Pasoši i budžet čekaju kvorum

0 0
Read Time:5 Minute, 44 Second

Vladajuca koalicija pokušava da vrbuje Rizu Halimija kako bi obezbedila vecinu za glasanje, tvrdi Balint Pastor

Poslanici Skupštine Srbije trebalo bi sutra da glasaju o setu pravosudnih zakona i produženju važenja starih pasoša, a predsednica parlamenta Slavica Ðukic-Dejanovic uverena je da ce sednica biti održana, iako, kako kaže, ne zna da li je postignut dogovor sa Savezom vojvodanskih Madara. Balint Pastor (SVM) rekao je za „Politiku” da njih još niko nije zvao na bilo kakav dogovor i porucio da ukoliko ne bude povucen zakon o sedištima sudova oni nece ucestvovati u kvorumu. Bez cetiri poslanika SVM-a vladajuca koalicija može da „uvede” u salu najviše 125 poslanika, što je nedovoljno za odlucivanje. Subotnja sednica odložena je nakon što je nekoliko poslanika javilo predsednici parlamenta da zbog bolesti nece moci da prisustvuje zasedanju.

Predsednica parlamenta ocekuje da ce „svi oni koji su govorili da ce podržati proevropske zakone davati kvorum”, te da ce vladajuca koalicija „svakako imati vecinu za donošenje zakona”. Ona kaže da ce se dogovarati „sa svima do poslednjeg trenutka”. S druge strane, Balint Pastor ne veruje da se do ponedeljka može nešto dogoditi nešto što bi promenilo situaciju. On istice: „Mi smo mesec i po dana upozoravali da necemo podržati zakon o sedištima sudova, bili smo i kod Borisa Tadica, razgovarali smo i s Dušanom Petrovicem i ništa se nije dogodilo. Jedino što bi moglo da nas natera da ucestvujemo u kvorumu jeste da Demokratska stranka javno kaže da nece glasati za ovaj sporni zakon, da ga povuku, zatim da se zakažu konsultacije, pa da se razgovara i s nama, ali i sa opozicionim strankama, a sve su tražile povlacenje ovoga zakona”. Pastor kaže da ni Riza Halimi, koga je „vladajuca koalicija pokušala da vrbuje kako bi obezbedio kvorum” sigurno nece na to pristati, jer „ni njegov amandman, koji je slican našem, nije prihvacen”.

Naš sagovornik istice da su svi poslanici SVM-a, „hvala Bogu, zdravi”. „Bili smo spremni da radimo i u subotu, spremni smo i za ponedeljak, a od vladajuce koalicije zavisi hocemo li raditi”.

U vladajucoj koaliciji juce nije bilo mnogo onih koji su bili spremni da kažu, makar, da li su svi njihovi poslanici zdravi ili ih je možda napao neki virus. Nezvanicno nam je u dve vece poslanicke grupe receno da su svi njihovi poslanici zdravi, niko nije ni bio bolestan, a da je vladajuca koalicija „možda obolela od kvorumitisa”.

Moma Colakovic, šef poslanicke grupe PUPS-a, rekao je za „Politiku” da je svih pet poslanika ove stranke apsolutno zdravo i orno za rad. Colakovic kaže da ocigledno postoji „problem u vladajucoj koaliciji, koja nije bila u stanju da obezbedi kvorum za rad”. On istice da je pokušao da pozove koalicione partnere da vidi u cemu je problem, ali mu to nije pošlo za rukom. „Nisam uspeo da dodem cak ni do svojih najbliskijih koalicionih partnera, više od 20 puta sam zvao Branka Ružica, šefa poslanicke grupe SPS-a, ali mi se nije javio. Tražio sam i predsednicu parlamenta, ali ni nje nema. To je nedopustivo, sutra cu insistirati da se održe konsultacije sa šefovima poslanickih grupa da vidimo šta se dogada”.

Balint Pastor tvrdi da se stvara utisak da bi poslanici SVM-a ispali krivi ukoliko ne bi bilo produženo važenje pasoša. On odbacuje takvu vrstu odgovornosti jer, kako je rekao, „sve smo na vreme rekli”. I Moma Colakovic kaže da poslanici SVM-a nisu krivi, niti mogu biti: „Kriva je iskljucivo vladajuca koalicija i stranke koje je cine i to, redom po velicini – DS, G17 plus, SPS i tako dalje”.

