Muljanje sa zlatom

0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

zlatobor

Lj. TRIFUNOVIĆ, Večernje novosti

BOR – Od dolaska novog rukovodstva na čelo Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“, novembra prošle godine, potpuno je razbijen sistem bezbednosti u tom preduzeću – tvrdi za „Novosti“ Ljubomir Milovanović, direktor „Zaštite“ firme koja je zadužena da obezbeđuje imovinu RTB.

– Sve je počelo odlukom rukovodstva RTB da ukine kontrolu nad nekoliko ključnih mesta u tom preduzeću, gde smo najčešće hvatali lopove i sprečavali ih u krađama velikih količina otpadnog bakra i drugih metala, ali i „anodnog mulja“, sirovine čijom se preradom dobijaju zlato i srebro. Pre dolaska novog menadžmenta, mesečno smo sprečavali krađu od 700 kilograma do nekoliko tona bakra. Pre dva meseca radnici „Zaštite“ sprečili su krađu tek 34 kilograma, a u avgustu samo četiri kilograma otpadnog bakra!
Direktor „Zaštite“ napominje da je u nekoliko navrata tražio da sa novim rukovodstvom RTB održi sastanak posvećen stanju bezbednosti u tom preduzeću, ali da do danas nije dobio odgovor.
– Poslednji događaj koji je uznemirio radnike „Zaštite“, jeste nečija odluka da se „anodni mulj“ odlaže na mestu koje ne pokrivaju radnici obezbeđenja, za šta smo mi saznali tek posle nekoliko meseci – podvlači Milovanović. – Sada ogromne količine „anodnog mulja“, a procenjuje se da ga ima oko 400 tona, stoje na potpuno neobezbeđenom mestu,
tako da su zlato i srebro potencijalnim lopovima praktično „na izvolite“. Zato i sumnjam da se ta sirovina iznosi iz kruga RTB, prodaje na crnom tržištu za pet evra po kilogramu i prerađuje u tajnim topionicama, koje su smeštene u šumama u okolini Bora.
Naš sagovornik ističe da su radnici „Zaštite“ u tihom bojkotu i da on, apsolutno, više nema kontrolu nad obezbeđenjem u RTB „Bor“.
– Radnicima „Zaštite“ je od dolaska novog menadžmenta na čelo RTB plata smanjena za 30 odsto, a ukinuti su im i prevoz i regres. Uz to, jedino za 289 zaposlenih u tom preduzeću nije uplaćeno zdravstveno osiguranje, tako da ni oni, niti članovi njihovih porodica, nisu u mogućnosti ni da se leče – zaključio je Milovanović.

DIREKTORI NEDOSTUPNI
ODGOVOR na Milovanovićeve optužbe pokušali smo da čujemo od Blagoja Spaskovskog, generalnog direktora RTB, ali on nije odgovarao na pozive. Takođe, pokušali smo da mišljenje druge strane saznamo i od mr Milana Dejanovskog, zamenika direktora „Bora“ za metalurgiju, ali nam je rečeno da je on „na važnom sastanku“.

STATISTIKA
OD 2003. godine, kada je Milovanović stupio na dužnost direktora „Zaštite“, radnici tog preduzeća sprečili su krađu 56.453 kilograma bakra, 20.156 kilograma drugih metala i 286 kilograma „anodnog mulja“.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.