Krivokapić: Zadovoljan sam

0 0
Read Time:4 Minute, 4 Second

Nakon razgovora sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji, premijerka izjavila da današnji susret s njim nije prvi, ali da jeste prvi zvaničan susret.

IZVOR

Do sada smo imali nekoliko susreta, na raznim mestima i u više navrata. Svaki put razgovor je bio kontsruktivan i korektan“, rekla je Brnabić i dodala da joj je drago što je imala priliku s njim ponovo da razgovara.

„Prvi put smo razgovarali ovako zvanično, o političkim, ekonomskim, regionalnim, evropskim temama. Mnoge stvari vezuju Srbiju i Crnu Goru i trebalo bi da imamo najbolje odnose i nadam se da je ova prva zvanična poseta početak te faze“, istakla je premijerka.

Premijerka je rekla i da je Krivokapiću prenela stav Srbije da podržava evropske integracije Crne Gore, kao i da je naš prioritet stabilan i dobro povezan region. „I u tom smsilu su odnosi Srbije i Crne Gore važni“, kaže Brnabić.

Prema njenim rečima razgovaralo se i o „Otvorenom Balkanu“ i Crnoj Gori je upućen poziv da se uključi u taj proces, a takođe je bilo reči i o održavanju prve zajedničke sednice vlada dve zemlje.

Brnabić je na pitanje da li je sa Krivokapićem razgovarala o ovoj inicijativi i pozvala ga da se priključi razgovorima sa kolegoma iz regiona koji ce se održati u Beogradu, prenela da su razgovarali i o toj inicijativi, da je Krivokapić o tome slušao sa „otvorenim srcem“, i prihvatio je poziv za večeru, kojoj će prisustvovati i premijer Albanije Edi Rama i zamenik premijera Severne Makedonije Nikola Dimitrov, koji danas stižu u Beograd.

„Šta će se dalje desiti, to je suverena odluka Crne Gore, u to ne bih ulazila. Imaju otvoren poziv, kao i svi“, rekla je Brnabić. Ona je poručila da je ta inicijativa budućnost Balkana i nešto u šta vredi investirati vreme, energiju i novac.

Krivokapić: Zadovoljan sam

Krivokapić je rekao da je imao zadovoljstvo da je dočekan na najvišem nivou. „Premijerka je rekla ono što nam je najvažnije. Najmanje smo pričali o politici, a najviše o onome što je važnije – ekonomiji i našoj saradnji“, rekao je crnogorski premijer.

Dodao je da je njegovoj zemlji veoma važan projekat na kom je radila Brnabić, a to je e-uprava, jer je cilj vlade Crne Gore da poboljša kvalitet života građana.

Istakao je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru s njim istakao takođe važnost nastavaka saradnje i prevazilaženja nesuglasica.

„Dolazile su poruke otrovnih strela iz medija, to nikom ne treba. Treba da zaboravimo i krenemo dalje. Nadam se da će ova moja prva poseta biti dobar znak novog puta i prosperiteta, na zadovoljstvo građana obe zenlje“, rekao je Krivokapić.

Nije bilo reči o Temeljnom ugovoru

Upitana od strane novinara da li je na razgovoru bilo reči o temeljnom ugovoru između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, Brnabić je rekla da o tome nije razgovarano, jer ona ne predstvalja SPC.

„Nemam ingerencije da razgovaram o tome, niti da na to bilo kako utičem“, rekla je ona.

Krivokapić: Nisam hteo nikoga da uvredim

Premijer Crne Gore je izjavio da sastankom sa ambasadorima u Beogradu nije želeo da uvredi domaćina, već je jedini razlog tog susreta, kako kaže, bio da ambasadore zemalja koje imaju odnose sa Crnom Gorom, ali nemaju svoje diplomatske predstavnike u Podgorici upozna sa situacijom u toj zemlji.

„Nikada se ne bavim skandalima. Imao sam slobodan vremenski period koji nisam hteo da iskoristim na drugi način, osim radno. I pre dolaska u Beograd, pozvali smo sve nerezidentne ambasadore, koji imaju odnose sa Crnom Gorom, da održimo sastanak kako bih im predstavio ono stanje u Crnoj Gori, i pobudio ekonomsku diplomatiju“, rekao je Krivokapić na pitanje zašto se i na čiju inicijativu sastao sa stranim predstavnicima u Beogradu, i kako vidi kritike da je to diplomatski skandal i uvreda domaćina.

Kako je rekao, Crna Gora kao mala država treba da vodi računa o ekonomskoj diplomatiji. „Ako sam nešto prekršio, izvinjavam se domaćinima, jer o tome nisam razmišljao, da ću da ih uvredim, nego sam razmišljao kako vreme da iskoristim optimalno, da to bude na zadovoljstvo onih koji su vezani za Crnu Goru, a imaju rezidenciju u Beogradu“, rekao je Krivokapić.

80%
Awesome
  • Design
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.