Kupovina RTB Bor nezakonita

0 0
Read Time:2 Minute, 2 Second

Prvo uplata pa hipoteka

Agencija za privatizaciju saopštila je juce da rumunska kompanija „Kuprom“ ne može da založi sredstva RTB Bora pre nego što plati domacu kompaniju. U „Kupromu“ nisu iznenadeni ovim navodima i kažu da ce oni tako i uciniti.

Agencija za privatizaciju juce je saopštila da kupac RTB Bora „Kuprom“ iz Rumunije može da založi imovinu preduzeca tek nakon uplate celokupne kupovne cene. Ugovor o prodaji „Kupromu“ osnovne imovine RTB-a, koju cine celine Rudnik bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Topionica i rafinacija bakra, za 400 miliona dolara, potpisan je 5. marta ove godine.

– Tim ugovorom, kako saopštava Agencija, predvideno je da se kupac može registrovati kao zakoniti vlasnik imovine tek po uplati punog iznosa ugovorene cene. To znaci da „Kuprom“ ne može ustanoviti zalogu na imovini RTB Bor ili na bilo kom delu te imovine, sve dok ne uplati ceolokupni iznos za tu imovinu – istice Agencija.

U Zakonu o privatizaciji, kako se dodaje, ne postoje odredbe koje se odnose na davanje u zalog imovine firmi koje se privatizuju.

Kompanija „Kuprom“ pobedila je na tenderu za kupovinu RTB Bor ponudivši 400 miliona dolara, odnosno 60 miliona više od drugoplasiranog „Ist pointa“ u kojem je suvlasnik i Zoran Drakulic. Na nedavnoj konferenciji za štampu, Horija Simu je rekao da ce za podizanje 600 miliona dolara kredita od „Meri Linc“ i „Dojce banke“ biti založeno, osim sredstava „Kuproma“, i oko 30 do 40 odsto sredstava RTB-a.

– Kada kupite stan, onda možete da radite s njim šta hocete, ali kada kupujete kapital jednog društva onda je potrebno da prodavac razmišlja ko mu je kupac i da li kvalifikovan – smatra ekonomista Milan Kovacevic. On je upitao šta ce se desiti ako „Kuprom“ ne bude mogao da otplati kredit i da li ce se onda RTB Bor prodavati deo po deo.

– Cudno mi je da ce im neko dati kredit, pa da naknadno upišu hipoteku. U mnogim privatizacijama do sada Agencija nije dozvoljavala takvu hipoteku ni nakon privatizacije – kaže za „Blic“ Kovacevic.

S druge strane, „Kupromu“, po recima predsednika borda Horija Simua, sredstva RTB-a založice tek nakon što uplati 400 miliona dolara, propisanih ugovorom.

– „Kuprom“ ima dogovor da od banaka kreditora prvo dobije novac kojim ce platiti RTB Bor. Uplaticemo ta sredstva, a nakon toga ce banke dobiti zalog na RTB – objasnio je Simu, koji je naglasio da nije iznenaden saopštenjem Agencije. On nije želeo da otkrije neke druge detalje dogovora sa bankom.

R.Ž.Markovic-BLIC

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.