Privatizacija RTB Bor

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Kuprom“ obećava radna mesta za prekobrojne

Zaposleni u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor ostaće baza i oslonac budućeg razvoja celog regiona, u koji će „Kuprom“ (Cuprom), ukoliko pobedi na tenderu za kupovinu tog srpskog kombinata, takođe ulagati, u želji da stvori zdrav privredni ambijent.

Pored oživljavanja i osavremenjivanja proizvodnje u borskim i majdanpečkim rudnicima, „Kuprom“ će značajna sredstva investirati i u druge industrijske grane, poput prerade drveta, mlekare i uslužne delatnosti, u kojima će naći uhlebljenje oni koji budu ostali bez posla, ali i drugi stanovnici Bora i okoline.
Zaposlenima u RTB Boru će ta rumunska kompanija ponuditi prekvalifikaciju, a prekobrojnima će nastojati da obezbedi nova radna mesta u mnogobrojnim projektima koji će biti pokrenuti uporedo sa ulaganjem u proizvodnju Basena.
U „Kupromu“ naglašavaju da je kvalitet života čitave zajednice veoma bitan kako bi zaposleni bili zadovoljni i visoko motivisani za budući razvoj i izražavaju žaljenje što se prilikom nadmetanja na tenderu boduje samo cena, a ne vrednost ostalih programa koje ta kompanija nudi. Osim produžavanja lanca proizvodnje, koji bi doprineo većem zapošljavanju, predsednik „Kuproma“ Hori Simu najavio je da će uložiti i značajna sredstva za otvaranje novih radnih mesta, ali i za dokvalifikacije i prekvalifikacije zaposlenih.
Prema njegovim rečima, tehnološku i ekonomsku fazu će, istovremeno, pratiti i aktivna socijalna uloga, koja će biti sprovedena u procesu prestrukturiranja RTB Bor.
To je istaknuto i u razgovoru s predstavnicima dva reprezentativna sindikata Basena – Samostalnog koji okuplja 3.000 članova i UGS „Nezavisnost“, u kojem je 1.500 zaposlenih – koji su pozdravili nameru „Kuproma“ da preuzme brigu o zaposlenima i ulaže u ceo region.
Da je privatizacija i veliko ulaganje neophodno govori i nedavna ocena predsednika Sindikata metalaca „Nezavisnost“ Dragana Matića da većina od 164.000 zaposlenih u metalskom kompleksu Srbije radi u potpuno nefunkcionalnim preduzećima i uslovima nedostojnim čoveka.
I predsednik Unije poslodavaca Srbije Rato Ninković je rekao da je metalski kompleks žrtvovan, da su preduzeća desetkovana, a da su u najtežoj situaciji giganti poput RTB Bor, Zastave, Mina, Goše i drugih u kojima nije završen proces tranzicije.
Vlada Srbije je za otpremnine za 2.154 radnika, koji su u procesu restrukturiranja kompanije dobrovoljno odlučili da napuste preduzeće, obezbedila 14 miliona evra. Po strategiji Vlade, u RTB Bor je ostao optimalni broj radnika od 4.693.objavio DANAS prenosui Bor-grad info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.