Rumuni or Vlasi?

1 0
Read Time:3 Minute, 50 Second

Mislim da bi ovaj tekst mogao biti mnogima od koristi:
Samo je jezik slican, tj. rumunski je savremeni vlaski, mada mi vlasi ne nazivamo nas jezik tako (Vlaski jezik), to je strani izraz za nas jezik (tj. germanski izraz).
Rumuni su Dacani i Geti poreklom, a Vlasi su Mezo-Tracani, Tribali i ostaci rimskih legija na Balkanu.

Vlasi u Makedoniji i Grckoj (Cincari) su Jermenskog porekla i Tracani koji primili kulturu i jezik od rimljana.
Vlasi u Albaniji (Arnauti) su romanizovani Arbanasi. U Bugarskoj ima tri naroda koji govore dijalektom staro-vlaskog, a to su vlasi (isto tracanskog porekla), arumuni i kurcovlasi (njihovo poreklo neznam).
Samo nam je jezik slican, a potice od vulgaro-latinskog od kog potice i italijanski, s tim sto je ovaj nas jezik evoluirao u drugom pravcu, a jedini dijalekat koji se razvija i danas je oficijelni rumunski, svi ostali odumiru.

Kada sam vec naceo ovu temu, raspravka oko porekla jezika jos uvek traje. Oficijelna verzija (Rumunska) je da je jezik nastao na teritoriji Rumunije i da se odatle sirio. Medjutim Rumunska Crkva kaze da je jezik nastao u dolini Timoka (Istocna Srbija) kao mesavina vulgaro-latinskog (kojim su govorili rimljani, a bilo ih je tu jako puno jer su vodili rat sa Dacanima duze od 100 godina) i lokalnih tracanskih jezika (danasnje Homolje, nanize sve do Knjazevca i Vidin u Bugarskoj).

Naziv Vlah: U doba kada su rimljani osvajali Balkan, na Balkanu je bilo i dosta Keltskih plemena koji su se bavili vadjenjem rude. Kod nas ih je bilo dosta oko danasnjeg Bora i oko Majdanpeka. Za njih istorija belezi da su prvi koji su se odrekli svoje kulture i da su prvi romanizovan narod u istoriji. Najvece keltsko pleme koje je bilo na Balkanu se zvalo Wallacholz. To ime kasnije postaje sinonim za sve romanizovane narode. Taj izraz se koristio u vecem delu evrope za Italijane, Rumune itd sve do 19-tog veka.
Nesporazum oko naziva Vlah u vreme Turaka:
Turci su relativno lako prodrli na Balkan i kasnije su mucili muku sa osvajanjem Austro-ugarske. Posto su lokalni narodi (misli se uglavnom na Srbe) sa cije su teritorije napadali Austro-ugarsku gajili samo svinje, Turci su imali problem sa ishranom. Vlasi su bili jedini koji su gajili stoku na celom Balkanu. Posebnom uredbom turska vlast postavlja Vlahe u povlascen polozaj, tj. nisu smeli biti ubijani i kaznjavani i bili su im manji porezi ukoliko gaje stoku. Zato se naziv Vlah vezuje za stocara (to je ono sto se kod nas uci u skoli). Takva situacija nije odgovarala ni lokalnim turskim vlastelinima, niti okolnim narodima, pa odatle postoji izvesna mrznja prema Vlasima i naziv Vlah u jezicima tih naroda postaje pogrdan.

Izjasnjavanje kao Vlah je u Srbiji ukinut u periodu 1900 – 1915 godina. Sve Vlaske crkve su srusene i popovi rascinjeni i SPC gradi svoje crkve i postavlja svoje popove. Pod kraljem Petrom I vlasima se menjaju prezimena da lice na srpska ( Ispas – Ispasojevic, pa kasnije Spasic). Posle II sv.rata, sredinom 50-tih godina, komunisticka vlast forsira da se vlasi izjasne kao narodnost, samo da bi se umanjio broj srba (vlasi se vec racunaju kao srbi u popisima) jer su Srbi bili vecina u Jugoslaviji. Medjutim, cine gresku i teraju Vlahe da se izjasne kao Rumuni neznajuci za jednu istorijsku cinjenicu. Kada su turci napali drzavu Vlasku, Vlad Cepes (cuveni Drakula) odlucuje da prepusti deo preko Dunava turcima(danasnja Istocna Srbija) i da brani samo teritoriju iznad Dunava (danasnja Rumunija). Zbog te izdaje Vlasi se odricu ostatka nacije (sa kojom su i inace vezani bili samo istim jezikom, ne i poreklom) i dolazi do razdora jer su ostavljeni turcima na milost i nemilost. Da se vratim u 50-te godine: Vlasi odbijaju da se izjasne kao Rumuni i kao kontra-efekat, svi su se izjasnili kao Srbi.
Pocetkom raspada YU, kao i sa bilo kojom krizom u svetu, svako se seti nekog svog porekla, tako da je opet pokrenuto to Vlasko pitanje itd.
Vlaski jezik je vec dobrim delom izumro (teritorija gde zive Vlasi je potpala pod Srbiju 1856 godine) i prenosi se iskljucivo usmeno. Vlasko pismo se ne koristi vec vise od 400 godina (grcki alfabet prilagodjen Vlaskom jeziku)…
Malo je sada kasno da se sada spominje bilo sta vise oko toga.
Za jos koju godinu vise niko nece znati da prica Vlaski. Cak i ja, koji sam odrastao u porodici koja je negovala tradiciju (moji pretci su bili vlaski svestenici, i imamo familijarne veze i sa nekadasnom srpskom vlastelom) posto nemam prilike da cesto sa nekim pricam „pravi vlaski“, zaboravljam puno starih reci i izraza….

Izvor- MySity, napisao bobby

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
33 %
Excited
Excited
33 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
33 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

24 thoughts on “Rumuni or Vlasi?

 1. odlican text, sporno je po meni vlasko pismo, obzirom na koren valskog jezika, prirodnijo je da je pismo latinica, mada sa lakocom mogu da idu paralelno, osim imena keltskog plemena , cesto se nalaze i objasnjena da je poreklo naziva valh od walhala vezano za starog Nordijskog boga rata (od koga je verovatno i poteklo ime keltskog plemena),, i da predstavlja naziv koji su germanska plemena nadenula Rimljnima, prema tome kao i prirodnom stanistu kelta i odnosa sa rimljanima mislim da je prirodniji neki oblik latinice nego grcki alfabet

