RTB Bor kupuje avion Aero klubu

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Bor — Rudarsko-topioničarski basen Bor planira da donacijom, zajedno sa poslovnim partnerima, ovog proleća kupi mali putnički avion „cesna“ za potrebe Aero kluba.

„Zajedničkom akcijom uradili smo mnoge poslove u gradu, a Boru dali izgled savremenog industrijskog centra. Sledeće donacije koje pripremamo sa našim poslovnim partnerima vezane su za sanaciju gradskog stadiona FK ‘Bor’ i kupovinu malog aviona marke ‘cesna’ za potrebe Aero kluba“, izjavio je generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

Borski Aero-klub je pre 15 godina dobio sličnu letilicu, na poklon od Aero-saveza Srbije, ali je ona uništena tokom NATO bombardovanja, na aerodromu u Batajnici.

Nabavkom novog, još boljeg aviona, poslovni ljudi iz grada bakra dobiće nove mogućnosti za rad.

Uskoro se očekuje i renoviranje aerodroma koji je izgrađen pre 25 godina, za potrebe sportskih aktivnosti, jer sadašnja dužina piste od 1.080 metara neće biti dovoljna za sletanje većih aviona. Izgrađeni su afsaltni prilazni putevi do aerodroma i završeno opremanje upravne zgrade i velikog hangara.

Asfaltiranjem postojeće staze i dogradnjom još oko 800 metara piste, borska vazdušna luka steći će sertifikat neophodan za obavljanje i međunarodnog saobraćaja.

Borski aerodrom izgrađen je 1985. godine. U osnovi je bio sportski aerodrom, a predviđeno je da se koristi i kao turistički, odnosno kao aerodrom na koji mogu da sleću i laki putnički (poslovni) avioni.

Godinama je bio gotovo zaboravljen, da bi početkom maja 1990. ovde sleteo prvi putnički avion Jata „AN 28“, sa 17 sedišta. Taj avion je, prema i podacima sa interneta, unajmio Jat da bi procenio mogućnosti tržišta linija terciarnog karaktera.

IZVOR: TANJUG,  Foto: RTV arhiva

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.