Nemamo finansijskih problema

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

Ukoliko ne potpišemo kolektivni ugovor sa sindikatom RTB Bor nećemo dostaviti bankarske garancije, kaže Hiri Simu, vlasnik Kuproma

Beograd – Rumunski Kuprom nema finansijskih problema, ali ne želi ni da ih ima u budućnosti. Zamislite da platimo 400 miliona dolara i da ne možemo da nastavimo proizvodnju zato što sindikat odbija da potpiše kolektivni ugovor. To bi bio veliki problem – kaže za Danas Hori Simu, vlasnik rumunskog Kuproma, komentarišući spekulacije da je odustao od privatizacije RTB Bor zato što ne može da pribavi bankarske garancije.


Na pitanje da li će prihvatiti ponudu Agencije za privatizaciju da u produženom roku dostavi bankarske garancije i okonča preuzimanje RTB Bor, Simu je odgovorio:
– Nama je potrebna podrška Agencije za privatizaciju kako bismo doveli predstavnike Sindikata za sto i potpisali Kolektivni ugovor. Ako se to dogodi, mi ćemo poslati bankarske garancije. U protivnom, odustajemo od kupovine. Pismo banaka sa garancijama ukazuje na nameru tih banaka da plate ugovoreni iznos. Mi to ne možemo da tražimo od bilo koje banke, ako nismo sigurni da će proizvodnja biti nastavljena, jer mi moramo da obezbedimo sredstva za otplatu tih dugova. Koji bi investitor uložio 600 miliona dolara u kompaniju u kojoj ne može da radi i ostvaruje profit – ističe Hori Simu.
Naš sagovornik podseća da je sa predstavnicima sindikalnih organizacija RTB Bor potpisan jedan od najboljih socijalnih programa, koji podrazumeva otpremninu od 400 evra po godini radnog staža.
– Prihvatili smo, takođe, iako nas na to nije obavezivala tenderska procedura, da angažujemo sve radnike, a to je više od 4.500 ljudi. I ako nakon svega toga, najveća sindikalna organizacija odluči da bojkotuje kupovinu organizovanjem javnih protesta ili agresivnim izjavama u medijima, mi postavljamo pitanje: kakve su namere tog sindikata i kakvu budućnost žele svojoj kompaniji. I sa vlastima u Boru smo pokušali da ostvarimo dobre odnose, posebno sa predsednikom opštine Bor. Ne razumemo odnos predsednika opštine prema Boru – zašto odbija pomoć Kuproma koji želi da podigne kvalitet života u Boru. Njemu je, očigledno, više stalo do njegovog političkog rejtinga nego do Bora i stanovnika u Boru – ističe Simu. M. N. S.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.