 2. Tuzna je prica koja se silom gura da se veruje oko Vlaha(vlasi ili rumuni je isto=VR) da su ono i ono, i neki sami VR su cak danas igracke u rukama srpske politike koja je danas najveca diskriminacija u evropi, jer kako shvatiti (ako je tacno kako se pise u gore datom tekstu) da su VR prihvatili da im se sruse njihove crkve na svojim maternjim jezicima i da im se gradi na jednom stranom jeziku kad se ima u obziru da su u to vreme njihov socijalan polozaj bio nizi od srpskih i da nisu govorili taj strani jezik, niko nece verovati da su slavili kad su im srusili crkve i da su tako jednostavno prihvatili takav radikalan menjan im zivot.
  I sam sam VR……..a ti ako si i ti onda znas sta da radis………..ako si izdajica svog naroda, svojih pradedova ti znas sta te ceka jednog dana……….ovo nije pretnja, tvoja svest ce biti tvoje sudenje………ako si ti mozda verovao svim tim srbima koji te okruze nemoj da verujes da ti zele i dobro……..primer………….srbi cesto psuju majku VR…………tebi je svejedno?………………da li ti mozes da psujes majku VR?………….ako si VR(ako je istina) onda odgovor je……….NE………..istorija je dobro pokazala (ne pisana samo prenosena usmeno) da Srpska politika( a i sami Srbi) nikad nisu doprinosili svojim susedima da zive dobrosuesdski………zahvaljujuci VR koji su jedan narod mirnodopski i koji su bili cobani sto nikad nije bilo rata izmedu nas…………….ali buducnost nije ono sto je bila i proslost, ne verujes?…………………Bilo bi mi drago da se sretnemo jednog dana i da se ispricamo jer vidim da si kao „jedno drvo bez korena ne moze da zivi, ono izumire“, eh vidis burazeru ja necu da budem to drvo i nisam jer govorim VR, imam moje priajetelje, familiju VR, muziku na moj jezik, necu da ti smetam ako ne prihvatas stvarnost………….ali nije odgovor da guras neku pricu koju su Srbi tebi ispricali( mozda je stvarna) i koji ne zele VR na teritoriji istocne Sbije………………jer kako shvatiti da u Banatu oni imaju skole, crkve i sve na nasem VR jeziku dok u istocnoj Srbiji situacija je takva koju znas i nemoj zatvoriti oci vec gledaj kako ti Srbi hoce da sruse VR kulturu………….u Rumuniji Srbi imaju pravo na svom jeziku sve…………ako ne verujes onda je vreme da se malo prosetas Balkanom i vidis ko su VR pa onda da shvatis da smo jedan narod koji nema prljavu proslost i da Srbi nemaju nikakvo pravo svojim nacinom da nas ugnjetavaju………………mislim da bi najbolje bilo da jednoga dana popiejmo kaficu i da se raspricamo, kako bi shvatio ako Srbi hoce da sacuvaju svoj jezik, tradiciju onda i mi VR to zelimo jeste nesto normalno, ne?…………..se traiasce poporu nuostru

 3. Vlasi su Rumuni,i na kraju teksta cak i sam to kazes. Zivela Vlaska Republika bez ugnjetacke Srbije!

  VLASI OD SMEDEREVA DO NISA – URAZUMITE SE I UJEDINITE SE! Drzava Srbija nam ne zeli dobro. Zato referendum i pripojimo se matici Rumuniji.

  ROMANIA NOASTRA

 4. Dragi moji Srbi ne samo da su nas vlase asimilirali nego ne priznaju da uopste postojimo.I ne samo to nego Srbi se ponasaju da su samo oni na Balkanu i da je pravoslavna vera srpska. Nazivaju nas srbo vlasima, kazu da imamo srpsku pravoslavnu veru, nazivaju ssssssssssstaru pravoslavnu novu godinu srpskom, pa to je nesto sto ne mogu da prihvatim  .Oni misle da su oni stvorili pravoslavlje. staru novu godinu ne slave samo srbi nego i Rusi Makedonci Bugari i jos mnogi u Svetu koji su pravoslavne vere kojim

 5. Upravo zato treba da Rumuni istocne Srbije postignu jedinstvo i jednom kazu sta im lezi na dusi. Kako je krenulo,nije daleko dan kada ce se to dogoditi. Srbija je sama izabrala ovaj put. Dolazi vreme kada ce Rumuni izabrati svoj put kako je krenulo.

  OD SMEDEREVA DO NISA

  ROMANIA NOASTRA

 6. postovana braco samo napred tako treba jednom da se probudimo i kazemo koosmo mi jacu u pozarevac da osnujem nasu vlasku stranku vidim da tamo jos nema

 7. Pozdrav bobby i hvala na odlicnom tekstu. Pozvao bih ove nacionalisticke soviniste koji ostavljaju kojekakve bezvezne komentare da ponovo procitaju tekst koji je covek napisao, ali da pri tome upotrebe bar jednu vijugu i da se potrude da razumeju to sto pise.

 8. dragi moji Vlasi,i ja sam isto Vlajna ali ni u kom slucaju Rumunka da li ste vi uopste svesni o cemu vi pricate da palite varnicu u zemlji koja sa svim narodima i vekovima ratuje da bukvalno pozivate na bratoubilacki rat jer smo posle toliko vekova normalno izmesani krvno sa srbima.Mi u srbiji nikada necemo dobiti nista od toga cemu vi tezite to su za nas trebali da ostvare nasi preci a ne mi. jer moja je familija dosta ginula u svim ratovima za srbiju cak i moj suprug i nemam namere da zbog vasih nacionalistickih glupost moji sinovi ponovo budu u krvi.
  A to je vas problem sto se niste asimilirali u srbiji imaliste vrmena, sa srbima sam odrasla i nikada problema nisam imala cak ni danas i uvek cemo svi da se izjasnimo kao Srbi nikada Rumuni,a verujte ja nisam jedina.Pozdrav

 9. Vlasi nisu Rumuni, to je svim Vlasima jasno. Vlasi predstavljaju autohtonu etnicku zajednicu uglavnom naseljenu u istocnoj Srbiji. Poistovecivanje Vlaske etnicke manjine sa Rumunskom je relativno novijeg datuma, i moram primetiti da je organizovano iz inostranstva, od strane nedobronamernih ljudi. Naime, postoje aktivisti u vlaskim strankama koji dobijaju veliki novac iz inostranstva kako bi sprovodili kampanje asimilacije vlaskog stanovnistva u istocnoj srbiji. Kampanje se sastoje u nasilnom ubacivanju rumunskih reci u vlaski jezik, organizovanjem tribina na kojima se falsifikovanjem istorije poistovecuje vlaska kulturna bastina sa rumunskom, posle toga naravno ide zahtev za autonomijom, otcepljenjem, itd. Sve u svemu, obrazac ponasanja koji smo vec toliko puta gledali na Balkanu. Kakav ce biti ishod tih akcija imali smo priliku da se gledamo (i ucestvujemo) u prethodnih 15 godina. Zato ljudi pamet u glavu, negujte svoju kulturu jezik i obicaje, u svojoj kuci, selu/gradu i svojoj drzavi Srbiji. Nemojte dopustiti da vam pamfleti stranih obavestajaca pomucuju odnose sa svojim vekovnim prijateljima, skolskim drugovima i komsijama.

