DRAKULIĆ: Nisam ustupio tender Rusima

0 0
Read Time:3 Minute, 5 Second

Ist Point odustao od RTB Bor u dogovoru sa državnim vrhom, tvrdi konsultant za strana ulaganja Milan R. Kovačević

Tekst: M. N. Stevanović Objavljuje : Danas


Beograd – Rangiranja konačnih ponuda za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor najavljeno je za narednu nedelju, a to što su u igri ostala samo dva učesnika, kiparski SMR, koji posluje u sastavu ruskog investicionog fonda Bejzik element i austrijska kompanija Briksleg, za većinu upućenih predstavlja iznenađenje, jer se očekivalo da jedan od glavnih favorita bude Ist Point Zorana Drakulića. U saopštenju dostavljenom medijima Drakulić tvrdi da je novim tenderskim uslovima odgovornost države za ekološku štetu ograničena na 50 miliona dolara, zbog čega će prodajna cena tog kombinata dostići iznos od najmanje 800 miliona dolara. „To je neracionalno ulaganje za svakog objektivnog investitora“. Umesto odgovara na pitanje kako je došao do te računice, Drakulić, koji se juče nalazio u inostranstvu, rekao je u kratkoj izjavi za Danas, da će naredne nedelje detaljnije obrazložiti razloge svog odustajanja. On je negirao spekulacije da je ustupio tender Rusima, jer je za uzvrat dobio neko obećanje od Vlade. „Ni govora“, kratko je prokomentarisao.

drakulic-zoran.jpg


I stručnjaci u ovom trenutku nemaju odgovor na pitanje kako je Drakulić došao do iznosa investicija u RTB Bor od najmanje 800 miliona dolara, ali ne isključuju mogućnost da je odustajanje deo dogovora sa državnim vrhom.
– U prilog toj spekulaciji ide ranija izjava Drakulića da će Rusi, ukoliko žele da kupe RTB Bor, morati da pripreme milijardu dolara. Moguće je, međutim, da drugi član konzorcijuma sa kojim je Ist point nastupao na prošlom tenderu, londonski investicioni fond, nije prihvatio da prati tu investiciju. Takođe, nije isključeno ni da je među zainteresovanim učesnicima došlo do neformalnog dogovora, da su se pregrupisali, i da je Ist Point, kome je osnovna delatnost ipak više vezana za trgovinu bakrom, u dosluhu sa nekim, i da će nakon prodaje nastaviti da radi sa borskom Topionicom i rudnicima. Ne bih isključio ni mogućnost da je Vlada Srbije sklopila neki dogovor – rekao je za Danas Milan R. Kovačević, konsultant za strana ulaganja.
On, ipak, smatra da je čudno što učesnici na tenderu za RTB Bor stalno potenciraju da su investicije koje je budući kupac spreman da realizuje, daleko važnije od cene. „Mislim upravo suprotno, da za državu investicije uopšte ne bi trebale da imaju značaja. Ako neko hoće da plati po pravoj ceni imovinu dva rudnika i Topionice, a uz to i koncesiono pravo na eksploataciju rude, što nije mala ponuda, država ne bi trebalo da brine da li će on pokrenuti proizvodnju. Reč je o neobnovljivim resursima, i ako nam ruda bakra ostane u zemlji, za neko vreme kada će, svakako biti još skuplja, ne vidim da je država mnogo izgubila“ kaže Kovačević.
Menadžment RTB iznenađen je zbog odustajanja Drakulića da uđe u trku za borski bakar, ali smatra da je dobro što su dve kompanije podnele ponude, jer to znači bolju pregovaračku poziciju koja bi trebalo da omogući kvalitetniji investicioni program.
Da podsetimo, rok za dostavljanje konačnih ponuda istekao je 31. oktobra, a istog dana učešće u nadmetanju za borski basen zvanično je, novinarima u Beogradu, objavio Džefri Kauli, generalni direktor kiparske kompanije SMR, koja posluje u sastavu ruskog investicionog fonda Bejzik elements, u vlasništvu finansijskog magnata Olega Deripaske. Drugi učesnik na tenderu je, kako se nezvanično saznaje, austrijski Briksleg, na čijem čelu se nalazi Mirko Kovač. Ta kompanija već je prisutna na našem tržištu kao većinski vlasnik subotičkog Severa. Ona raspolaže i sa 15 odsto akcija nemačkog metaluškog kompleksa Nord dojče rafineri, kao i sa 25 odsto akcija belgijske firme Kumerijo. Početna cena za RTB Bor, iznosi 340 miliona dolara, obavezan investicioni program je 180 miliona dolara a novi vlasnik moraće da ispuni i obaveze minimalnog socijalnog programa. M. N. Stevanović

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.