuje kredit od sto trideset miliona dolara uloga u novu savremenu topionicu. Direktor Spaskovski je uveren da će ona sigurno početi da se gradi u prvom kvartalu iduće godine i početi da radi 2013.

– Izbegnuto je tako otpuštanje 3.000 radnika i to je, više od svega probudilo njihov optimizam – objašnjava direktor Spaskovski. Sada ih ima 4.800 i zahvalni su državi. Spremni su da rade bez opuštanja.

Ulaganja u Bor – isplativa

Direktora Spaskovskog i sve Borane posebno raduje što je Odbor RTB-a ovih dana u Beogradu usvojio biznis plan ove kompanije o njenom razvoju do 2023. godine. Kaže da je novo borsko rukovodstvo bilo uporno da ubedi Vladu Srbije da rude bakra u Boru i Majdanpeku ima za još sto godina. Najzad su i vladini stručnjaci u to poverovali i tako se stiglo do biznis plana. Direktor Spaskovski kaže:

– Plan pokazuje svim „nevernicima”, kakvih je minulih godina bilo mnogo, da se ovde isplati rudariti. Predviđa se odlična dobit u narednih 15 godina. To znači da će i sva ulaganja u Bor biti dugoročno isplativa. I u metalurgiju i u rudarstvo Bora i Majdanpeka. Uverene su u to i banke koje će nas kreditirati. Trebalo bi da nam se javno izvine svi oni „eminentni stručnjaci” koji su 2001. i 2002. godine slali Vladi Srbije sumorne poruke iz Bora.

Obavestio nas je direktor borske kompanije da je sve više onih koji se interesuju za ulaganje u Bor. Kaže da su ovde dolazili i predstavnici dva internacionalna investiciona fonda. Tražili su da preuzmu rudnike „Cerovo” i „Borsku reku”. Ali, nisu prihvaćeni zato što su svoj profit stavili ispred Bora i Srbije. Bor će, veli Spaskovski, već od iduće godine, kada se očekuje proizvodnja od 30.000 tona bakra, i sam znatnije moći više da ulaže u obnovu rudarske proizvodnje.

A kada bude mnogo više vredeo nego sada, Bor će se, ako bude potrebno, i sam prodati. Ali, za mnogo više para nego što je iko do sada nudio.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.