Tender za RTB Bor 10. oktobra

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Tender za izbor strateškog partnera za RTB „Bor“ biće obavljen 10. oktobra, potvrdio je državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić.

Do sada su, tokom pretkvalifikacionog postupka, pismo o zainteresovanosti za strateško partnerstvo sa RTB dostavili švajcarski Glencore, austrijski A-tec, kiparski East point i dve ruske kompanije.

Švajcarska kompanija Glencore će na tenderu za strateško partnerstvo sa RTB „Bor“ učestvovati u konzorcijumu sa firmom Mineco, iz Ženeve, koja je većinski vlasnik Fidelinke iz Subotice, potvrđeno je prilikom posete delegacije ove dve kompanije pogonima najvećeg srpskog proizvođača bakra i plemenitih metala.

“RTB Bor pratimo od 2006. godine, ali nam tenderski uslovi, koji su bili raspisani u to vreme, nisu odgovarali – kazao je, u razgovoru sa poslovodstvom borske kompanije Nikola Popović, predstavnik kompanije Glencore.

“I, bez obzira na to što smo pratili dosadašnji tok privatizacije, zaključili smo da nije pametno učestvovati u tim postupcima, jer je naša procena bila da je više reč o spekulativnim, nego o pravim investicionim poslovima. Iz tog razloga na prvom i drugom tenderu za prodaju imovine RTB „Bor“ nismo učestvovali”, istakao je on.

Popović je kazao i da će predstavnici kompanije Glencore tek posle podrobne analize moći da konkretizuju svoju ponudu i iznesu detalje.

“Imamo u vidu da investicioni program treba da obuhvati sve zaposlene u RTB. Prioritetna investicija za nas je Topionica”, naveo je on.

Država je ranije raspisivala dva tendera za prodaju imovine RTB-a “Bor” i oba su propala jer kupci nisu mogli da plate kupoprodajen cene, posle čega je odlučeno da se za borski kombinat traži strateški partner.

Glencore i Mineco

Godišnji obrt  kompanije Glencore, kako kažu iz te kompanije, je 40 milijardi dolara. U njihovom vlasništvu je 36 odsto kompanije Xstrata – četvrte po veličini rudarske kompanije na svetu. Švajcarci godišnje proizvode oko 200.000 tona rafinisanog bakra, čime u potpunosti ispunjavaju uslove predviđene pretkvalifikacionim tenderom.

Mineco sa kojim Glencore nastupa u konzorcijumu, pored toga što je većinski vlasnik Fidelinke, ima i dva rudnika olova i cinka u Srbiji, a nedavno su, iz stečaja, kupili i topionicu tih metala u Velesu u Makedoniji. Godišnji promet ove švajcarske firme je oko 600 miliona dolara.

Izvor: EM Portal

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.