Centar za socijalni rad u Boru majci oduzeo dete

Poslednjih meseci Srbiju potresaju teške porodične tragedije, koje su Centri za socijalni rad bili nemoćni da spreče. I danas ispred Centra za socijalni rad u Boru slika je bila više nego potresna. 32-ogodišnjoj Boranki Mariji Šutulović, kliničkom psihologu, Centar za socijalni rad oduzeo je dete.

Otac je po presudi imao pravo da viđa dete vikendom i svakog ponedeljka. Presuda nije izvršavana zato što on nju nije tražio, a ja sam optužena da joj nisam dozvoljavala da se viđa sa njim. Nakon predloga za izvršenje dolazio je sa izvršiteljima kući. Dete je odbijalo da pođe. U međuvremenu, Sud mu je izrekao zabranu da mi prilazi. Onda su me naterali da dete dovodim u Centar. Ja sam na to pristala i prošlo viđenje je proteklo u najboljem redu. Danas kada sam dovela dete na ponovno viđenje došlo je do rasprave sa socijalnom radnicom i Centar je doneo hitnu meru da mi se dete oduzme, pod optužbom da ja vršim nasilje nad detetom. Ja ne mogu da ostvarim ni jedno pravo. Oni su mi dete oduzeli i ja ne verujem da će oni nju ikad meni da vrate“, kaže vidno potresena majka Marija Šutulović.

U Centru za socijalni rad u Boru tvrde da je postupak sproveden po Zakonu i da je dete iz primarne izmešteno u drugu porodicu u cilju njegove zaštite.

Centar je već u dužem periodu radio sa roditeljima i pokušavao da preduzme mere zaštite deteta. Izvršena je ozbiljna procena kada je doneta odluka izdvajanja deteta radi zaštite i obezbeđivanja dobrih uslova za njegov razvoj. U daljem periodu radićemo sa roditeljima i pružati im svu moguću podršku kako bi uspostavili roditeljske funkcije i mogli da preuzmu brigu o detetu“, kaže direktor Centra za socijalni rad u Boru Mirjana Mitrović.

Dete će prema rečima direktora Centra za socijalni rad u Boru Mirjane Mitrović biti vraćeno u primarnu porodicu čim se stvore uslovi za njegovo bezbedno okruženje.

Izvor: Televizija Bor

Share Button

Pogledajte još Više od autora

11 Comments

 1. Sladjan says

  Neka neko pokusa da objasni, kada socijalno uzme decu siromasnoj porodici, istu dodeli hraniteljskoj porodici uz novcanu naknadu. Zar iste pare nije lakse dati siromasnoj porodici, pa ako su neodgovrni iste dati drugima. Treba dati sansu bioloskim roditeljima. Ili se u pozadini krije nesto mnogo gore-trgovina.

 2. dragana despotovic says

  Ja sam jedna od majki koja nije mogla da izdrzava dete koje je inace peto po redu. Pre porodjaja kontaktirala sam taj bezvezni Centar za socijalni rad da ne bih dala dete na usvajanje samo iz materijalnih razloga. Dali su je u hraniteljsku porodicu i obezbedili 30000 dinara mesecno za njeno izdrzavanje. Sa tim parama ja sam mogla da izdrzavam svu decu

 3. Tijana says

  Ovo je preslo svaku granicu!!! Oduzeli majci dete i sada su ga dali nekoj „hraniteljskoj“ porodici da „vodi racuna“ o detetu bolje nego sto to majka ume?!! Da ne govorim o traumama kroz koje dete prolazi… Najkorumpiranija „ustanova“ u Srbiji od kako su uveli biznis sa “hraniteljskim porodicama“!

 4. Bane says

  „Dete će biti vraćeno u PRIMARNU porodicu, čim se steknu uslovi“ …… To vam je nešto kao, na primer sa autom. Auto se oduzme, parkira na bezbedno mesto, pa kada se vozač „upristoji“, vrati mu se nazad. I svi srećni …i vozač i auto i država.
  Uf, ja to pomešao odredbe dva zakona….ono…o bezbednosti u saobraćaju i o nasilju u porodici. Ili je neko drugi sve živo pomešao. Ali nema veze, zakon je zakon. I zakon mora da se poštuje. Dosta više bezakonja u ovoj zemlji.
  A dete? Pa detinji mir, bezbednost, sreća, duša i telo, neraskidivi odnos deteta i majke od zašeća………to je ono najvažnije. Zato je Zakon tu da sve to obezbedi. Pa izvolte. Kakve ko „oči“ ima, tako će videti….

