Podrška novinarima ŠRIF-a

0 0
Read Time:2 Minute, 22 Second

Bor, 06.03.2009. OO LDP Bor, konferencija za novinare

Opštinski odbor Liberalno-demokratske partije mesecima na svojim konferencijama za štampu, kao i u svojim akcijama, ukazuje na teško stanje u JP Štampa, radio i film. Ugrožavanje osnovnih ustavnih i drugih zakonskih prava građana na slobodu informisanja, kao i pravzaposlenih u ovom preduzeću na rad i ostala prava koja iz toga proističu, samo su neki od problema koji potresaju naš opštinski javni servis.

Istupanje osamnaestoro zaposlenih u dopisu kojim se obraćaju svima onima koji u ovom gradu nešto znače i u kojem traže zaštitu svojih ljudskih, egzistencijalnih i profesionalnih prava, samo je posledica višemesečne agonije kroz koju prolaze i izuzetno teške situacije iz koje ne vide izlaz. Postavljenje direktora koje je u suprotnosti sa Zakonom o radio-difuziji, zapošljavanja mimo stvarnih potreba i sistematizacije, što ugrožava funkcionisanje ovog preduzeća, urednici-poslušnici koji prekrajaju priloge kojima se zamagljuje i iskrivljuje istina, nemogućnost novinara da na pravi način, odgovorno i slobodno, istinito obaveštavaju javnost o svim pitanjima od javnog značaja – neka su pitanja koja se moraju rešiti u najkraćem mogućem roku.
Opštinski odbor Liberalno-demokratske partije je i ranije ukazivao na pogubnost međupartijskih podela nadležnosti u javnim preduzećima, zbog čega su na direktorskim i uopšte rukovodećim mestima ljudi koji nisu ni stručni ni sposobni da obavljaju poverene dužnosti, a koji se pritom rukovode isključivo uskostranačkim interesima. Najgora situacija je upravo u Javnom preduzeću ŠRIF, koje trenutno ima 69 stalno zaposlenih radnika i 18 po ugovoru, direktora koji je protivzakonito postavljen, a koji je usput i samog sebe postavio za glavnog i odgovornog urednika, što je u suprotnosti sa Statutom ovog preduzeća, te nekoliko pomoćnika direktora, pa čak i savetnika, što je u suprotnosti sa sistematizacijom ovog preduzeća.
Opštinski odbor Liberalno-demokratske partije ovaj dopis osamnaestoro zaposlenih doživljava kao potvrdu svih svojih višemesečnih nastojanja da dokaže da se u ovom javnom preduzeću ne radi kako treba i u korist građana Bora.
S obzirom na to da smo konačno pronašli istomišljenike u ovom javnom preduzeću, koji su smogli snage i hrabrosti da javno progovore o velikim problemima u kojima se nalaze, želimo da poručimo zaposlenima u JP ŠRIF da od članova LDP-a u Boru mogu da očekuju bezrezervnu podršku u svim akcijama koje smatraju neophodnim, a koje bi doprinele razrešenju ove izuzetno teške situacije koja bi, ukoliko se nešto odmah ne preduzme, mogla da rezultira oduzimanjem regionalne frekvencije i gašenjem preduzeća.
Na današnjoj konferenciji za novinare, OO LDP Bor je objavio i da je sakupljeno 4700 potpisa građana Bora na inicijativu za raspisivanje prevremenih lokalnih izbora. Bez obzira kakva bude reakcija opštinskih vlasti i Ministarstva za lokalnu samoupravu kojima će inicijativa biti dostavljena u utorak, 10. Marta, od danas predstavnici LDP-a zahtevaju izbore ne samo u ime svojih članova već i u ime više od 10% građana sa biračkim pravom koji su ovu inicijativu potpisali.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.