Na penziju čekaju i po godinu dana

0 0
Read Time:2 Minute, 31 Second

BOR – Oko tri hiljade Borana koji su stekli uslov za penziju, mesecima čeka da im službenici borske filijale penzionog i invalidskog osiguranja (PIO) urade rešenja. Iako je zakonski rok za izradu tog dokumenta 60 dana, oni koji su ceo radni vek radili kako bi u penziji našli svoj mir, i po godinu godina žive bez ikakvih prihoda. Suočeni sa ogromnim prilivom klijenata, službenici PiO rade i po 16 sati dnevno, rade subotom i nedeljom, pa čak predmete nose i kući kako bi ih dovršili vikendom.
Svetozar Milošević iz Brestovca, nekadašnji radnik Rudnika bakra „Bor“, koji je privremeno rešenje o starosnoj penziji dobio oktobra 2002. pošto je ispunio starosnu granicu za sticanje mirovine, predao je jula prošle godine sva dokumenta sa zahtevom za stalnu penziju, ali ni posle deset meseci njegov predmet nije rešen.
– Ne znam ni sam koliko sam puta šetao od kancelarije do kancelarije, i uvek dobijao odgovor da je rešavanje mog predmeta u toku – kaže Milošević.

Dušan Stojčić ima još veći problem. Godinu dana od kada je stekao pravo na penziju, postupak je još uvek u toku, a sve ovo vreme on sa porodicom živi bez ikakvih primanja.
– Šta ću. Pozajmljujem od komšija, poznanika i rodbine. Dugovi narasli, a dažbine čekaju. Platio sam ono što je prioritetno, a stan, gde se koliko-toliko toleriše, dugujem za prethodnih šest meseci – kaže ova Boranin. Rekli su mu da je problem u tome što njegova bivša firma iz Aleksinca, nije uplatila osiguranje, na osnovu čega je stekao pravo na mirovinu.
Službenici PiO kažu da imaju razumevanja za nervozu ljudi, sležu ramenima i kažu da su zatrpani zahtevima klijenata.
– Problemi su nastali nakon poslednjeg socijalnog programa u RTB-u kada nam je stiglo 2.500 predmeta, koji su pridodati predmetima iz prethodnog socijalnog programa 2002. godine. Mnogima objektivno nije bilo moguće uraditi rešenja zbog nedostatka baze podataka iz preduzeća gde su radili prethodnih godina, a još nam je teže ako je reč o nekoj od preduzeća iz zemalja bivše SFRJ. Tada mesecima jurimo podatke – napominje direktorka filijale borske PiO Ljiljana Jovanović.
Jedna od službenica se požalila da ima oko 4.000 predmeta za povezivanje staža, i da zbog konstantnog posla usled nedostatka kadrova, trpe i njihove porodice.
Jovanovićeva je dodala da borski PiO radi u neadekvatnim uslovima, da ne postoji šalter sala, ali da će taj problem biti rešen skorašnjim premeštanjem filijale u zgradu nekadašnje „Jugobanke“.
Predsednik Skupštine asocijacije potrošača Srbije, Boranin Zoran Andrejić, kaže da u PiO, kao i u ostalim državnim institucijama koje primaju sredstva iz budžeta, korisnici nemaju mogućnost za reklamaciju, ili prava na žalbu zbog odugovlačenja.
– Korisnik mora da ima šalter gde bi mu se reklo koja su njegova prava, koji su rokovi za rešavanje njegovog predmeta i kome licu u republičkoj instituciji treba da se obrati ukoliko je nezadovoljan uslugom. Poznato je da u upravnim odborima svih fondova sede stranački opredeljeni ljudi bez stručnosti i stvarne želje da građanima izađu u susret, a da pri tom, za posao koji obavljaju primaju mesečnu zaradu – naglasio je Andrejić.

Autor:S.Trifunović Objavio BLIC

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.