Počeo štrajk u Fabrici lak žice

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

electromotor

BOR, 3. avgusta 2009. (Beta) – Radnici prve smene Fabrike lak žice (FLŽ) u Boru stupili su danas u generalni štrajk zahtevajući od Agencije za privatizaciju da raskine ugovor sa novim vlasnikom tog preduzeća.

Fabriku lak žice kupio je u aprilu prošle godine Dragan Živković, vlasnik firme Grand inženjering grupa, a Samostalni sindikat ga optužuje za nepoštovanje kolektivnog i kupoprodajnog ugovora i za pogoršanje uslova rada nakon privatizacije.

Oko stotinu radnika okupljenih na ulazu u ovo preduzeće iz nekadašnjeg sastava Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, nisu uspeli u svojoj nameri da spreče ulazak novog vlasnika u fabriku, jer je on na posao došao znatno ranije.

Poslovodstvo FLŽ u toku prepodneva je poslalo dopis štrajkačkom odboru kako bi se otpočeli pregovori o okončanjuštrajka i nastavljanju proizvodnje, ali je odbor sindikata uz gotovo jednoglasnu podršku radnika, odbio da se sastane sa rukovodiocima.

Predsednik Samostalnog sindikata FLŽ Bratimir Milivojević izjavio je danas da radnici ne žele da pregovaraju sa vlasnikom i da će biti u štrajku sve dok Agencija za privatizaciju ne raskine ugovor sa Živkovićem.

Generalni direktor Grand inženjeringa, koji je do pre nekoliko godina bio generalni direktor RTB-a, Borivoje Stojadinović, tvrdi da radnici nemaju razloga za štrajk, jer su ispunjeni svi zahtevi koje je od njih nedavno tražila Agencija za privatizaciju.

„Radnicima je isplaćena razlika u zaradi za period kada smo bili u obavezi da zadržimo nivo plate nakon privatizacije. Plate su kasnije smanjene zbog ekonomske krize koja je dovela do toga da izgubimo nekoliko inostranih tržišta“, rekao je Stojadinović danas novinarima.

Dragan Živković rekao je da je nakon privatizacije proizvodnja deset puta veća, ali da ni to nije dovoljno za isplatu viših zarada.

(Beta, 03.08.2009)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.