НЕДИМОВИЋ О ЗАКОНУ О ЕКСПРОПРИЈАЦИЈИ

0 0
Read Time:2 Minute, 37 Second

Закон о експропријацији већ постоји и реч је о измени закона којa треба да убрза експропријацију земљишта потребног за изградњу ауто-путева, водовода и других инфраструктурних пројеката и нема никакве везе са „Рио Тинтом“, рекао је за РТС министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Извор: РТС

Тема Закона о експропријацији је толико исполитизована да је то невероватно, рекао је Бранислав Недимовић гостујући у Јутарњем дневнику.

„Закон о експропријацији односи се на државни посао за објекте и земљиште који су намењени јавној својини, та повезивања са ‘Рио Тинтом’ и осталим чудима не да немају везе са животом, то је просто невероватно“, каже Недимовић.

Истиче да председник има овлашћења и да је добро што по нашем Уставу има неколико степена и подељена је надлежност у погледу доношења закона или стављања вета, односно немогућности да закон добије правну снагу.

„Председник ће искористити то своје овлашћење онако како буде проценио његов правни тим и то је неколико пута већ била тема“, додао је Недимовић.

„Толика политизација, а у питању су нове пруге, ауто-путеви, водоводне мреже, да ја просто не могу да верујем и не знам да ли су људи свесни колико то о чему причају нема везе са екологијом. Знате како, свако има право на своје мишљење, па макар оно било и погрешно“, нагласио је Недимовић.

Наводи да Закон о експропријацији у Србији постоји, а да ове измене настоје да убрзају читаву процедуру.

„Оно што је важно: свако има право да искаже свој став док не угрожава право и безбедност других људи и институција. Србија је правна држава“, додао је Недимовић.

„Хране ће бити, грађани не треба да брину“ 

Када је реч о темама из пољопривреде и производње хране, министар каже да је јако важно да цене основних намирница остану на одређеном нивоу, због поремећаја на тржишту, због чега је држава интервенисала замрзавањем цена основних животних намирница.

Branislav Nedimović Foto N. Fifić

„Хране ће бити. Имамо још алата на располагању и грађани не треба да брину“, нагласио је министар.

Србија је земља хране, наглашава Недимовић и истиче да производимо два пута више пшенице и три пута више кукуруза него што нам је потребно.

„Ове године извешћемо хране у вредности од преко пет милијарди. Ову годину ћемо закључити са озбиљним растом и то не само извозом сировина и ратарских производа већ и органских производа, полупроизвода и готових производа“, каже Недимовић.

Данас извозимо храну на велика тржишта као што је Египат или рецимо Индонезија, са тржиштем од 317 милиона становника.

Србија је извезла храну и за кућне љубимце у вредности од 100 милиона евра.

„Све се мења, расте потреба за том врстом хране која се прави од остатака хране која се користи за људе и друге животиње. То су фасцинантни подаци, нове нише и ми данас извозимо храну за кућне љубимце у 44 земље“, каже Недимовић.

Министар је најавио и нове подстицаје пољопривредницима, па ће тако већ од следећег месеца бити упућен нови позив пољопривредницима за средства из ИПАРД-а да узму средства која гарантују поврат од 60 одсто за куповину механизације или нека друга улагања.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.