Veliki požar kod Negotina, vatru gasi i vojni helikopter

Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Goran Nikolić izjavio je danas da je kod Negotina izbio požar koji je zahvatio 150 hektara trave i niskog rastinja a u čijem gašenju učestvuje helikopter Vojske Srbije (VS).

Nikolić je za Radio-televiziju Srbije rekao da se radi na gašenju požara koji je izbio juče u popodnevnim satima i da će, ukoliko bude potrebe, biti angažovan i ruski helikopter koji je sinoć sleteo na niški aerodrom.

On je istakao da će pripadnici Sektora biti u pripravnosti zbog proglašavanja crvenog meteoalarma u pojedinim delovima zemlje.Prema njegovim rečima, ako dođe do velikog požara biće elemenata za proglašenje vanredne situacije.

Nikolić je rekao da iskustvo pokazuje da je istočna Srbija najopasnija kada je reč o požarima jer, kako je naveo, tamo ima malo stanovnika, pa se požar primeti kasno.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je na zahtev Sektora za vanredne situacije MUP-a, a na osnovu odluke resornog ministra Aleksandra Vulina, helikopter HT-40 iz sastava 98. Vazduhoplovne brigade angažovan sinoć na gašenju požara u rejonu sela Urovica, između Kladova i Negotina.

Koristeći protivpožarno vedro, helikopter VS izbacio je osam vodenih bombi sa više od 16.000 litara vode a posle izviđanja terena koje su pripadnici RV i PVO izvršili rano jutros, gašenje požara biće nastavljeno.

On je ponovio da je požar u okolini Mionice lokalizovan i stavljen pod kontrolu, ali je naglasio da oprez mora da postoji, posebno zbog vetra koji je veliki neprijatelj u gašenju požara.

Izvor: Bor grad/Agencije

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.