Miting za smenu v. d. generalnog direktora

0 0
Read Time:2 Minute, 16 Second

Samostalni sindikat Rudarsko-topioničarskog basena Bor

Bor – Članovi Samostalnog sindikata Rudarsko-topioničarskog basena Bor, kako je to izjavio novinarima Dragan Aleksić, lider ovog sidnikata, priključiće se danas protestnom mitingu sindikata metalaca za smenu Miodraga Conića, v.d. generalnog direktora borskog kombinata bakra. Kao glavni razlog Aleksić navodi da Conić i njegov zamenik Milan Dejanovski nisu uvažili zahtev sindikata za povećanje plata od 30 odsto.

– Za veće plate stvoreni su svi uslovi, a to što smo se pojavili ispred svog sindikata, a ne svih radnika apsolutno je razumljivo – naglašava predsednik Samostalnog sindikata RTB Bor Dragan Aleksić. Čelnici sindikata takođe kažu da će protestovati do konačne smene Miodraga Conića sa mesta v.d. generalnog direktora RTB Bor, a od republičke vlade očekuju da reaguje u što kraćem roku.

Prodaja u delovima
Subvencije borskom kombinatu bakra prve dve godine ukupno su iznosile 1,6 milijardi dinara, da bi nakon toga priliv bio smanjen na 500 miliona godišnje. Prošle godine dobijeno je 200 miliona dinara, dok se 2007. mesečna subvencija kreće između 15 i 17 miliona dinara. Što se tiče novog tendera za privatizaciju RTB Bor, direktor Conić očekuje da će biti uspešan, navodeći da će poboljšani uslovi novog tendera uticati da se jave pravi kupci koji će unapredeti proizvodnju. Kao naročito značajno, prvi čovek RTB Bor, ističe da svi predstavnici Bora u procesu privatizacije treba da budu jedinstveni, kako se ne bi dogodilo da se raspiše i treći tender po kome bi se borski kombinat bakra prodavao u delovima što bi bilo nepovoljnije, a ne u celini kao što je to sada predviđeno.

Prvi čovek borskog kombinata bakra Miodrag Conić na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje hoće li na zahtev sindikata podneti ostavku, rekao je da o ostavci ne razmišlja i da nije upoznat sa namerama Vlade.
Na ovoj pres konferenciji Conić je istakao da RTB Bor neće biti privatizovan pre marta 2008. godine pošto će tek početkom januara naredne godine početi pregovori sa kupcima, kao i da su u ovom kolektivu oduvek verovali da je privatizacija jedino rešenje kako bi se izašlo iz višegodišnjeg proizvodnog i finansijskog kolapsa.
Prema Conićevim rečima, proizvodnja od 1 400 do 1 500 tona bakra mesečno uskoro će biti znatnije uvećana, a jedan od uslova za to je i remont Topionice za koji je obezbeđeno 2,5 miliona dolara sopstvenih sredstava, a krajem meseca na površinski kop rudnika Veliki Krivelj stiže novi bager i to je prva rudarska mašina nabavljena posle 25 godina, naglasio je on. Koliko je borski kombinat bakra tačno dužan, generalni direktor Conić novinarima nije mogao precizno da odgovori, navodeći da je najverovatnije reč o 500 miliona dolara, jer, kako je rekao, poslovne knjige nisu verodostojne i on ne može da kaže tačnu cifru.

J. Bujdić-Krečković / DANAS

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.