Plaćaju grejanje koje ne koriste

0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second

Problemi stanara četvrte mesne zajednice u Boru

BOR – Iako je odavno završena grejna sezona, za mnoge stanare Četvrte Mesne zajednice, najurbanijeg dela Bora, taj period je još uvek glavna tema. Zbog odbijanja da plate usluge grejanja jer su im radijatori nekoliko godina unazad bili skoro hladni, mnogima su stigle sudske presude, nakon čega su primorani da plate ono što ne koriste.
U slučaju Radeta Jovića, sa desetog sprata zgrade broj 95, sudija Vesna Maksimović, koja i sama živi u tom naselju, nije uvažila izveštaj komisije Toplane čiji su termometri postavljeni u njegovom stanu pokazali 15 stepeni i to kada je spoljna temperatura bila dva stepena u plusu. U četvorosobnom stanu mu je postavljeno skoro 200 rebara radijatora, ali je i pored vanredno ugrađene izolacije, morao da uključuje kvarcne peći i grejalice i plaća ogromne račune za struju.
– Platio sam grejanje tokom leta kako bismo nabavili ugalj za zimu, ali kada sam odlučio da ne platim za mesece u kojima radijatori nisu grejali, stigla je sudska presuda. To što u Toplani kažu da su cevi stare i dotrajale je čista izmišljotina, u šta smo se uverili na Božić, kada nekoliko dana nismo mogli da držimo ruku na radijatorima. Sumnjam da Toplana novac uplaćen pre sezone koristi samo za nabavku uglja i remontovanje, a nije isključeno da kupuju neki ogrev sa slabom kaloričnom vrednošću. Nisam imao zamerke zbog poskupljenja grejanja, jedino što sam hteo bilo je da ne platim ono što ne koristim – kaže Jović ogorčeno.
Prethodne zime, neki od stanara grejali su se uz kvarcnu peć, a oni koji nisu imali para za taj luksuz, postavili su peći na drva i taj ogrev nosili liftom do najviših spratova.
– Radijatori nam služe više kao ukras, pa smo morali da ložimo takozvanog štedišu. Kada je napolju bio baš jak mraz, spavali smo u trenerkama i čarapama jer nismo mogli da grejemo sve prostorije – kaže ogorčeno bračni par Radović.
Porodica Mitić sa poslednjeg sprata zgrade istog naselja redovno plaća mesečnu dažbinu za grejanje od 2.700 dinara, ali ukućani ne pamte kada su se poslednji put ogrejali uz radijator.
Da apsurd bude veći, kada su hteli da odjave grejanje, u Toplani mu je rečeno da će svakako morati da mesečno plaća 30 odsto od cene jer ga greju zidovi komšijskih stanova.

Autor teksta i foto: S.Trifunović 04.jun.
Objavio BLIC

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.