 10. Postovani!
  Odrastao sam u porodici gde se pricalo na rumunskom jeziku.Na moju zalost, majka i otac prekidaju tu tradiciju i pricaju danas samo na srprkom, mada dosta toga razumeju na rumunskom.Ja znam samo po koju rec i nista vise.Kako sam rastao sve sam se vise interesovao za moje poreklo.Ono sto sam saznao u okviru moje porodice receno mi je da smo mi KARAVLASI!Otac kaze da smo se nekada prezivali Stankovjesti i li tako nekako slicno a sada smo Stankovici. Majka mi je pokazala krstenice iz hiljadu osamsto i neke godine u kojima su se nasi stari izjasnjavali kao karavlasi.Posebno mi je drago sto su u to vreme bili pismeni jer na svakoj krstenici stoji njihov potpis.Kod nas u familiji i sa oceve i sa majcine strane ima belih ali i tamnoputih.Srbi nas cesto nazivaju ciganima,odnosno rumunskim ciganima.Ja se ne bih stideo i da sam rom ali romski jezik nikada se nije pricao u mojoj porodici.Saznao sam u razgovoru i sa ostalim rumunima odnosno vlasima i karavlasima u mom okruzenju i ni u jednom slucaju romski jezik nije bio prisutan u njihovoj porodici.Boja koze nije parametar za odredjivanje necije nacionalnosti jer bi onda rus i francuz, srbin i albanac bili jedno te isto.Naravno da su poreklo jezika i kulture jedini parametri.Za nas karavlahe kazu da poticemo iz Jermenije sto dosta govori o boji nase koze.Medjutim da se vratim na glavni problem.
  Srbi negiraju nase postojanje (mislim na vlahe i karavlahe).Svaki put kada medju srbima pricamo na tu temu oni se prave ludi i zbegavaju istorijske cinjenice.Njihova rasna diskriminacija im ne dozvoljava da se osveste i prosvete.Ali i mi sami tome doprinosimo jer nismo slozni,udruzeni a ni organizovani.Vi iz istocne srbije jeste kao nesto organizovani ali niste politicki aktivni i vas glas ne cuje se daleko.Zaboravljate da nas ima sirom srbije odnosno rasuti smo po celom balkanu.Zato apelujem na vase organizacije da pomognu osnivanju vlaskih stranaka sirom drzave, jer samo se na taj nacin mozemo sacuvati od srpskog nacionalnog fasistickog uticaja.Samo udruzeni i delovanjem na teritoriji cele drzave mozemo promeniti njihovu svest i sacuvati nasu kulturu odnosno nase korene.Pa mi smo ovde starosedeoci a osecamo se kao stranci.

  Ja zaista ne znam da li su vlasi i rumuni jedan te isti narod.Verovatno i jesu jer se medjusobno mogu razumeti.Slozicete se da su jezik i kultura osnovna obelezja jednog naroda.Medjutim nama nisu problem rumuni vec srbi koji nas diskriminisu i ne zele da nas priznaju.A isti ti srbi zaboravljaju da su od nas starosedeoca naucili da se krste i preuzeli dosta nasih obicaja.
  Smanjite tenzije oko vlaha i rumuna,nama su problem srpski nacionalisti!!!
  Pozdrav od KARAVLAHA iz Sapca!

 11. Vi SRBI koji živite u istočnu SRBIJU i šire treba da znate daste preterali sa asimilacijom vlaha (rumuna) treba da znate da i mi postojimo i netreba da nam podmećete u školama maternji jezik srpski jer nismo SRBI! i treba da znate i tražimo naša prava

 12. dakle,upravo zbog nekih od gore ispisanih komentara i njihovih neuspelih pokusaja mudrovanja,mi,Vlasi imamo i,verujem imacemo,problema u drzavi u kojoj zivimo.
  Ovo sto se danas desava u Istocnoj Srbiji ,iz koje poticem,smatram potpuno pogresnim.I upravo sve za sta se neki uceniji pojedinci bore pokusavajuc dokazati da mi upravo nismo Rumuni ,vec potomci Kelta,dakle, ne Dacana koji su preci Rumuna,baca se u vodu i degradira nas izazivajuci pri rom i mrznju kod Srba sa kojima vekovima zivimo u dobrim odnosima.Favorizacija kvazirumunskog porekla Vlaha i pridobijanje istih nudjenjem raznih stipendija za studiranje u Rumuniji,besplatnih letovanja i raznih partijskih propagandi ,radi izjasnjavanja za rumunske drzavljane ,vec ne znam kome pravicno prepisati u krivicu.Iskreno,niti se zelim baviti time.Zelim reci da vlaske grupe(jer nisam sigurna da izraz narod mogu upotrebiti)ni same nisu svesne svoga porekla ,mogucnosti pisma.I verujem da smo i sami vrlo zbunjeni sto se toga tice.
  Problem Vlaha je sto u svom nomadskom mentalitetu i rastrkanosti po planinama nisu uspevali da dovoljno ojacaju i odrze se kao jedna organizovana drzavna,nacionalna celina sa svim svojim obelezjima.Sto mi je vrlo zao ,jer verujem da imamo vrlo bogatu mitologiju i zanimljiva usmena predanja.
  Dakle,Vlasi nisu Rumuni.Narod koji danas govori rumunski jezik ga je upravo usvojio od vlaskih plemena koji ,ponavljam vode poreklo od Kelta,Gala, Tracana.Rumunski jezik pripada romanskoj grupi naroda zajedno sa italijanskim i francuskim na pr.Kelti su naseljavali i te krajeve EVrope.Veza je ocigledna.Vlaska plemena ratuju sa Dacanima preko Dunava i polako prenose svoj jezik na njih.Car Trajan,(Trajanov most ciji ostaci se i dan danas cuvaju kod HE Djerdapa)je i ozenio dakijsku princezu i zato se mi sa Rumunima medjusobno i oslovljavamo sa ‘priko’.
  JA SAM vrlo mlada,na zavrsnoj sam godini prava i vlaskog sam porekla ,ali necu se nikada izjasniti za Rumuna,vec cu nastojati da svoju decu od malena upoznajem sa njihovom istorijom i kulturom,tj.ovo malo sto je od nje ostalo sacuvano.Svesna sam da postoji jos dosta cinjenica koje su mi nepoznate,ili u pogresnoj predstavi ,ali ,icicu do kraja jer ne zelim se ceo zivot drzati ko tikva bez korena.

 13. Buna ziua,
  vidim da ovde nema kisa komentara,
  normalno jedni imaju mogucnosti ali i straha ili se stide da su vlasi,
  drugi se ne stide ali nemaju ili sasvim jednostavno ne znaju sta je to kompjuter…………
  Ukoliko neko mesto zeli da osniva jedan kompjuter klub ali nema sredstava da kupi svoj kompjuter moze mi se javiti na ………..nuoinisnuoi@hotmail.fr……………ja cu im pokloniti jedan.
  Molim da mi se jave oni koji zele da pomognu u davanju sta imaju za nase koji se bore za: se pastram limba, traditia se se aviem in limba noastra manastira/biserica………….mislim na osobe koje su u inostranstvu kao u Nemackoj, Francuskoj, Beneluxu, Skandinaviji, Austriji ili druge zemlje……ne zaboravite NUOI NIS NUOI ili NOI NIS NOI

 14. Vidim da ova tema još uveki privlači pažnju, pa predlažem da neko od komentatora napiše jedan tekst koji će ići na našem blogu kao autorski. Molim Vas da vodite računa o stilu i načinu obraćanja ostalim posetiocima uz malu primedbu i preporuku da izbegavamo spamovanje.

