Sindikati moraju da se pitaju …

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

sindikat.ier

SINDIKATI MORAJU DA SE PITAJU O SUDBINI RADNIKA

Informacija sindikata Nezavisnost TUIR-a Bor povodom nedavnih protesta u Beogradu

Jedinstvo i snaga dva reprezentativna sindikata, Ujedinjenog granskog sindikata ,,Nezavisnost,, i Saveza samostalnih sindikata Srbije, da pre svega ukažu da se bez pravog socijalnog dijaloga i aktivnog učešća reprezentativnih predstavnika radnika-sindikata ne mogu doneti zakoni koji odlučuju o sudbini radnika i preduzeća u kojima ti radnici ostvaruju egzistenciju za sebe i porodicu, urodilo je plodom. Na održanom protestu 24.01.2014.godine u Beogradu u kojem su učestvovali i članovi dva reprezentativna sindikata, Samostalnog i Nezavisnog RTB-a Bor, ispunjeni su zahtevi sindikata da se o Zakonu o stečaju, Zakona o Privatizaciji i izmenenama Zakona o radu i dalje razgovora.

Neistinite su izjave da se sindikati i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ovim aktivnostima protive reformama koje sprovodi Ministarstvo privrede.
Zakoni moraju da štite interese radnika čiji je osnovni cilj da svojim radom zarade za pristojan život i da omoguće poslodavcu da ostvari profit ali ne na štetu zaposlenih. Sindikati se zalažu da taj zakon bude jednako dobar i za radnika i poslodavca, što se može postići jedino dijalogom sve tri strane u socijalno ekonomskom savetu.

Nismo protiv izlaska RTB-a iz restruktuiranja. RTB je kompanija koja posluje pozitivno i redovno isplaćuje zaradu za preko 5000 radnika i ne može se uporediti sa ostalim preduzećima u restruktuiranju od kojih neka godinama ne rade. Ne mogu da za sva preduzeća u restruktutriranju važe isti uslovi.

RTB je strateška kompanija za Srbiju koju bi mnogi želeli da kupe za male pare ali uz minimalan broj radnika, bez ikakvih obaveza prema tim radnicima. To je za nas – naše članove i radnike u RTB-u bio osnovni povod i razlog za štrajk upozorenja i protest u Beogradu ujedno i zajednički uspeh dva reprezentativna sindikata u zaštiti interesa radnika i kompanije. Razumljivo, treba hitno, uz finansijsku pomoć države, završiti modernizaciju topionice i novu Fabriku sumporne kiseline, i to što pre zbog svih građana borske opštine koji trpe sve veća ekološka zagađenja, kao i veće produktivnosti sa novom tehnologijom.

Odbor sindikata Nezavisnost RTB – TIR,
predsednik, Dragan Jankucić, dipl.ing.teh.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.