Tender za RTB Bor za dve nedelje

0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

Beograd — Agencija za privatizaciju će u naredne dve nedelje raspisati predkvalifikacioni tender za strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor.

16:30 | Izvor: Beta / B92

„Posle dva neuspela tendera za prodaju RTB-a menja se strategija prodaje tog kombinata, kako bi se obezbedio strateški partner“, rekao je ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Srbije Mlađan Dinkić i dodao da je namera da se preliminarnim tenderom dođe do liste potencijalnih kandidata, velikih rudarskih kompanija, za strateško partnerstvo sa državom u RTB-u.

„Postoji mogućnost da se sa kompanijom koja ponudi najbolje uslove sklopi ugovor o zajedničkom ulaganju, kao u slučaju kragujevacke Zastave“, rekao je Dinkić i naglasio da kompanije sa kojima je raskinut ugovor o kupovini RTB-a neće biti tretirane kao ozbiljni partneri za RTB.

Na prethodna dva tendera ugovori su raskidani jer kupci, rumunska kompanija Kuprom i austrijski Atek, ni u dodatnim rokovima nisu isplatili ugovorenu cenu.

Dinkić je istakao da još nije precizirano kakvi bi bili vlasnički odnosi u RTB-u između države i strateškog partnera. „Strateški partner bi bio obavezan da izgradi novu topionicu, modernizuje opremu i uloži u povećanje efikasnosti u preduzeću. On ne bi plaćao dug RTB-a prema državi, koji bi bio pretvoren u vlasnički ulog, ali bi isplatio komercijalne dugove“, rekao je Dinkić.

Pomoćnik ministra ekonomije Nebojša Ćirić kaže da će tender biti otvoren do kraja septembra i dodaje da je ideja da se na taj način omogući velikim rudarskim kompanijama da dođu u Bor, a da se zatim na osnovu direktne komunikacije odluči koji bi bio najbolji model saradnje.

„Naše mišljenje je da bi to trebalo da bude model zajedničkog ulaganja gde bi budući strateški partner regulisao komercijalne obaveze prema komercijalnim poveriocima, a država bi kroz konverziju potraživanja skoro sve ili veći deo državnih obaveza Bora konvertovala u kapital“, rekao je on.

Dodao je da bi taj novi strateški partner RTB Bora bio u obavezi da investira 200 do 300 miliona dolara, dok bi država ostala manjinski vlasnik od 20 do 30 odsto vlasništva u narednih pet do deset godina kako bi mogla da kontroliše nivo i vrstu investicija.

„Mi smo se rukovodili dvema činjenicama – da smi imali dva neuspešna tendera za prodaju RTB Bor i da je ta kompanija možda previše kompilikovan i specifičan slučaj da bi bio rešen tenderskom prodajom imovine“, istakao je on.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.