 5. Горан says

  Центре за социјални рад треба укинути у свим местима. Једна од најгорих институција система. Супружнике растављају уместо да их мире, децу одузимају сиромашним породицама и дају их хранитељским које за то добијају накнаду, децу дају на усвајање страним држављанима….и још пуно тога..

 6. Nikola says

  Dete nije smešteno u ,,neku“ porodicu, već kod svoje tetke, odnosno u okruženje koje već poznaje. A za dotičnu majku ceo Bor zna ko je i kakva je. Bilo je pitanje vremena kada će joj oduzeti dete, žena je psiho!

 7. Angy says

  Ako je dete oduzeto majci i smešteno kod svoje „tetke“ (kako to ovde tvrdi izvesni Nikola), onda je samim tim još veća sumnja u ispravnost ove odluke Centra za socijalni rad u Boru. Prvo, odluka o oduzimanju deteta majci koja ničim nije ugrozila život tog deteta je skandalozna, jer se takve odluke ne donose na ovaj način i ne realizuju bez predhodne sudske odluke nadležnog suda. Porodični zakon o zaštiti dece u Srbiji je to vrlo jasno definisao. Drugo, način na koji je to dete oduzeto podseća više na otmicu i krađu deteta nego na legitimno privremeno odvajanje deteta. Odluka o oduzimanju deteta nije donešena u skladu sa zakonom već istog dana na licu mesta i to samovoljno od strane direktorice tog centra. U normalnim zemljama to se zove zloupotreba položaja. Treće, neophodno je ispitati privatne veze onih koji rade u tom centru sa porodicom tog deteta i kakvu stvarnu pozadinu ima ova priča o naizgled „psiho lošoj majci“ i „napaćenom ocu Samarićaninu“. I četvrto (i najbitnije) jeste upravo činjenica da je to dete odvedeno u „hraniteljsku porodicu“ kod svoje tetke (i njenih roditelja). Svi mi, nadam se, znamo kako i na koji način se postaje „hranitelj“ u našoj zemlji i koliko može biti dug taj proces pre nego što iko dobije zvanično status „hranitelja“. O novčanoj naknadi koju te porodice dobijaju neću uopšte komentarisati. U ovom slučaju mislim da su mnoge bitne zakonske činjenice zanemarene, a upravo te činjenice ne idu u korist deteta, zar ne? Više idu u korist porodice sa očeve strane u svakom smislu, a direktno su protiv majke i tog deteta. Ja ne želim da ulazim u to ko je ovde kakav roditelj, jer me to uopšte ne zanima. Kad bi se malo dublje analizirala situacija sa obe strane (i majka i otac podjednako), mislim da bi mnogo toga lošeg izašlo na površinu i sa jedne i sa druge strane, jer niko nije savršen. Ne može ta majka da bude „psiho“, a otac – svetac. Jednostavno je nemoguće. Ono što želim da analiziram jeste način na koji je to dete oduzeto iz ruku jedne majke bez ikakvog zakonskog osnova, jer danas je to dete oduzeto ženi koja ničim to dete nije životno ugrozila, a sutra…Sutra će već to biti neka druga majka koja će morati da plati ceh na isti način ako se ne reaguje sada. I zbog toga smatram da je unutrašnja provera Centra za socijalni rad u Boru apsolutno neophodna i poželjna kako bi se zaštitila, pre svega, deca od ovakvih (zlo)upotreba onih koji o njima trebaju da se staraju.

 8. M says

  Ja bih da pitam Nikolu, šta ima sad da kaže kad je majci vraćeno dete tako što je veštačenje komisije veštaka Instituta za mentalno zdravlje, najviše institucije u našoj državi, dokazalo da je majka sposobna za vršenje roditeljskog prava, da ispunjava sve kapacitete deteta, da nije vršeno nikakvo nasilje nad detetom. Nekoliko veštačenja je u pitanju. I šta ima da kaže na to što se isti taj otac “svetac“, nije pojavio 3 puta na poziv Instituta za mentalno zdravlje na veštačenju. I šta ima da kaže na to što je taj isti otac osuđen za narkotike.

 9. M says

  I ako već tvrdi dotični Nikola da je žena psiho, neka joj se lično javi da mu pokaže dokaze da nije.

 10. Tik tak says

  Nikola Says treba tebi oduzeti decu pa da vidimo kako bi ti sproveo tu svoju nasilnost i psihozu.
  Drugo, ti si iz druge drzave pa ne znas kako centri funkcionišu.
  Samo po tvom pisanju se nazire potencijalni nasilnik sa psihozom.
  Ukljuci mozak ako ga imas i ne lupaj ono u sta nisi upucena.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.