SOFTVER ZA MENJE PARA – DA LI JE LEGALAN?

0 0
Read Time:2 Minute, 30 Second

Softverske firme već godinama rade na zaštiti svojih proizvoda od kopiranja, a update je postao toliko važan segment rada sa softverom da je sve teže koristiti krekovane verzije programa preuzete sa raznih torrent-a i drugih sumnjivih sajtova. Kad se nekoliko puta desi da softver u najnezgodnijem trenutku prestane da funkcioniše, shvatite da vam nema druge no da platite za serijski broj. Ali, mora li se platiti puna cena?

Izvor: PC PRESS

Toliko smo navikli na razne popuste, grupne kupovine i “akcije” da prirodno očekujemo da i softver negde može da se kupi uz veliki popust. I zaista, recimo na sajtu gamefun365 dot com nalazimo Windows 10 Pro za $32, Office Pro 2016 za $28.19 i paket Windows 10 Pro + Office 2019 Pro za $43.37. Ako se malo potrudimo i pronađemo promo kod (npr. pc10), cene dalje padaju pa Windows 10 Pro košta $13.27, Office Pro 2019 – $37.34 i tako dalje. Povoljne su i cene za Visio, Project, razne igre za PlayStation i Xbox…

Ako na ovaj način kupite ključ i pomoću njega instalirate softver, sva je prilika da će sve proći sasvim normalno – softver će biti aktiviran i ubuduće će se redovno ažurirati. Ali ga sve to ne čini legalnim – štaviše, pri bilo kakvoj kontroli u firmi ovaj softver će, već samim tim što nemate hologram i propisnu fakturu, biti izvor ozbiljnih problema odnosno kazni. Ako ga koristite u kućnim uslovima, softver će verovatno raditi neko vreme, možda mesecima, pa i duže.

Ali ako u nekom trenutku, posle ažuriranja, bude lociran kao nelegalan, on će biti automatski deaktiviran što ćete prepoznati po crnoj pozadini i poruci o potrebi da se unese legalni broj ili pozove služba podrške. Posle toga će osnovni sigurnosti update-i ipak biti instalirani, ali ne i druga unapređenja Windows-a, a poruka o nelegalnosti će vas često nervirati. Moraćete nešto da preduzmete, a kupovina novog jeftinog broja teško da je preporučljiva – kroz par takvih iteracija došli biste do realne cene Windows-a, ali uz mnogo više glavobolje i izgubljenog vremena.

Odakle dolaze ovi “jeftini brojevi”? Najlegalniji među njima su pokupljeni sa rashodovanih računara. To je zapravo originalni OEM broj, ali je OEM softver licencom vezan za konkretan računar; nije dopušteno da ga prenesete na sledeći. Kada je računar rashodovan, rashodovan je i Windows na njemu.

Ipak, OEM broj će često omogućiti još jednu aktivaciju, naročito ako je od prve aktivacije prošlo dosta vremena. Tako aktiviran Windows će verovatno trajno ostati u punoj funkciji, ali naravno da on ne prolazi proveru legalnosti kod eventualne kontrole u firmi.

Drugi izvor su OEM pool-ovi proizvođača hardvera, koji imaju alat za generisanje kodova o čijoj upotrebi polažu računa Microsoft-u. Moguće je da neki tako generisani brojevi procure na crno tržište. Najzad, postoje i kodovi koji su se nekada distribuirali uz razni manji hardver, recimo matičnu ploču, ali oni opet nisu legalni na vašoj konfiguraciji, iako će tehnički gledano aktivacija proći.

Sve u svemu, jeftini kodovi za Windows vrede otprilike koliko i koštaju – malo.

80%
Awesome
  • Design
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.