Putnici bi da smene predsednika opštine

Građani iz Šarbanovaca zahtevaju ostavku Rankića

Stanovnici MZ „Timok“ iz Šarbanovca već su se potpisalo da im, kao i do sada, prevoz organizuje privatna firma „BIG – Dejan“, kako bi mogli da putuju u grad na posao

BOR – Ukoliko lokalna samouprava ne omogući šest autobuskih polazaka dnevno za selo Šarbanovac, udaljeno deset kilometara od Bora, građani će zahtevati ostavku predsednika opštine Branislava Rankića. Stanovnici Mesne zajednice „Timok“ iz Šarbanovca, njih 350, već se potpisalo da im, kao i do sada, prevoz organizuje privatna firma „BIG – Dejan“, kako bi „nesmetano mogli da putuju u grad na posao, na pijacu i kod lekara“. Na nedavnom tenderu za gradski i lokalni saobraćaj, između četri kandidata, izabrana je firma „Bortravel“, vlasništvo Bore Rajića. Od tada vlada nezadovoljstvo, a došlo je i do protesta ostalih prevoznika koji su ostali bez posla.

bor_12112007.jpg

– Pobedio je najbolji. Opština je dužna da organizuje jednu liniju dnevno do svakog sela, i to se poštuje. Kako će RTB prevoziti radnike iz druge ili treće smene, to je njihov problem. Ništa nije urađeno nezakonito, niti se kosi sa uslovima tendera – rekao je Branislav Rankić, predsednik opštine, nezadovoljnim građanima i auto-prevoznicima, podsećajući da republičko Ministarstvo za saobraćaj zakonski uređuje prevoz i odgovara za kvalitet na kategorisanim putevima.

HALO, TAKSI

Za razliku od lokalnog, gradski prevoz je bolje ustrojen, mada i tu ima nesporazuma. Građani MZ „Bor 2“ i prigradskog naselja Brezonik protestovali su jer nemaju autobuski prevoz, tako da se snalaze kako znaju i umeju. Ukinut je kombi-prevoz zbog poštovanja zakonskih odredbi. Postoji, doduše, linijski taksi, koji funkcioniše od ranog jutra do 23 sata. Cena od 30 dinara u jednom pravcu je, ističu građani, podnošljiva. Međutim, gotovo polovina od oko 200 taksista radi na divlje.

Nedavnim odlaskom JP „Borprevoz“ u stečajnu likvidaciju, saobraćajne veze u opštini su pokidane, i tek se uspostavlja bolja organizacija.

– Zahtevamo da se za gradski i lokalni prevoz ponovi tender, jer je skraćen rok za bankarsku garanciju na 15 dana, što nijedna banka ne može da prihvati. To je razlog zbog kojeg ćemo podneti krivične prijave protiv najodgovornijih u opštini. Da li je „Bortravel“ bio u prednosti zbog političkih i još nekih veza, tek ćemo videti, ali nije u redu da posle više godina korektnog rada ostanemo bez posla, a da putnici uzalud čekaju prevoznike – rekli su nezadovoljni auto-prevoznici.

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.