Posle razgovora u Vladi doneta odluka

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

Sindikalci RTB-Bor traže dase poništi privatizacija

Nakon što su pregledali kupoprodajni ugovor i ugovor o prenosu eksploatacionih prava, kojim je vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ postao rumunski „Kuprom“, predstavnici Jedinstvene sindikalne organizacije Kombinata bakra zatražili su – poništenje privatizacije!
Predstavnici borskih radnika su to, na jučerašnjem sastanku, predočili Slobodanu Laloviću, ministru za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.
– Naša osnovna zamerka je da su sve stranice ugovora overene, izuzev poglavlja koje se odnosi na socijalni program, po kojem bi „Kuprom“, u slučaju proglašavanja tehnološkog viška, morao da isplati otpremninu od 400 evra po godini staža. Pored toga, imajući u vidu da će stvarni vlasnici borske kompanije biti „Meril Linč“ i „Dojče banka“, koje Rumunima treba da odobre kredit za kupovinu RTB-a, proizlazi i da je samo sprovođenje socijalnog programa pod velikim znakom pitanja – predočava za Dragan Aleksić, predsednik JSO RTB.
Po Aleksićevim rečima, ni predviđene investicije od 180 miliona dolara ne garantuju oživljavanje proizvodnje u RTB-u. Predviđeno je, kaže predsednik JSO, da se novac uloži u površinske kopove, dok su podzemna ležišta zanemarena.
Rumuni žele da, umesto standardne topionice, u Boru instališu najnoviju hidrokoper tehnologiju za dobijanje bakra, koja nigde u svetu još ne funkcioniše na komercijalnoj osnovi, podvlači Aleksić. Međutim, čak i da se njena funkcionalnost dokaže, najmanje 1.500 radnika, od 4.524 koliko ih je sada, ostalo bi bez posla jer bi, u tom slučaju, prestala potreba za njihovim daljim angažmanom. Ministar Lalović je, po Aleksićevim rečima, saslušao argumente predstavnika sindikata i obećao da će sa njihovim zahtevima upoznati srpskog premijera Vojislava Koštunicu, s kojim bi, po najavama, predstavnici radnika iz Bora trebalo da se sastanu najkasnije za dve nedelje.

Autor S.Trifunović

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.