U borskim selima hrana puna otrova

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

BOR – U životnim namirnicama nekih sela opštine Bor stručnjaci su otkrili povećan sadržaj teških metala koji mogu da ugroze zdravlje ljudi. Te iste namirnice poljoprivrednici iznose i na borsku pijacu, pa se procenjuje da se nezdravo hrani preko 60.000 ljudi. Istraživanja subspecijaliste kliničke toksikologije Zdravstvenog centra u Boru dr Dragice Petelinkar pokazala su da u namirnicama biljnog porekla i u mleku u selu Slatina koje se graniči sa rudnikom Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor ima olova, cinka i bakra, teških metala koji mogu da izazovu poremećaje u genima. Situacija je slična u gotovo svim selima borske opštine.

– Svi teški metali mogu da izazovu genetske poremećaje, ali je najopasnije olovo, koje se direktno vezuje za lanac DNK. To može dovesti do mutacija koje se mogu preneti na potomke i ispoljiti tek posle dužeg perioda. Tada se događa da na svet dođe dete sa velikim manama – kaže za Betu doktorka Petelinkar.

Prema njenim rečima, povećan sadržaj bakra i cinka može kod čoveka da dovede do odumiranja živih ćelija. Bakar se taloži u jetri i bubrezima koje oštećuje. Prisustvo cinka u visokim koncentracijama može da izazove oboljenje pankreasa i jetre, ali i da omete spermatogenezu, što dovodi do steriliteta kod muškaraca.

Doktorka Petelinkar kaže da višegodišnja praćenja količine teških metala u organizmu radnika najugroženijeg dela RTB-a, Livnice i Topionice bakra, nisu pokazala kliničku sliku akutnog ili hroničnog trovanja. Zaključeno je, međutim, da taloženjem pojedinih materija u telu, posledice mogu nastati tek nakon nekoliko generacija. Petelinkarova upozorava da veliku štetu u ishrani nanose i kisele kiše koje menjaju pH okolnog tla i štetno deluju na biljni svet.

Analizom deteline i sena sa različitih lokacija opštine Bor utvrđeno je povećano prisustvo arsena, koji stočnom hranom ulazi u lanac ishrane životinja, a preko njih i u lanac ishrane ljudi. Ovaj kancerogeni materijal može da dovede do teških zdravstvenih posledica.

izvor:

24.05.2007

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.