Milijarde kao bačene

0 0
Read Time:2 Minute, 36 Second

konverzija

A. B. M, Večernje novosti

KONVERZIJA oko 5,5 milijardi dinara duga za struju Rudarsko topioničarskog basena Bor u kapital Elektroprivrede Srbije još nije završena. Glavni razlog je što u samom Boru nisu urađene pripreme za osnivanje novog preduzeća, koje bi trebalo da se osnuje spajanjem sadašnjih članica Holdinga RTB Bor.

U EPS nisu oduševljeni pretvaranjem nenaplaćene struje u kapital. Time stižu i dodatne obaveze prema državi, porezi, razne naknade i takse. Vrh EPS, ipak, smatra da treba imati razumevanja za težak položaj preduzeća u procesu privatizacije.
– Otpisali smo dugove svih preduzeća u privatizaciji za koja je to traženo, a prihvatili smo i konverziju duga u akcije „Politike“ i EPS ima 21 odsto akcija – kažu u EPS.
– Tako je od avgusta zbog duga od 56 miliona dinara među akcionare „Politike“ ušla i Elektrodistribucija Beograd, koja sada ima 1,4 odsto akcija. Nedavno smo konvertovali dug od 30 miliona dinara u kapital Tekstilne industrije „Raška holding“ u Novom Pazaru.
Šta će se dalje dešavati sa novonastalim kapitalom EPS u drugim preduzećima nije najjasnije. Jer, po Zakonu o energetici,
EPS je osnovan radi snabdevanja tarifnih kupaca električnom energijom. Agencija za energetiku dala je licence po kojima EPS može da se bavi proizvodnjom uglja i struje, distribucijom i trgovinom na veliko i malo strujom. Za druge poslove nema licenci.
EPS je od 2006. do kraja prošle godine „oprostio“ oko 1,4 milijardi dinara duga. Naplaćeno je, međutim, samo oko 350 miliona dinara. U ratama će se naplatiti još oko 100 miliona dinara. Tako je EPS u privatizaciji ostao bez oko 940 miliona dinara duga. Procene su da bi oko 10,6 milijardi dinara dugovanja moglo da se pretvori u kapital firmi čija prodaja još nije izvesna.
U EPS ukazuju i da porez na dodatu vrednost uplaćuju i za one koji ne plaćaju struju. Tako je za šest meseci ove godine plaćeno 620 miliona dinara PDV za 219 najvećih dužnika iz privrede. „Iskeširano“ je 120 miliona dinara PDV za RTB Bor, čiji je ukupni račun za šest meseci više od 670 miliona, dok je PDV za beogradski „Infostan“ skoro 50 miliona dinara, a za „Petrohemiju“ skoro 46 miliona dinara.

AKCIJE I BERZA
U EPS nisu zadovoljni zbog toga što je Vlada Srbije odredila da se kod konverzije duga obračun radi po nominalnoj vrednosti akcija. Tako je EPS dobio akcije „Politike“ po nekoliko puta većoj vrednosti nego što se one sada mogu kupiti na berzi. Nominalna vrednost „Politikine“ akcije ja 600 dinara, a u ponedeljak se na berzi mogla kupiti za svega 135 dinara.

DUGAČAK SPISAK
I panČevaČka „Azotara“, koja duguje oko 260 miliona dinara, želi da pretvori dug u kapital, kao i „Goša“ iz Smederevske Palanke, sa dugom od oko 52 miliona dinara i somborska „Panonka“ koja duguje oko 4,6 miliona dinara. U EPS ističu da „Goša“ čak nudi da kao deo duga ustupi razvodno postrojenje vredno oko 24 miliona dinara preko kojeg se inače snabdevaju neka naselja i kasarna.
I hemijska industrija „Prahovo“ bi da pretovri dug za struju ustupanjem svoje trafo-stanice od 110 kilovolti, za šta „Jugoistok“ nije zainteresovan. Rudnik „Grot“ na Besnoj kobili nudi trafostanicu, koja snadbdeva potrošače u vranjskom kraju.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.