Neophodan registar osiguranika i socijalne karte

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Neki vid socijalne pomoći prošlog meseca primilo je blizu 558 hiljada građana, dok se procenjuje da je oko četvrtine stanovništva Srbije u riziku od siromaštva.

Kako bi se utvrdio tačan broj najugroženijih i omogućila pravilnija i pravednija raspodela pomoći siromašnim građanima, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ponovo je otvorilo pitanje uspostavljanja registra socijalnih osiguranika i izrade socijalnih karata.

Na taj način ova oblast osim na republičkom biće uređenija i na lokalnom nivou.

„Ta ideja odavno postoji. To je nešto što je vrlo ozbiljna priča i vrlo ozbiljan rad nas čeka u tom smislu. Socijalna karta se izrađuje po principu popisa stanovništva. Neophodno je da se popiše imovina, vidi kako i od čega ljudi žive, da bi se tačno znalo kako koja porodica živi, koliko sredstava ima i da li prelazi prag socijalne sigurnosti“, kaže Dobrica Đurić, član Opštinskog veća u Boru za socijalnu politiku.

Za socijalnu politiku i oblast socijalne zaštite Opština Bor i ove godine odvojila je značajna sredstva.

Mi smo ove godine značajno uvećali sredstva za socijalnu politiku pre svega kroz populacionu politiku. Naredne godine biće još više novca i za jednokratnu pomoć i za populacionu politiku, posebno za aktivne mere zapošljavanja. Za razliku od nekadašnjih oko četiri odsto opštinskog budžeta za socijalnu politiku sledeće godine biće izdvojeno značajno više, između šest i sedam procenata“ ističe Đurić.

Prema tvrdnjama nadležnih socijalne karte bi trebalo da budu izrađene do 2019. godine, formiranjem jedinstvene, analitičke baze podataka, povezivanjem informacionih sistema različitih institucija. To će omogućiti da građani lakše ostvaruju svoja prava, a pre svega sprečiti zloupotrebe i obezbediti pravedniju raspodelu pomoći.

Izvor: Televizija Bor

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.