SKRIVENI DETALJI NA VARMEROVOJ SLICI „DEVOJKA S BISERNOM MINĐUŠOM“

ČUVENA slika holandskog umetnika VermeraDevojka s bisernom minđušom”, ni nakon skoro puna četiri veka od kako je nastala, ne prestaje da iznenađuje.

Izvor: Novosti ONLINE / Tanjug

U najnovijem, ujedno i najvećem naučnom istraživanju koje je sprovedeno baš na ovom delu, došlo se do novih, iznenađujućih otkrića, objavio je haški muzej Maurićejs, a prenose strani mediji.

Ilustracija; Novosti ONLINE, AP photo

– Nijedna Vermerova slika ne zaokuplja pažnju istoričara umetnosti kao “Devojka sa bisernom minđušom“ koja u očima skriva posebnu dubinu. O slici smo otkrili više nego ikada dosad -rekla je upravnica muzeja Martin Goselink na video-konferenciji za medije.

Modernim tehnologijama grupa stručnjaka je utvrdila da je holandski barokni slikar ovo remek delo zamislio i naslikao drugačije od onoga kako ga mi znamo – na platnu iza devojke nalazila se i zelena zavesa, koja je s vremenom nestala.

Istraživači su uspeli, pomoću rendgenskog skenera, da otkriju i trepavice koje nisu vidljive golim okom, kao i to da biserna minđuša, po kojoj slika i nosi naziv, jednostavno lebdi u vazduhu jer ne postoji žica koja je spaja sa ušnom resicom.

Nažalost, uprkos detaljnim istraživanjima nije otkrivena i najveća tajna slike – identitet devojke.

80%
Awesome
  • Design
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.