Вучић у Глазгову

0 0
Read Time:2 Minute, 4 Second

Извор

Председник Александар Вучић рекао је на самиту у Глазгову да је привилегија за Србију да буде на тако важном скупу, на којем се разматра најважнија тема данашњице, како будуће генерације не би понављале исте грешке на планети на којој је живот једино могућ.

У Глазгову, на глобалном самиту о клими, око 120 светских лидера разматра како да се смањи емисија штетних гасова до 2030. године, како би се глобално загревање одржало на нивоу од 1,5 степени Целзијуса.

Србију представља председник Александар Вучић, који се обратио скупу шефова држава и влада.

Вучић је поручио да сви знају шта су циљеви када се говори о климатским променама, али се мора искрено указати на то да половина радних места у Србији зависи од примене тих планова. Посебно је напоменуо да „ако човечанство изгуби битку за животну средину, ништа неће остати за будуће генерације“.

Обраћајући се учесницима конференције о климатским променама КОП26 у Глазгову, рекао је да је привилегија за Србију да буде на тако важном самиту, на којем се разматра најважнија тема данашњице, како будуће генерације не би понављале исте грешке на планети на којој је живот једино могућ.

„Част нам је да је Србија копредседавајући на овој сесији и да својим делањем даје допинос примени члана 6 глобалног договора из Париза о смањењу гасова стаклене баште“, рекао је Вучић и истакао да је циљ да се до 2050. године прилагоде емисије угљен-диоксида кроз стварање нових индустрија.

Наш зелени план је у велики мери повезан са економском стабилношћу земље, рекао је Вучић, наводећи да ће Србија издати зелене обвезнице које ће служити за циркуларну економију.

„Написали су сјајан говор за мене, али имам неколико питања на које велике силе још нису одговориле“, рекао је Вучић. „Како ћемо финансирати све ове активности?“

„Чули смо приче о трилионима долара који ће бити на располагању, али колика ће бити каматна стопа, како ћемо приступити тим фондовима“, упитао је Вучић.

„Како ћемо приступити нуклеарним електранама, смањивати или повећавати? Како ћемо градити обновљиве изворе енергије ако јачају популистички покрети против ветропаркова? Како ћемо третирати цене природног гаса, који је у рукама великих сила“, истакао је Вучић.

Вучић је предочио да је на конференцију дошао електричним возилом, али нико не говори о томе како ће се решавати питање кобалта, никла и других остатака од производње електричних аутомобила.

„Знамо шта су циљеви, али за неке је то велика бајка и морамо да будемо искрени једни према другима. Ако изгубимо ову битку, неће остати ништа за нашу децу“, закључио је Вучић.

80%
Awesome
  • Design
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.