  Nadam se da ne tražim previše i pozivam da o svojim problemima i propustima koje koji se čine na Vašu štetu pišete otvoreno, korektno i uz uvažavanje drugaćijeg mišljenja i stava i to pored vašeg maternjeg, na srpskom jeziku kako bi svi potencijalni komentatori znali o čemu se tu radi.

  S poštovanjem Borsky

 15. Buna ziua,
  ako hocete da budete u okrugu „intre nuoi nis nuoi“ onda pisite na moi email:nuoinisnuoi@hotmail.fr……………

  edit Borsky: Izbrisao sam deo komentara koji nije u skladu sa pravilnikom

 16. gospodine edit ili Webmaster Borsky, neznam sta je pisalo u ono sto ste izbrisali ali ne verujem da je najpametnije bilo jer kad neko pise izrazava nesto ono sto misli i ovde „nuoi nis nuoi“ ne verujem da je mogao losije pisati negoli prema onom sto nama srpska politika namece ili kako bi se reklo „GENOCIDOM“ odnosno „KULTURNIM GENOCIDOM“………….znaci bez slobodnog izjasnjavanja nas kao ugrozene manjine u toj Srbiji nema nam slobode…………znaci ovaj sajt je dobar ali samo ono sto se svidja Webmasteru jer tako hoce srpska politika, onda napisite sami vi temu tako necete imati sta da izbrisete……………..se traiasce poporul nostru romanesc

 17. Draga braco i sestre vlasi/rumuni „ukratko“ o tome ko su vlasi tj rumuni potrudio sam se da skinem sa sajtova etnologa iz Srbije i Hrvatske, tj ljudi kojima je struka da se bave istorijom, kulturom… naroda sa prvenstvenim osvtrom na narode na balkanu. Evo sta su zapisali po pitanju Vlaha tj rumuna na Balkanu a samim tim i u istocnoj srbiji. NAPOMENA: NISAM KORISTIO JEDAN VEC 3 IZVORA NA TEMU VLAHA/RUMUNA

  Danas se sve cesce i cesce srecemo sa pitanjem: „ Ko su Vlasi? Sta su oni, odakle su oni? Jesu li to Rumuni, Srbi il pak Vlasi? A ko su Vlasi ako su Vlasi -Vlasi?“ Bilo kako bilo javljaju se razna misljena koja se i slazu ali i odudaraju… ( vidi sta politicari misle o tome. Klikni ovde )
  i pri tome javljaju se razne teze i razne cinjenice…pa kome je verovati?

  Nije bas lako pisati o ovome ali mi cemo pokusati da pocnemo iz pocetka i da se oslonimo na istorijske dokumente zapadnoevropskih zemalja za koje mislimo i verujemo da su najtacniji…..

  Pre nego sto su Rimljani poceli jos u II veku pre nove ere da osvajaju Balkan,( 146.g. pre n.e. su Makedonija i Grcka vec bile rimske provincije ), na danasnjim teritorijama istocne Srbije prostirale se Moezija i Trakija cije je stanovnistvo ( mesana plemena ) govorili nekom mesavinom azijskog-evropskog jezika gde je bilo i pojmova iz latinskog i germanskog jezika. Severno, odvojena Dunavom, prostirala se Dakija

  Rimljani polako ali sigurno osvajaju Trakiju, Moeziju a 106.-te godine n.e. car Trajan osvaja celu Dakiju proslavivsi se pobedom nad kraljem Decebalusom. Sprovodi se Romanizacija stanovnistva i uvodi se rimska kultura. Latinski jezik postaje osnovni jezik.
  272.-ge god. pod pritiskom i najezdom germanskih Gota, Rrimljani i deo stanovnistva napustaju teritorije Dakije i naseljavaju se juzno i istocno od Dunava ( deo danasnje Srbije i sevrna Bugarska ). Ipak veliki deo stanovnistva ostaje u Dakiji, Trakiji i Moeziji gde je ipak uspevalo da sacuva do danasnjeg dana tradiciju, kulturu i jezik, mada u vulgarnom smislu. Doseljavanjem Srpskih plemena i potisnuta najezdom Avara stanovnistvo koje je bilo nastanjeno juzno i istocno od Dunava i koje se uglavnom bavilo zemljoradnjom, napustaju svoje obradivo zemljiste i povlace se u brdovite predele sirom Balkana, ( Bugarska, Istocna Srbija, Makedonija, severna Grcka i Dalmacija ) gde se, da bi opstali, dalje bave stocarstvom. Dakle, u VI veku stanovnistvo Dakije i starosedeoci nastanjeni juzno od Dunava ( koje se seli ) jos uvek govore istim jezikom, naime Latinskim. Srpska plemena nazivaju starosedeoce Vlasima koje i Grci takodje nazivaju a predeo severno od Dunava pa sve do Karpata Grci nazivaju Vlaska. To su podaci koje smo nasli u nekim knjigama a dalje navescemo vam studije jednog naucnika koji je rumunskog porekla a zivi negde na americkom kontinentu:

  Odakle naziv „Vlah“?

  Najranija pisana pomena o Vlasima je od Grckih istoricara, na primer Ana Komnena, kcer Bizantijskog cara Alexisa. Ona je pisala u 12.-13.-tom veku. Vlahe opsirnije opisuje Grcki (Bizantijski) general Tzimisches u 10.-tom veku. I Komnena i Tzimisches govore o velikoj i maloj Vlahiji (Megalovlahia, Microvlahia) kao polunezavisnim drzavama u sta su danasnja Grcka, u planinama Pinda i Makedonija, oko Bitolje i Ohrida. (Danasnji) Grcki grad Janina je bio njihov centar. Malo kasnije (oko 1185. ) Nemacki car Frederick Barbarossa, kad je prosao Balkanom prema Jerusalimu u poslednjem krstarskom ratu, pise o carevini „Vlaha i Bugara“, sa vlaskom dinastijom Aseni. (Moderni Bugarski istoricari ne prihvataju da je „njihovo“ drugo carstvo bilo u stvari Vlasko-Bugarsko.) Ipak sam car Joanitsa Asen (zvan Kalojan od modernih Bugara) se potpisuje na Latinskom „imperator omnium Bulgarorum et Blacorum“. Cak i Papa Inocentie IV u svojim dopisima sa carom Joanitsom priznaje mu latinsko poreklo. (Ja sam citao Komnenu, Porfirogenitosa, i Papa Inocentia na Engleskom prevodu, a mnogo sam ucio od Engleskog istoricara Gibbona iz 18.-tog veka: „The Rise and Fall of the Roman Empire“, odprilike na srpskom ‘Rast i pad Rimskog Carstva’. Inace ove knjige se lako nadju na Engleskom, i mislim u Evropi na Nemackom i Francuskom). Mislim da je Aseninova „Vlasko-Bugarska“ carevina bila na obe obale Dunava, ali ovo nije jasno. Oko 1250. god. Bizantija je uspela da unisti ovu carevinu i re-absorbira zemlju u Bizantijumu. Jos kasnije Srpski car Dusan u svom Zakoniku govori o svojim Arbanasima i Vlasima kao ljudima sa posebnim pravom (Jus Valachicus) i zakonima. Dusan cak zabranjuje mesovite brakove medju Srbima i Vlasima!

