Pozajmili za RTB Bor

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second
AUSTRIJSKI „A-tek“, sa kojim je država potpisala kupoprodajni ugovor i ugovor o prenosu eksploatacionih prava u RTB „Bor“, u petak su saopštili da su obezbedili novac za zatvaranje finansijske konstrukcije i preuzimanje imovine najvećeg srpskog proizvođača bakra i plemenitih metala.
logo_novosti.gif
– Deo novca za preuzimanje RTB biće u kešu, dok smo ostatak obezbedili iz kredita, koji nam je odobrio konzorcijum zapadnoevropskih banaka – kazao je „Novostima“ dr Mirko Kovač, predsednik „A-teka“. On je odbacio navode u nekim medijima da će odobreni zajam garantovati imovinom borske kompanije. – Naprotiv, pošto smo duboko uvereni u vrednost RTB, „A-tek“ je spreman da, u slučaju potrebe, svojom imovinom bude garant cele finansijske transakcije.
Inicijativni odbor, koji okuplja bivše radnike i penzionere Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“, zapretio je u petak da će blokirati sve ulaze u Kombinat bakra i fizički sprečiti novog vlasnika da uđe u posed kupljene imovine. Naime, čelni ljudi Inicijativnog odbora predali su Ministarstvu ekonomije peticiju sa pet hiljada potpisa, kojom i oni, zajedno sa trenutno zaposlenima u Kombinatu bakra, traže isplatu od 200 evra po godini staža kao nagradu za uspešnu privatizaciju firme. U protivnom će, kažu, pribeći totalnoj blokadi RTB.

A, svojim zahtevima u petak se oglasio i Branislav Rankić (SRS), predsednik opštine Bor.
– Zbog restrukturiranja RTB nećemo od Vlade Srbije tražiti pet odsto od 466 miliona dolara, koliko je za Basen ponudio austrijski „A-tek“ – kazao je Rankić. – Ali, smatramo da bi bar tri odsto od prodajne cene moralo da se uplati u opštinsku kasu. U protivnom, svi dosadašnji protesti koji su pratili privatizaciju „Bora“ biće „mala maca“ prema onom što će uslediti.
Gradonačelnik Bora, uprkos insistiranjima, nije želeo da precizira kakve će poteze povući, uz obrazloženje da ne „želi da pokvari iznenađenje“.

OBAVEZE PREMA UGOVORU
UGOVOR predviđa da „A-tek“ novac uplati u roku od 25 radnih dana i obavezuje na dodatne investicije, koje su u pregovorima povećane na 230 miliona dolara. Za topionicu i rafinaciju namenjen je najveći deo investicija – 131 milion dolara.
Kupac se obavezao da preuzme 4.691 zaposlenog i da u roku od tri godine ne bude otpuštanja po osnovu ekonomskog, tehnološkog ili organizacionog viška – istaknuto je prilikom potpisivanja ugovora.

Procitaj jos >> 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.