Psi lutalice terorišu Bor

0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second


Od početka godine na teritoriji opštine Bor registrovane su 104 ozelede od ujeda pasa lutalica, a u preduzeću zaduženom za hvatanje pasa bez vlasnika kažu da su nemoćni da reše problem.

Prema podacima Štaba za suzbijanje besnila u opštini Bor, od broja evidentiranih ujeda, najviše ih je na teritoriji grada, čak 77.

Borani se redovno žale da ih čopori pasa lutalica saleću na ulici.

Protekle nedelje psi su u krugu borske bolnice ujeli jednog službenika te ustanove i pacijenta koji je išao ka dnevnoj bolnici.

Čopori pasa se često okupljaju i u parkiću „Bambija,“ najvećeg dečjeg obdaništa u gradu.

Direktor Javno-komunalnog preduzeća „3. oktobar,“ Jovan Manić, rekao je agenciji Beta da su svi kavezi za smeštaj pasa lutalica prepuni, pošto je njihova eutanazija prekinuta pritiskom društva za zaštitu životinja.

Minić kaže da izrada novih kaveza za privremeno čuvanje pasa nije veliki finansijski izdatak, ali je kratkoročna mera koja neće rešiti problem prisutan i većini gradova u Srbiji.

„Do sada je bilo uobičajeno da uhvaćene pse čuvamo tri dana, i ukoliko se vlasnik do tada ne javi, psi su ubijani uspavljivanjem.“

On je upozorio da su zbog prepunih kaveza, koji se nalaze u krugu preduzeća, često primorani da oslobode nekog psa za koga se smatra da nije agresivan, da bi se napravilo mesto za životinju koja je nasrtala na ljude.

Član organizacije za zaštitu životinja „Prijatelj“ u Boru, Miodrag Mladenović, koji je čak i u svom kafiću „Libertas“ napravio svojevrsni azil i iz svog džepa godinama plaća vakcinaciju i sterilizaciju mnogih pasa, predlaže rešenja.

„Znamo da u vreme parenja, sa periferija grada u Bor dolaze čopori pasa koji su tad agresivni i prema gazdi. Zato je i nama cilj da ih sklonimo sa ulica, ali na human način, sterilisanjem,“ kaže Mladenović.

On podseća da je loklna samouprava po zakonu dužna da obezbedi azil za pse lutalice. Kaže da je sterilizacija u Beogradu besplatna, a da u Boru za taj zahvat treba platiti 3.000 dinara.

Specijalista epidemiologije Zdravstvenog centra u Boru, Javorka Stankulić, smatra da su za rešavanje problema odgovorne i nevladine organizacije koje štite pse lutalice, stavljajući humanost nad životinjom iznad brige za ljude.

Ona upozorava da kod ujeda pasa nije u pitanju samo fizička ozleda, jer kao mnogo veći ožiljak a naročito kod dece, ostaju stres i preživljeni šok.

(Beta)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.