Obnova golubačke tvrđave

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Golubac

Izvor: RTS

U Golupcu predstavljen projekat obnove tamošnje tvrđave. Taj objekat, od izuzetnog istorijskog i arhitektonskog značaja, trebalo bi da bude rekonstruisan za tri godine.

Golubački grad prvi put se pominje u istorijskim izvorima 1335. godine, ali nema podataka ko ga je sagradio. Tokom vekova ova tvrđava bila je Ugarska i srpska a poslednje decenije kao da nije ničija.
Iako je zvanično pod zaštitom države o Golubačkom gradu malo ko stvarno brine. Sve što nisu uspeli da urade brojni osvajači učinili su vreme i nemar. Golubački grad je zapušten, obrastao u korov, a posetioci se njime kreću na sopstvenu odgovornost.
Posle prvog svetskog rata neko se dosetio da da bi bilo zgodno, napraviti put kroz golubački grad. Ovde prolazi đerdapska magistrala a kolapsi u saobraćaju su svakodnevna pojava.
Idejnim projektom revitalizacije golubačkog grada, kojim je predviđeno da saobraćaj bude preusmeren kroz budući tunel, ovoj izuzetnoj građevini biće vraćen stari sjaj.
Projekat je finansiračla Evropska unija u okviru programa međugranične saradnje Rumunije i Srbije.
Autor Projekta revitalizacije golubačke tvrđave Marija Jovin kaže da će rekonstrukcijom tvrđave biti poboljšani uslovi za njeno dalje trajanje, pri čemu će biti sačuvane sve sve faze njenog postojanja i razvoja.
U samoj tvrđavi biće više objekata kao što su suvenirnica i vizitorki centar. Gosti će moći da odsednu u bungalovima u neposrednij blizini tvrđave, a biće izgrađeno i pristanište za turističke lađe.
Za opštinu Golubac koja svoju budućnost vidi u turizmu ovo će biti značajan podsticaj.
„To bi bio pravi zamajac koji bi pokrenuo turističku ponudu ne samo Golupca, već i celog podunavlja“, rekao je predsednik opštine Nebojša Mirović.
Obnova golubačkog grada, izmeštanje magistrale i izgradnja tunela koštaće oko šest miliona evra. Planira se da ceo posao bude završen za tri godine. Deo sredstava trebalo bi da obezbede ministarstav finansija, turizma, infrastrukture i ekonomije.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.