Spasite gradski park od lokalne vlasti

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

parkbor1

Bor, 27. maj 2009.

Borski ekolozi pisali Ambasadi Republike  Češke

– Ekološki pokret grada Bora i Muzej rudarstva i metalurgije , povodom evropskog Dana parkova, 24. maja,  poslali su pismo Abasadi Republike Ćeške, državi koja predsedava  Evropskom unijom, u kome moli za pomoć u očuvanju Parka-muzeja u središtu grada. Ova zelena površina , od pre deset godina oplemenjena  starom rudarskom i metalurškom opremom iz kombinata bakra, danas je na udaru  privilegovanih Borana koji, u delu tog prostora,  uporno pokušavaju da grade  manje objekte i pretvore ih u kancelarijske odaje. Oni taj cilj već ostavruju i kako je Bor poznat po zagađenoj životnoj sredini i nedostatku zelenila, pa i istini da je park-muzej „ ekološka tampon zona“ između  Topionice bakra i  stambenih naselja.

-Briga o parkovima u Boru je na niskom nivou, jer se zelene površine  pretvraju u građevinsko zemljište. Na drugoj strani, borci za zaštitu zelenih pluća grada suočavaju se sa nerazumevanjem kod aktuelne lokalne izvršne i sudske vlasti. Dvadesetak pojedinaca, rušitelja parkova i zelenila, iznad su interesa građana, ali i interesa ustanova za zaštitu kulturnog nasleđa, prventsveno jedinog u  Srbiji  Muzeja rudarstva i metalurgije. I dok Evropa štiti svoje vrednosti, pa i parkove, kod nas se radi drugačije. Zato i tražimo vašu pomoć  kako bi uticali na Vladu Srbije i sprečili uništavanje prirodne i kiulturne baštine u Boru, jednoj od najugroženijih životnih sredina u Evropi- naglašava se u pismu.
Ekolozi i muzejski radnici još napominju da  je njihova molba u skladu sa evropskom Poveljom o ljudskim pravima, gde je i pravo na zdravu životnu sredinu.

D.P.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.