Stani, bre, Dinkiću!

0 0
Read Time:2 Minute, 35 Second

Ministar će morati da se suoči s protestima širokih razmera ukoliko ne budu ispunjeni zahtevi Samostalnog sindikata u Boru.

BOR – Samostalni sindikat više borskih opština najavio je juče rušenje nedavno raspisanog javnog oglasa za traženje strateškog partnerstva za Rudarsko-topioničarski basen Bor.

– Mlađan Dinkić i potencijalni investitori treba da znaju da ih u Boru očekuju ozbiljni problemi ukoliko radnicima, bivšim radnicima i penzionerima ne daju 30 odsto akcija ove kompanije – rekao je juče Zvonko Živaljević, predsednik ovog sindikata.

On je u izjavi za Kurir istakao da je njemu i radnicima svejedno da li će Dinkić naći kupca, strateškog partnera ili investitora, ukoliko sindikat ne bude uključen u pregovore i ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune.

– Dosta nam je praznih Dinkićevih obećanja! On je hteo u Bor da dovede “A-Tek” i sve mi se čini da je plan ove najnovije strategije traženja strateškog partnera da se na kraju kao kupac ponovo pojavi baš ta kompanija – rekao je Živaljević i kao rešenje predložio da se, u svojstvu ravnopravnih pregovarača, u proces pronalaženja strateškog partnera za RTB uključe sindikati.

Ukoliko Dinkić ne pristane na ove zahteve sindikata, ministar će morati da se suoči s protestima širokih razmera.

– Najpre ćemo blokirati ulaz u grad na glavnoj raskrsnici, a živi štit činiće više
hiljada građana i radnika. Jer, niko nije zaboravio predizborne govore Mlađana Dinkića, kad nam je obećano da neće biti prodaje RTB dok radnici, bivši radnici i penzioneri ne dobiju 30 odsto akcija – nastavio je Živaljević i dodao da sindikati imaju apsolutnu podršku lokalne samouprave.

Najnoviji predlog sindikata razlikuje se od strategije koju su pre dva dana u Boru prezentovali Udruženje malih akcionara Srbije i predsednik opštine Bor Branislav Rankić, pre svega u tome što Živaljevićev sindikat traži da akcije dobiju isključivo zaposleni, bivši zaposleni i penzioneri RTB, dok strategija predviđa da akcije dobiju svi građani Srbije.
Kako saznajemo iz izvora bliskih predsedniku opštine Bor, Rankić nije promenio svoj stav koji je imao u vreme kad je dao intervju za Kurir. On se i dalje zalaže da 15 odsto akcija RTB dobiju svi građani Srbije, 15 odsto zaposleni, bivši zaposleni i penzioneri, dok 29 odsto treba da se proda strateškom partneru. Država u prvo vreme treba da ostane vlasnik 51 odsto procenata, koje bi kasnije mogla da proda na berzi.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić juče nije hteo da komentariše najave sindikata da će radnici blokirati RTB i sprečiti strateškog partnera da uđe u posed RTB ukoliko oni ne dobiju besplatne akcije ove kompanije.

Ne prodavati RTB

Inženjer rudarstva Žarko Nikić tvrdi da se Srbiji, zahvaljujući istorijski najvišoj ceni bakra od 9.000 dolara za tonu, trenutno više isplati da podigne kredite i investira u RTB nego da traži strateškog partnera.
“RTB će ostvarivati profit od 325 miliona dolara godišnje već 2011. godine”, preneo je dnevni list Politika citirajući Nikića, koji u tekstu postavlja pitanje zašto bi se takva dobrobit prepustila novim vlasnicima.
Predsednik opštine Bor je takođe ranije optužio Mlađana Dinkića i Agenciju za privatizaciju da nisu sposobni da kvalitetno privatizuju RTB. Rankić je tada Dinkiću ponudio da se sastanu i da zajednički naprave strategiju privatizacije RTB.

Kurir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.