Medijski rat Deripaske i Kovača zbog borskog bakra

0 0
Read Time:4 Minute, 7 Second

Da li će zbog navodnih malverzacija vlasnika austrijske kompanije A-Tek, tender za RTB Bor ponovo biti doveden u pitanje

Beograd – Iako se posle otvaranja finansijskih ponuda na tenderu za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor učinilo da neizvesnosti u vezi s novim vlasnikom rudnika bakra više nema, u medijima su se pojavile nove spekulacije. Predmet tih spekulacija je Mirko Kovač, vlasnik austrijske kompanije A-Tek koja je za rudnike u Boru i Majdanpeku, kao i za Topionicu, ponudila 466 miliona dolara.

tenderska_komisija.jpg

Na slici:Kapital kompanije A-Tek ne podleže proveri: Tenderska komisija za RTB Bor.
Samo nekoliko dana posle otvaranja ponuda, u javnosti je procurela informacija da je Kovač 2000. godine dobio uslovnu kaznu od šest meseci zbog namerno izazvanog stečaja jedne od svojih diskoteka, čime je naneo štetu poveriocima. Kovač je, kako tvrde austrijski mediji, i ove godine napravio isti prestup, zbog čega je austrijsko tužilaštvo protiv njega podiglo optužnicu, pa mu sada, navodno, preti zatvorska kazna. Situaciju dodatno komplikuje izjava Džefrija Kaulija, direktora drugorangiranog za RTB Bor – kompanije Strajkfords (posluje u sastavu ruskog investicionog fonda Bejzik element Olega Deripaske), koji je procenio da će se ponoviti scenario s rumunskim Kupromom, jer „sumnja da će Kovač uspeti da obezbedi potreban novac“. Upućeni, međutim, tvrde da je između Deripaske i Kovača počeo pravi medijski rat oko borskog basena. Tako i prognoze da bi austrijski industrijalac zbog sudskog procesa za banke mogao biti rizičan klijent, mnogi tumače u svetlu kampanje koja se vodi za bakarne anode, mada se činjenica da je postupak protiv Kovača ipak pokrenut ne može ignorisati.

Neažurnost

– Ne postoji zakonski osnov za isključenje kupca iz tenderske procedure zbog toga što je protiv njega podignuta optužnica, jer je Ustavom zagarantovana jednakost učesnika u procesu sticanja imovine. Potencijalnog kupca bilo bi moguće isključiti iz tenderske procedure jedino ukoliko bi se doneo zakonski akt koji ograničava pravo dato Ustavom. To se, međutim, nikako ne može postići podzakonskim aktom, odnosno Uredbom jer bi to bilo neprihvatljivo i sa stanovišta međunarodnog prava. Drugo je pitanje, zbog čega do sada nije bio usvojen zakon kojim bi se jasno odredilo ko može učestvovati u procesu privatizacije, i ovo što se sada događa posledica je te neažurnosti – rekao je za Danas advokat Slobodan Šoškić.

Hoće li to uticati na Tendersku komisiju prilikom utvrđivanja zvanične rang-liste biće poznato u neredne dve nedelje, kada bi savetnici, posle proučavanja dokumentacije predate uz tehničku i finansijsku ponudu, trebalo da saopšte zvanični redosled ponuđača. Predsednik Komisije, koji je i državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Luka Andrić izjavio je da ne postoji zakonski osnov za eliminisanje Kovača iz trke, jer Skupština Srbije još nije usvojila izmene Zakona o privatizaciji kojima je predviđeno da u proceduri ne mogu učestvovati osuđivana i lica protiv kojih se vodi krivični postupak.
– Agencija za privatizaciju je, ipak, preko Ambasade Austrije u Srbiji zatražila proveru navoda koji su se pojavili u medijima o eventualnom postojanju sudskog postupka protiv Mirka Kovača, ali nije imala zakonske mogućnosti da proverava takve navode prilikom postupka kvalifikacije učesnika na tenderu. Tačno je da se provera kapitala vrši u postupku aukcijske prodaje preduzeća, na osnovu izmenjene Uredbe o prodaji kapitala i imovine javnom aukcijom, ali u ovom slučaju Uredba se ne može primeniti jer je reč o tenderskom postupku – izjavio je za Danas Andrić i naglasio da će posle usvajanja izmena Zakona o privatizaciji, koje se nalaze u skupštinskoj proceduri, kontrola kupaca biti obavezna u svim postupcima privatizacije.
Kako Danas nezvanično saznaje, ni savetnici za privatizaciju RTB Bora nisu preterano zabrinuti zbog informacija koje su se pojavile u javnosti, jer ih tretiraju samo kao obračun dva rivala i tvrde da ne postoji zakonski osnov za osporavanje učešća A-Teka na tenderu. Ipak, ima i drugačijih mišljenja.
– Ukoliko država želi da kontroliše tokove novca onda to mora da čini u svim transakcijama kojima rukovodi i tu ne bi trebalo da bude izuzetaka. Jer, ukoliko bi se selektivno primenjivalo pravilo kontrole legitimnosti kapitala otvorio bi se novi, neslućeni prostor za korupciju i malverzacije. Treba podsetiti da je i drugi tender za RTB Bor pokazao da je cena sa investicijama, koju je ponudio rumunski Kuprom, realna i da milijarde o kojima se govorilo, nemaju realno pokriće – kaže za Danas Branko Pavlović, konsultant malih akcionara.
Iako je u javnosti vladalo uverenje da je basen Bor obećan Rusima u zamenu za njihovu podršku u vezi s rešavanjem statusa Kosmeta, tenderska pravila bila su veoma jasna: cena je jedini kriterijum za izbor najboljeg ponuđača. Tako je nezvanično i proglašeno da je apsolutni pobednik tendera austrijski A- Tek, uprkos činjenici da je kiparski Strajkfords majnig risorsis (SMR) bio spreman da izdvoji više novca. Ukupna ponuda Strajkfordsa (sa investicionim programom vrednim 414 miliona dolara i cenom od 370 miliona evra) bila je „jača“ za 138 miliona dolara od austrijske, s obzirom na to da je investicioni program A-Tek „težak“ 180 miliona dolara. To je bio razlog da Borani ozbiljno zamere Vladi Srbije zbog lošeg izbora strategije privatizacije RTB Bor.

M. N. Stevanović / DANAS

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Medijski rat Deripaske i Kovača zbog borskog bakra

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.