U većini vrtića i škola u Boru deca nisu bezbedna

0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second

BOR – Zbog loših električnih instalacija, bezbednost mališana u vrtićima i učenika u osnovnim i srednjim školama je ugrožena, i samo je pitanje momenta kada bi moglo da dođe do tragedije – upozorio je član Opštinskog veća Bora Slobodan Knežević, zadužen za brigu o obrazovnim ustanovama.
S.Trifunović / Blic ONLINE

Pored toga, kanalizacija u obdaništu „Bambi“ se često zapuši, pa se fekalije vraćaju u ovu ustanovu i poplave magacine gde se čuva hrana i u sali gde deca obavljaju fizičke aktivnosti.

– Zbog višegodišnjeg odlaganja sanacije krovova u većini ustanova koje pohađaju predškolska deca i učenici vlaga uništava zidove i preti da izazove kratak spoj na električnim instalacijama, što bi imalo katastrofalne posledice. Policija nas je još u martu upozorila da na mnogim mestima u školama nedostaju protivpožarni aparati i naloženo nam je da taj nedostatak ispravimo. Nažalost, nismo mnogo odmakli od početka. Kada čujemo da se u nekoj školi podigao parket od vode, svesni smo da je to blagi problem u odnosu na ono što nam preti – rekao je Knežević.
U mnogim školama dekoraciju u hodnicima čine kofe u koje se sa dotrajalih krovova i požutelih i buđavih plafona sakuplja kišnica.
Direktorka OŠ „3. oktobar“ Svetlana Modec upozorava da već godinama u holu fiskulturne sale kroz sijalično grlo curi voda.
– Žalili smo se opštini, tražili novca iz NIP-a i Ministarstva sporta, ali su sva upozorenja bila uzaludna. Parket u fiskulturnoj sali je zbog kišnice klizav i do sada se nekoliko učenika prilikom pada povredilo – navodi Modecova.
Njen kolega iz OŠ „Duško Radović“ upozorava da ta škola nije ograđena, zbog čega svakodnevno čopori pasa opsedaju dvorišta, a deca strahuju za bezbednost. U muzičkoj školi „Miodrag Vasiljević“ naredne godine će obeležiti šest decenija postojanja, ali će, ukoliko se nešto ne promeni, dekoraciju proslave činiti kofe postavljene kraj učionica i na pozornici sa propalim brodskim podom. Direktorka Silvija Kolbert napominje da je sanacija krova urađena 2002. godine, ali je izvođač radova posao očigledno uradio traljavo zbog čega nije snosio nikakve konsekvence.
Ipak, najalarmantnija situacija je u nekoliko borskih vrtića. Prema rečima direktorke Dečje ustanove „Bambi“ Lidije Žikić, najteža situacija je u tom objektu gde je u nekoliko navrata došlo do kratkog spoja pošto se kišnica sa dotrajalog krova slivala niz zid kroz koji prolazi električna instalacija. Krov na objektu „Boško Buha“ je saniran polovično, pa tamo gde nije završen na zidovima učionica je vidljiva buđ, što je doprinelo da otpadne malter.
– Pored toga, za samo mesec dana dva puta se zapušila kanalizacija iz viših delova grada, pa su fekalije prekrile magacine i fiskulturnu salu koja je neupotrebljiva za mališane. U „Crvenkapi“ je pukao zid i mislimo da zgrada tone, a donedavno je i gromobran bio neupotrebljiv. Nemamo noćne čuvare i više ne brojimo krađe oluka, crepa pa i natpise vrtića koji su od bakra – napominje Žikićeva.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “U većini vrtića i škola u Boru deca nisu bezbedna

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.