  U to vreme Vlasi su jos ziveli po celom Balkanskom poluostrvu, sve do Italije. Na Jadranu i danas postoji „Vlaski Otok“, Romanija je poznata planina, a imena sela sa „vlah“ u korenu se broju u desetinama. Cak u 16.- tom veku Austrija je imala „Lex Illyrico-Wallachica“ u danasnjoj hrvatskoj Krajini. Svi su ovi Vlasi bili asimilirani i postali najcesce Srbi, zbog pravoslavstva. Zato bih ja parafrazirao Karadjica i rekao „Vlasi svi i svuda!“

  nteresantno je da na svom jeziku, govoreci medju sobom, Vlasi se nikad nisu zvali „Vlasi“ negu neku varijantu „Romana“. To sto danasnji srpsko-obrazovani Vlasi prihvacaju to ime ne znaci nista. Pitaj ti neku staru babu koja ne zna da cita ili pise.

  Ne zna se sigurno odakle naziv „Vlah“. Ali je sigurno da su Ostrogoti i Vizigoti prosli i ziveli na Balkanu od oko 200.-te do oko 500.-te nase ere. Pretpostavlja se da su oni dali starosedeocima Balkana naziv slican „Welsch“u. To znaci „Rimljanin“ (A NE STOCAR!). U drugim delovima Evrope gde su se nemacki narodi sreli sa rimljanima, oni su ih zvali Waloon (u Belgiji), i Welsh (u Velikoj Britaniji) i Walo-Romansch u Svajcarskoj. I danas pola Belgije, ona polovina sto govori francuski se zove Waloonia, a ljudi Waloons. Ostalo stanovnistvo govori holandskim jezikom. Dakle kada su Sloveni (ne samo Srbi) stali preci Dunav ka jugu (pocetkom 580.-te nase ere) oni su najverovatnije preuzeli Ostrogotski naziv „Welsch“ i promenili ga prema slovenskom sluhu na „Vlah“, „Valah“ ili „Voloh“.

  Naliv Avara i Slovena je bio toliko snazan da su i latinsko i grcko goverece drzave propale na celom Balkanu. Sloveni su prodrli sve do Atine i Soluna. Bizantija je uspela da im oduzme danasnju Grcku, Makedoniju, Bugarsku, i deo Srbije tek u 9.- tom veku. U medjuvremenu Bizantijski istoricari su izgubili knotakt sa Latinsko-govorecim narodom. Ovi su se povukli po planinama i preziveli dva-tri veka baveci se stocarstvom, konjarstvom, itd. Kad su Bizantijski istoricari ponovo culi o ovom narodu, u osmom-devetom veku, oni su prihvatili sada Slovenski naziv „Vlah“. Ne smemo zaboraviti da su se Bizanci uvek sami sebe zvali „Romaioi“, to jest „Rimljani“, iako nisu govorili nista sem grckog. U 9.-tom veku car Porfirogenitos razlikuje „Romaioi“ od „Romanoi“a. Prvi su svi gradjani „Romanije“ (to jest Bizantije) a drugi su samo oni koji govore latinskom.

  Od oko 1200.-ih, svi narodi oko Vlaskih zona su prihvatili naziv sa korenom „Vlah“ ili u slucaju Madjara „Olah“. (Incidentno, na Madjarskom Olah znaci Rumun, a Olasz Italijan). Turci su ih zvali Iflak, a njihovu zemlju Iflakistan. (Video sam mac Stefana Velikog u muzeju u Istanbulu). Kada su Vlaske drzave osvojile nezavisnost (od Turaka, Madjara, Rusa), one su trazile da im se latinsko poreklo prizna nazivom Romania. Rumuni so to ocigledno uspeli, ali su nazalost zaboravili da su prvo bili Vlasi.
  V.S.

  Prve Vlaske knezevine se javljaju u 13.-tom veku kada se veliki deo Vlaha oslobadja Madjarske okupacije. Prvi poznati vojvoda je Besarab. Vremenom, polako ali siurno, nastaje cvrsta Vlaska knezevina -WALACHEI – gde se Trgoviste i Cimpullung razvijaju u glavna mesta. Nastaju vremenom i saveznicke provincije : Walachia mare ( Muntenia ) i Walachia mica ( Oltenia i nezvanicno, deo istocne Srbije. Postoji cinjenica da je 1395. god. vlaski vojvoda Mirca uspesno odbranio Vlasku od najezde Turaka.. Bitka se odvojala na Rovinama kod Negotina, kada su Turci pokusali , zajedno sa turskim vazalom Markom Kraljevicem, da predju Dunav i prodru u unutrasnjost Vlaske ). Vladajuci Vlaskom ( 1386-1418 ). legendarni vojvoda Mirca se uspesno suprostavljao napadima Turaka i Madjara. Sledece znacajno ime koje srecemo u istoriji Vlaha je vojvoda Vlad Tepes ( negde 1400 – 1417 ). A najace mesto u istoriji Vlaha i Vlaske uzima njegov sin Vlad Tepes II, poznati kao Dracula, ( 1430 – 1476 ). koji sa seljacima i stocarima takodje uspesno stiti Vlasku teritoriju od Turaka.

  Ujedinjene knezevine ( velika Vlaska, mala Vlaska i Moldova ) postaju sve jace mocnije i polako prisvajaju nazad svoje bivse teritorije preko Karpata, koje su okupirane od Madjara .Oko 1600.-te godine formira se teritorija koja otprilike lici na danasnju Rumuniju . Zadrzava se isti jezik ali se menja ime. Naime, Stvara se Rumunija. Rec Rumunija potice iz reci Roman=Rumun=Rumunia. Krajevi juzno od Dunava ( danas istocna Srbija ) ostaju pod delimicnom kontrolom Turaka sto nije smetalo nomadskom vlaskom stanovnistvu da menja teritorije boravka juzno i severno od Dunava. Na novoj teritoriji ( Rumunija, severno od Dunava ) dolazi i do modernizacije starog Vlaskog jezika i naziva se Rumunskim ( po nekim istorijskim tezama danasnji Rumunski jezik potice od Vlaskog ). Modernizacija jezika nije sprovedena kod vlaskog stanovnistva juzno i istocno od Dunava. Medjutim, to stanovnistvo se trudilo do danasnjeg dana da sacuva maternji, mada u izmenjenom obliku, ( staro latinski / romanski – vlaski ) jezik , tradiciju i obicaje. Vlaska muzika, pogotovu, danas je veoma cenjena i u Jugoslaviji i u Rumuniji ( sa kojom ima slicnosti ali se razlikuje ) kao i u Bugarskoj i Makedoniji.

