Sporne otpremnine i dobrovoljni penzijski fond

0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

Austrijanci prihvatili 19 od 22 tačke socijalnog programa za RTB Bor

Bor – Predstavnici Samostalnog sindikata Rudarsko-topioničarskog basena Bor i austrijskog A-teka, prvorangirane kompanije na tenderu za prodaju borskog kombinata bakra, usaglasili su stavove u vezi sa 19 od ukupno 22 tačke, koliko sadrži socijalni program. Kako Danas saznaje Samostalni sindikat je od predstavnika A-teka tražio da garantuju da u naredne tri godine nijedan radnik RTB Bor neće biti proglašen tehnološkim viškom, ali Austrijanci na to nisu pristali. Sporan je takođe, i sindikalni zahtev da radnicima budu isplaćene otpremnine u iznosu od 10 hiljada evra u slučaju da RTB ode u stečaj, a dogovor nije postignut ni kada je reč o osnivanju dopunskog penzijskog fonda za zaposlene u borskom kombinatu bakra.

Predstavnici A-teka su sindikalnim pregovaračima ponudili svoj konačan predlog socijalnog programa od kojeg, bar za sada, ne žele da odstupe. Prema tom predlogu visina otpremnina za tehnološke viškove vezuje se za cenu tone bakra na Londonskoj berzi. To praktično znači da bi, ukoliko je prosečna cena bakra na Londonskoj berzi viša od osam hiljada dolara zaposlenima u borskom RTB koji su proglašeni tehnološkim viškom, bila isplaćena otpremnina od 500 evra po godini staža. Ukoliko se cena bakra kreće u rasponu od šest do 7.999 dolara po toni, otpremnina bi iznosila 400 evra po godini staža, a ako je cena tone crvenog metala niža od šest hiljada dolara otpremnina po godini staža bila bi 200 evra. U austrijskom predlogu izražena je spremnost da svih 4.687 radnika koliko ih je sada zaposleno, a oni bi u zavisnosti od poslovanja firme, mogli da računaju na bonus koji bi bio isplaćivan za Božić i Uskrs.
Treba pomenuti i to da su se predstavnici A-teka obavezali da plate zaposlenih ne mogu da budu niže od onih koje trenutno imaju i koje se u proseku kreću oko 350 evra, kao i da će se rast plata usklađivati s rastom troškova života. A-tek je prihvatio i obavezu da posle kupovine RTB Bor osnuje Fond za lečenje u koji bi se mesečno uplaćivalo milion dinara, kao i Stambeni fond u koji bi bilo ulaćivano 30.000 evra godišnje. Iskazana je i spremnost Austrijanaca da sva radna mesta u borskom kombinatu bakra tehničko-tehnološki dovedu u stanje koje će maksimalno štititi zdravlje i bezbednost radnika i da se 30 dana posle potpisivanja kupoprodajnog ugovora formira odbor za bezbednost i zdravlje na radu.

J. B. K. / DANAS

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.