Narodnjaci i radikali, takode, nece obezbediti kvorum, kao ni naprednjaci, tako da vladajucoj koaliciji preostaje da nade neko rešenje i omoguci rad parlamenta, prvo da bi se izglasali zakoni sa prethodne sednice, a zatim da pocne nova na kojoj treba raspravljati o budžetu, koji mora biti donet do 29. decembra u ponoc, kada istice redovno jesenje zasedanje. Predsednica parlamenta uverena je, kako je rekla, da ce što se tice produženja pasoša sve biti u redu, kao i da ce budžet biti usvojen na vreme.

M. Cekerevac
Objašnjenje Dejanoviceve zvuci logicno

Kako je za „Politiku” rekao Miodrag Radojevic, iz Instituta za politicke studije, mala je verovatnoca da se iza odlaganja subotnje sednice krije neko vece neslaganje stranaka vladajuce koalicije.

– Buduci da Svetog Nikolu zaista slavi pola Srbije, kako se to kaže, objašnjenje predsednice parlamenta mi zvuci racionalno. S druge strane, verujem da su dani vikenda iskorišceni za pronalaženje kompromisa medu strankama na vlasti o spornim pitanjima – objasnio je Radojevic.

DS: Podrška SVM budžetu se ne dovodi u pitanje

Demokratska stranka ocekuje da ce vladajuca vecina sutra uspeti da obezbedi kvorum za nastavak sednice, izjavila je za „Politiku” portparol DS-a Jelena Trivan. Ona je objasnila da postoje razliciti scenariji za završetak zapocete sednice parlamenta, ali da je to „tema za ponedeljak”. DS ne ocekuje probleme sa Savezom vojvodanskih Madara kada je u pitanju glasanje o budžetu.

– Ne sumnjam u to, jer šef SVM je za skupštinskom govornicom rekao da se glasanje poslanika ove stranke za podršku budžetu ne dovodi u pitanje – rekla je Trivanova.

M. A.

DSS: Ko su bolesni poslanici

Demokratska stranka Srbije pozvala je predsednicu parlamenta da obelodani imena poslanika zbog cije bolesti je odloženo glasanje o više zakona, kao i nova sednica na cijem je dnevnom redu budžet za 2009. godinu.

„Važno je da javnost zna koji su poslanici i od cega bolesni, ako zbog toga ne može da se održi sednica. Ukoliko poslanici nisu bolesni, vec postoji kriza u vladajucoj koaliciji, onda to treba saopštiti gradanima, a ne stalno i iznova se služiti obmanama.”

Beta

———————————————————–

LDP: Svi oni vole da slave i krkaju

Predsednik Liberalno-demokratske partije Cedomir Jovanovic izjavio je da je odlaganje sednice Skupštine i cinjenica da nema kvoruma za izglasavanje zakona posledica nesposobnosti njihovih predlagaca.

– Svi oni vole da slave i krkaju, to je razlog što vladajuca koalicija ne može da obezbedi parlamentarnu vecinu. U ponedeljak ce se setiti gradana tako što ce Skupštinu nazvati crnom rupom, a ona je crna onoliko koliko su je oni takvom napravili – rekao je Jovanovic.

Prema njegovim recima, vlada se toliko distancirala od stvarnog života da je izgubila podršku u parlamentu.

– Nema bolesti, osim bolesti koja je posledica neumerenog pica i hrane, koja prati svakog od njih jer su odlucili da na Svetog Nikolu ne rade, kao da ga baš svi oni slave – istakao je predsednik LDP-a.

Beta

———————————————————–

Sreda poslednji rok za pasoše

Skupština Srbije bi trebalo najkasnije do srede, 24. decembra, da usvoji predložene izmene Zakona o putnim ispravama kako bi taj zakon stupio na snagu do kraja godine. Time bi se produžilo važenje starih pasoša i omogucilo da gradani koji planiraju da novogodišnje praznike provedu van zemlje otputuju sa starim pasošima, kao i da u Srbiju dodu njeni državljani koji žive u inostranstvu.

Izmenama Zakona o putnim ispravama predvideno je da one stupe na snagu osmog dana po objavljivanju u „Službenom glasniku”.

Beta

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.