  Rumuni koji neće da su Srbi
  Od upotrebe maternjeg jezika do regiona sa skupštinom

  Bez obzira na sve razlike koje vladaju među vlaškim NVO i političkim partijama u Timočkoj krajini, u jednoj stvari su svi jedinstveni: nad ovom nacionalnom manjinom vrši se diskriminacija, kako u prethodnom, tako i u sadašnjem režimu.

  To se, prema mišljenu svih, ogleda u nedostatku sopstvenih institucija, školovanju na maternjem jeziku, kao i u brojnim drugim oblastima života. S druge strane, i među samim pripadnicima ove nacionalne manjine postoje duboke podele. Jedni smatraju da su Vlasi poseban entitet, drugi tvrde da su Vlaho-Rumuni, dok treći, pak, misle da je zemlja matica svih Vlaha Rumunija, te da između ovih etničkih grupacija ne postoje nikakve razlike.

  S druge strane, NVO „Forum za kulturu Vlaha“, smatra da je za rešavanje „vlaškog pitanja“ neophodno uvođenje maternjeg jezika u škole, medije i javnu upotrebu. Zatim, uvođenje bogosluženja na rumunskom jeziku, a kao način da se to ostvari predlaže finansiranje i podržavanje rešavanja ove problematike od strane naše države i Rumunije, zemlje matice svih Vlaha ili Rumuna istočne Srbije.

  „Jezik kojim govore Vlasi u istočnoj Srbiji je rumunski na nivou narečja, pa je, samim tim, savremeno pismo ovog naroda standardizovano rumunsko pismo. Za Vlahe se, takođe, tradicionalno eksterno koristi naziv VLASI, dok se oni interno nazivaju RUMANI, što se primenjuje na Rumune, ma gde oni bili. Prema tome, na području istočne Srbije reč je o sinonimima ili njihovoj kombinaciji i dualnom pristupu u prevođenju tog narodnog imena sa istim značenjem. Vlasi ili Rumuni, svejedno, jer reč je o jednom istom narodu“, smatra Drgomir Dragić, sekretar Foruma za kulturu Vlaha.

  On kaže da je međudržavni sporazum između SRJ i Rumunije dobar korak ka uspostavljanju klime poverenja i veliki iskorak ka Savetu Evrope, jer nije opterećen političkim floskulama. S druge strane, u praksi je sve drugačije, jer su na delu još uvek prisutne velike zablude i predrasude, kao i govor mržnje.

  „Recimo, u Negotinu, gde je iznet stav o potrebi obrazovanja Vlaha na maternjem jeziku, kao i o ostalim pitanjima, predstavnici naših organizacija doživeli su pravi šok jer su i bukvalno bili osuđeni na vrlo ružan i netolerantan način. U državi vlada prava konfuzija, ali su zato predstavnici najjačih partija jedinstveni u jednoj stvari – šta i na koji način treba uskratiti Vlasima“, kategoričan je Dragić.

  U biltenu „Deset godina Foruma za kulturu Vlaha“ kaže se da predstavnici ove nacionalne manjine u 150 sela predstavljaju izrazito većinsko stanovništvo, dok je u oko 50 sela u ovom delu Srbije stanovništvo mešovito. Prema nepouzdanim podacima, navodi se u biltenu, Vlaha ima oko 300.000, dok su njih oko 100.000 „postali“ Jugosloveni, Srbi ili Srbi alteroni, kojima je maternji jezik vlaški.

  Sekretar FKV kaže da, uprkos dobrom Zakonu o nacionalnim manjinama, na delu nisu uočena pozitivna kretanja, osim u domenu univerzalnih prava, jer je, kako kaže Dragić, vlaško pitanje „tabuizirano“.

  „Za ovdašnje Vlahe, jasno je, Srbija je domovina. Međutim, zemlja matica, koja u etnonimskom, etnolingvističkom, duhovnom i istorijskom smislu sintetizuje postojanje i antropološko nasleđe Vlaha, jeste Rumunija kao jedina istorijska VLAŠKA. To se ne sviđa mnogima, uključujući i pojedine Vlahe. I gdekoje jagnje bi priželjkivalo da je vuk, pa kad se presvuče jagnjećom kožom, nađu se detalji koji ga odaju. Uostalom, kada se etnički identifikujemo, da li je to telesna ili duhovna kategorija, ili obe zajedno“, zapitao je Dragić.

  Danilo Preducić, savetnik Dimitrija Kračunovića, predsednika Demokratskog pokreta Rumuna Srbije, takođe, smatra da su Vlah i Rumun sinonimi.

  „Na prostorima jugoistočne Srbije prisutna je višedecenijska bespoštedna asimilacija, pa je, vremenom, umesto naziva Rumun, među stanovništvom odomaćen izraz Vlah, što je najdirektnija posledica tog procesa. Problemi postoje, od šikaniranja na poslu, pa do povremenih manjih čarki na međunacionalnoj osnovi. Ipak, mi se tek učimo demokratiji, pa smatramo da će u narednom periodu prevladati razum i želja da se približimo civilizovanom svetu i naučimo da živimo jedni kraj drugih, bez obzira na međunacionalne razlike“, kaže Preducić.

  On ističe da je i ova partija opredeljena za uvođenje rumunskog jezika u svakodnevnu upotrebu u školi i crkvi. Takođe, neophodno je postojanje radio i TV stanica, kao i štampe, na izvornom rumunskom jeziku, smatra Preducić.

  DB, SPC i novinari

  Prilikom februarskog susreta i razgovora sa predstavnicima Helsinškog odbora za ljudska prava, čelnici vlaških nevladinih organizacija i političkih partija koje delaju u Timočkoj krajini saopštili su svoj stav da su prava pripadnika ove nacionalne manjine i dalje ugrožena. Tada je kazano da su u kampanju protiv Vlaha uključeni služba Državne bezbednosti, neki predstavnici Srpske pravoslavne crkve, ali i novinari koji svojim senzacionalističkim tekstovima, zarad bolje prodaje svojih novina, doprinose daljem zaoštravanju situacije na ovim prostorima.

  Imena

  „Kretoh se 20. juna 1905. godine iz Aleksinca da prođem sredinom onih krajeva Srbije u kojima žive Rumuni koje mi obično zovemo Vlasima. U Zlotu (selo kraj Bora) sam zabeležio nekoliko rumunskih imena, muških i ženskih. Muška su Jon, Truka (Petar), Trailo… Ženska su Florika, Ana, Stana, Petra, Brnduša…Nastojanjem crkve, danas se ovakva imena više ne daju, već sveštenici gledaju da im daju čisto srpska imena. No, i pored takvih srpskih imena Vlasi se u kući i među sobom nazivaju svojim imenima, koje sami nadevaju“.
  Citat je preuzet iz knjige „Kroz naše Rumune“, dr Tihomira R. Đorđevića, objavljene 1906. godine u Beogradu.

