Na pistu sleću samo ptice

0 0
Read Time:2 Minute, 53 Second
Glas javnost: 27.09.2007

Pustoš na borskom aerodromu koji ni posle više od 20 godina nije završen

Ova vazdušna luka nikada nije ni deset odsto upotrebljena. Prvi i jedini avion s putnicima sleteo je u maju 1990. Međutim, direktor Direkcije za izgradnju puteva Srbije najavio je da će aerodrom u Boru i istočna Srbija dogodine postati centar srpskog auto-sporta i reli vožnje

BOR – Aerodrom u Boru, čija je izgradnja počela još osamdesetih godina, a koji je napušten još pre dve decenije, ni do danas nije završen i nikada, prema projektu, ni deset odsto nije upotrebljen. Pista dužine 1.200 metara sa aerodromskom zgradom, tornjem i pomoćnim sadržajima, završena je u leto 1985. godine. Ubrzo posle gradnje, aerodrom je predat na upotrebu SC „Mladost“. Već više godina je bez gazde i na njega, sve donedavno, sem ptica, niko drugi nije sletao. Ceo kompleks je opusteo, jedino se ponekad vide čobani kako oko piste napasaju velika, bela stada. Posetioce na ulazu dočekuje samo zarđala gvozdena kapija, pouzdani znak da nema domaćina. Pustoš je i u hangaru. Glavni rekvizit je jedan stari kamion. Uređaji su očerupani, jedino samuju bezvredni metalni predmeti i gomile drveta i peska. Na sredini je sto za ping-pong.

Ovaj aerodrom zvanično je bio sportski, a nezvanično, rezervni za nišku vazdušnu luku. Na idealnom je mestu, iznad grada, u ataru sela Slatina prema reci Timok i Zaječaru. Čekajući produžetak piste služio je lokalnom aero-klubu za obuku mladih avijatičara sve dok se avion nije srušio na Borskom jezeru pokušavajući da proleti ispod dalekovoda.

DA JE SAMO AERODROM

Nije samo aerodrom u Boru zaboravljen i napušten. Već sedam godina propada i „Kapija Bora“, velelepni poslovni objekat, isto toliko vremena propada i Turističko naselje „Jelen-Hajat“ na Crnom vrhu (već uloženo 30 miliona evra), hotel „Jezero“ na Borskom jezeru je tri godine zaključan, obližnji motel „Metalurg“ 15 godina ruina, kao i dvorac knjaza Aleksandra Karađorđevića u Brestovačkoj banji. Zamandaljen je i motel na čuvenim Zlotskim pećinama, godinama ne rade zatvoreni plivački bazeni…

Branislav Rankić, predsednik opštine Bor i potpredsednik Organizacionog odbora pre dva meseca održanog državnog Karting-šampionata, veruje da će AMSS, Direkcija za izgradnju puteva i Auto-reli „GAGA-Ford“ iz Beograda i ubuduće organizovati atraktivne sportske manifestacije i objekat približiti građanima.

– Cilj je da borski aerodrom i istočna Srbija, sa završetkom puta Bor-Zaječar preko sela Nikoličevo, postanu centar srpskog auto-sporta i reli vožnje. Već od sredine 2008. ovaj projekat postaće stvarnost – izjavio je Branko Jocić, direktor Direkcije za izgradnju puteva Srbije.

– Slika je i tužna i ružna. Kada se aerodrom gradio bio sam pomoćnik direktora za razvoj, a od 1986. i generalni direktor Fabrike opreme i delova u Boru koja je imala jedinu obavezu da završi elektro-radove. Priča se da je ceo grad podizao aerodrom, ali to nije tačno. Bio sam na sastancima oko tog posla sa Nikolom Šainovićem. Novac je najverovatnije dolazio iz državne kase – kaže Mirko Grčić, danas tehnički rukovodilac privatne firme „Grand-inžinjering“, podsećajući da je i sada aktuelna ideja o produžetku piste na 1.800 metara.

Na ovom aerodromu, 7. jula 1986. godine, pod pokroviteljstvom generala JNA Antona Tusa, održan je 29. jugoslovenski aeroreli. Iste godine, 31. jula, počelo je trodnevno 34. jugoslovensko prvenstvo u skakanju padobranom. U maju 1990. sleteo je prvi i poslednji putnički avion „Jata“, „AN-28“ sa 18 putnika.

Sada se čini da je aerodrom bio samo deo ambicioznog projekta kojeg sačinjava i „Hajatovo“ nedovršeno naselje na Crnom vrhu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.