  Pošto još uvek svoju istoriju nismo u mogućnosti da učimo u školama, gde je i pravo mesto za sticanje znanja, pokušaću da vam na ovom mestu ukažem na istorijske činjenice do kojih je došla savremena nauka a koje su vezane za naš narod. Nadam se da ćete iz ovoga videti slavnu prošlost svoga naroda, njegove uspone, padove, njegovu žilavost kojom je do dana današnjeg opstao na ovim prostorima. Na prostoru balkanskog poluostrva od najranijih vremena žive Tračani, Iliri i Grci.Grci su živeli u južnom delu Balkana, dok su severni deo delili Iliri i Tračani, to su srodni ali zasebni narodi.Tračani su zauzimali istočni deo poluostrva, a Iliri zapadni, mi smo potomci ovih prvih.Tračani su narod indoevropskog porekla.
  Pretpostavlja se da već tokom neolita otpočinje formiranje Tračana (kulture Karanovo,Veselinovo,Marica,Gumelnica).
  Početkom bronzanog doba te zajednice stupaju u neposredan kontakt sa zajednicama naseljenim u severozapadnim oblastima Male Azije i zajednicama koje su se iz iz južnoruskih stepa spuštale u donje Podunavlje. Iz tih prožimanja nastala je osobena kultura bronzanog doba, čiji su tvorci verovatno neposredni preci istorijskih Tračana. Prvi pisani izvor u kome se spominje Trakija(tre-ke-wi-ja) jesu mikenske tablice ispisane linearnim pismom B(XIV-XIII v.pre n.e.). Najranije podatke o Tračanima daje Homer(VII v. pre n.e.). Po Ilijadi,Tračani su se u trojanskom ratu borili na strani Trojanaca, protiv Grka, a njihov najveći junak bio je Res. Jedno od najvažnijih plemena za nas su
  Dačani ili Geti, oni su naseljavali teritoriju od severnog dela Panonske nizije do donjeg Dunava. Proces formiranja Dako-Geta započinje već početkom II milenijuma pre n.e., ali se jasno sagledava tek u poslednjim vekovima stare ere, posebno kad je Burebista
  (vladao od 84. do 44.g pre n.e.) ujedinio dačka plemena i stvorio snažnu državu sa centrima u Transilvaniji.
  Moć Dačana slomili su Rimljani . Posle dugotrajnih ratovanja Trajan je 106. godine pobedio dačkog kralja Decebala i osvojenu teritoriju pripojio Rimskom Carstvu,u čijim je okvirima ostala do 271. godine.

  Literatura
  -Aleksandrina Cermonovic-Kuzmanovic; Dragoslav Srejovic: “Leksikon religija i mitova Stare Evrope”Beograd,1992.
  -Vladimir Corovic:”Istorija Srpskog naroda”, Beograd, 2001.
  -Ion Calafeteanu: “Istoria Romanilor”
  -Lj. Kovacevic;Lj. Jovanovic: “Istorija Srpskoga naroda”, Beograd,1893.
  -M.Eliade: “Zalmox,theVanishing God: Comparative Studies in the Religion and Folklor of Dacia and Eastern Europe” Chicago,1972.

  Područje današnje Rumunjske nastanjeno je već nekoliko desetina tisuća godina. Najstarije kosti pronađena na njezinom području stare su između 34,000 i 36,000 godina. Radi se o facialnim kostima koje su pripadale muškarcu i zasada se smatraju najstarijima u Europi (vidi). Pretke današnjih Rumunja ovdje nalazimo već negdje oko 500 godina p.n.e. To su Dačani koji nastanjuje krajeve između obala Crnog mora i na zapad preko Karpata do u Panonsku nizinu. Ova srodna plemena pod vodstvom Burebiste (82-44 p.n.e.) ujedinit će se u snažnu državu protiv koje će zaratit Cezar, ali iste godine obadvoje vođa doživljavaju istu sudbinu. Ubijeni su od svojih podanika. Rim ipak nastavlja rat protiv Dačana čija se država raspala na 4 ili 5 djelova, svaka pod drugim vladarom. Do ujedinjenja ipak dolazi 95. pod vodstvom Decebala. Ovaj se hrabro opire napadima rimskih careva Domicijana i Trajana. Sa Trajanom vodi ratove 101.-101. i 105.-106. ili 107. U ovom posljednjem destruktivnom ratu Decebal je podlegao, te se opkoljen ubija. Rim ovlada Dacijom a 129. podijeljena je na Gornja Daciju (Dacia superior) i Donja Daciju (Dacia inferior). Ove provincije poznate su i kao Transilvanija i Mala Valahija ili Mala Vlaška. Marko Aurelije Daciju će podijeliti na 3 provincije Porolissensis, Apulensis i Maluensis. Glavno im sjedište postaje Sarmizegetusa, gdje je skončao posljednji dački kralj Decebal (vidi). Dacija se nalazi na sjevernoj i istočnoj granici carstva te je neprekidno pod prijetnjom raznih skitalačkih plemena ali i pod zaštitom rimske vojske. među ostalima tu je i slavna Legio XIII Gemina, koja je ratovala u Galiji a 49. prije Krista prelazi Rubikon (vidi most na rijeci Rubikon), te dolazi do drugog rimskog građanskog rata. Još je jedna legija tu stacionirana, to je Legio V Macedonica. Na granicama rimskog carstva javljaju se novi narodi i nove opasnosti. Dolaze Vizigoti, a za leđima su im Huni. Aurelije 270 ili 271. povlači svoje snage iz Dacije. Do ratova će doći još 378., to je Bitka kod Hadrianopolja koju predvodi Fritigern na čelu Tervinga, Greutunga i Alana protiv rimskog cara Valensa. Ova rat navijestit će konačnu propast zapadnorimskog carstva.

  Život ovih plemena bio je vezan uza zemlju i stoku. Uzgajali su cerealije, voće i pravili vino. Posjedovali su velika krda goveda i ovaca, bavili se pčelarstvomm, a konji su im bili na cijeni. Područje Dacije bilo je bogato depozitima zlata, željeza i srebra u karpatima, čija eksploatacija datira još iz 8. stoljeća prije Krista. I sam car trajan se iz svog osvajanja vratio u Rim sa 165 tona zlata i 330 tona srebra. Sol i drvo bili su dodatni izvozi Dacije.

  Rimaljni su Daciji pak ostavili svoj jezik i ime. Kao stanovnici Bizanta sebe će nazivati ‘ Romeji’ -ma. Latinski jezik koji su Rimljani donesli sa sobom Dakoromani, (romanizirani Dačani, Rumunji i srodni Moldavci i Vlasi) razvit će u posebne jezike koje danas klasificiramo romanskoj skupini indoeuropskih jezika.
  Etnografija [uredi]

  U velikoj romanskoj skupini naroda Rumunji i Moldavci predstavljaju njihove najistočnije pripadnike. Rumunji su nastali romanizacijom na bizantskom području, pa su naslijedili romansko ime i bizantske obrede ‘Ritul bizantin’ . Od srednjeg vijeka pa do 19. stoljeća oni žive u 3 različite susjedne kneževine: Transilvaniji, Vlaškoj i Moldaviji. Ove tri nalaze se na križanjima velikih kraljevstava i carstava, no kroz cijelo vrijeme uspjeli su očuvati svoje posebno nacionalno biće i svoju specifičnu civilizaciju. Ujedinjenjem Vlaške i Moldavije 1859. nastat će njihova nacionalna država, Rumunjska, no ona će ostat turski vazal sve do 1877. kada će proglasit svoju nezavisnost što će potvrdit berlinski kongres 1878. Ovim će će joj otomansko carstvo prepustiti Dobrudžu, a ona Rusiji Besarabiju. Svi ovi narodi sa kojima su Rumunji kroz svoju povijest u kontaktima i suživotu utjecat će, geografsko-klimatske uvjete, na stvaranje rumunjske kulture. Planinski masiv Karpata što se od sjevera proteže prema jugu i zapadu odvaja Transilvaniju (najoznatijoj po grofu Drakuli) od Vlaške nizine i Moldavije. Rumunji su ovisno o lokalitetu zemljodjelci (u nizinama) s danas razvijenom poljoprivredom u kojoj prednjače pšenica i kukuruz. U planinskim krajevima bave se stočarstvom, pretežno ovce.

  Seljačka kuća

  Tradicionalne seljačke kuće Rumunja građene su od materijala koji je dostupan, tako da se po materijalu razlikuju one u šumovitim krajevima gdje su građene od drveta, u ravnicama od gline ili opeke, i uz obalu od kamena. Ove kuće pretežno su prizemnice a seljak je arhitekt i majstor gradnje svoje vlastite kuće. Unutrašnjost joj izgleda poput pravog muzeja, većina predmeta rađena je od drveta hrasta ili bukve, funkcionalne primjene i lijepo dekorirano rezbarijama. Seljačka odjeća domaće je izrade, od vune, pamuka ili konoplje. Nije nikad blještavih boja, nego kombinacija bijele, crne, plave i crvene, diskretnih dekorativnih motiva. U prošlim stoljećima mlade Rumunjke, kako bi izgledale poput bizantskih princeza ukrašavale su svoju odjeći zlatnim i srebrnim nitima.

  Običaji i kuhinja
  mămăliga

  Rumunjski narodni običaji kombinacija su starih agrarnih rituala i kršćanstva. Od bojenja uskršnjih jaja napravljena je prava umjetnost. Tradicionalno bojena se u crveno, uskršnja jaja dekoriraju se u različitim krajevima na specifične načine, s motivima koji simboliziraju obnovu i besmrtnost. Za Uskrs kod Rumunja i Moldavaca priređu je se slatki kruh cozonac sa mlijekom, šećerom i jajima. Bugari ga nazivaju kozunak (козунак), i veoma je nalik talijanskom panettoneu. Mnoga jela i pića priređuju se sa kukuruzom, kao mămăliga (žganci), mămăligă cu lapte (žganci s mlijekom) i balmoş (kuhani u ovčjem mlijeku), ili su mesna (janjetina), stufat de miel i drob de miel; nadalje mesne i juhe od povrća. Od turskog utjecaja potjeće pilav, jelo često na Srednjem istok, srednjoj i južnoj Aziji, a probilo se sve do Latinske Amerike i Kariba, pa ga na Trinidadu poznaju kao pelau, i postao dijelom kreolske kulinarske tradicije. Pilav je najčešći među turskim narodima Tatarima, Kazahima, Kirgizi i drugi. Kod Rumunja treba spomenuti i jaku šljivovu rakiju -ţuică, čiji proces proizvodnje mora biti završen prije Božića. U području Moldavije poznati desert je pita poale în brâu.

  Prema ovome Vlasi svakako da predstavljaju DEO moze se reci sire ali i uzeg dela Rumunskog naroda, samim tim svako narusavanje takvog tkiva dovodi prevashodno sebe u zabludu oko toga ko su vlasi odnosno rumuna.
  Ukoliko smatrate da vlasi nisu deo rumunskog naroda postavite sebi pitanje na vlaskom jeziku GOVORIS LI VLASKI? Da li je suvise reci da cete MORATI reci tj pitati VOARBESCE ROMANJESCE,RUMUNJESCE tj GOVORITE LI RUMUNSKI!!!!!!!!!!!

 18. Ugledajte se na ameriku . Svi su amerikanci . Kog porekla ? TO JE NJEGOV PROBLEM! AKO zivis u Srbiji SRBIN / VLASKOG RUMUNSKOG POREKLA ILI BILO KOG. SLUZBENI JEZIK amera ENGLESKI /kuci pricaj isvemirski/ SLUZBENI JEZIK SRBIJE SRPSKI. Inace vasa kultura i obicaji su vrlo lepi .CUVAJ TE IH KAO I VASU DRZAVU SRBIJU ZAPAD IGRA IGRU ZAVAD VLADAJ JA SAM SRBIN CRNOGORSKO BUGARSKOG POREKLA I TIM SE PONOSIM

 19. Citam i ne mogu da verujem sta pisete,Srpkinja sam,ali zbog posla sam u cestom kontaktu sa Vlasima,uvek izjavljivala da ste najkulturniji narod na Balkanu,da sa vama najvise volim da radim,divila se vasim obicajima,citala na internetu sve o vasoj etnologiji,prilicno sam i ja naucila Vlkaski jezik,a da ne pricam da vise prijatelja imam medju Vlasima nego medju svojima,i nisam izuzetak,znam da Vas Srbi postuju! I odakle sve ovo???? Citam i ne verujem,razocaranaaaa! Pouzdano znam da Vas u Srbiji nikada niko nije vredjao. A da ne pominjem da sam u Srbovu kod Negotina radila par dana,odusevljena obicajima raspitivala se za kulturu,etnologiju,ali na moje veliko razocarenje niko od prisutnih ni za sve pare ovog sveta nije hteo da prizna da je Vlah! I o cemu vi ovde pisete uopste????

 20. Dragi prijatelji ja sam rumun iz homolja. Jer na mom jeziku se kaze io sunt ruman, ja nemogu da kazem io mis vlah. A sto se tice izjasnjavanja koje ko svako ima pravo da se izjasni kako hoce. Niti ja nekoga hocu da ubedjujem da bude nesto sto nece, niti to dozvoljavam da mene neko ubedjuje u nesto sto ja necu da budem. Vlasi koji sebe ne smatraju rumunima neka rade sta hoce i kako hoce ali neka nas koji se smatramo rumunima neka ostave na miru. Ako hocu da imam skolu i sluzbu u crkvi na rumunskom treba da mi se to dozvoli i da mi se pomogne u tome ali sve u mogucnosti drzave. Za Yuniora nemoj nikad reci nikad ako hoces da istrazujes svoje korene jer neznas sta mozes da otkrijes o sebi. Snezana drago mije da nisi nikad cula da neko vredja i omalovazava vlahe ali nazalost takvih ima na obe strane, ni meni se ne svidja kada cujem svoje rumune da nazivaju srbe nacinalistima i genocidnim narodom. Jos jednom takvih ima na obe strane samo mi je drago da su oni velikoj manjini.

 21. srbi deluju kao sovjetska savez: izmišljanje priča i istorija o odvojenim jezicima i tako dalje … zato nikad nećete biti dovoljno odrasli da se pridružite evropejska unja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.