Kredit za razvoj Bora efektivan

0 0
Read Time:3 Minute, 28 Second

Bor, 20.02.2009. Autor: Nena Staniševski
U hotelu „Srpska kruna“ u Brestovačkoj Banji, održan je sastanak novinara sa predstavnicima Svetske banke, koji su i organizatori ovog sastanka. Suorganizatori su „Služba za odnose sa javnošću RTB-a Bor“ i „Tranzicioni Centar RTB-a Bor“. Razlog ovog sastanka je prezentacija „Projekta regionalnog razvoja Bora“. Prezentaciju su održali Vesna Kostić, portparol Kancelarije Svetske Banke u Srbiji, Nikola Ille i Andrej Popović, predstavnici projekta. U ovoj edukativnoj prezentaciji, koja je trajala skoro 2 sata, učestvovali su skoro svi prisutni novinari i diskusija je bila otvorena i zanimljiva.

Projekat za Bor

Po pitanju samog Bora u realizaciji projekta regionalnog razvoja, sama procedura započeta je još 2004. godine. Tek jula 2007 projekat je potpisan a 16. decembra 2008. postao efektivan. Svetska banka je za ovaj projekat izdvojila 43 miliona dolara od kojih će se 33 miliona dolara finansirati iz IBRD po najnižim komercijalnim kamatama a 10 miliona dolara IDA, bez kamate. Sredstva su namenjena prvenstveno sanaciji najhitnijih ekoloških problema grada Bora, kao što su rešavanje pitanja jalovišta i nestabilnih brana koja ih drže. Preostala sredstva biće usmerena ka privatnom sektoru, kako onima koji tek treba da pokrenu sopstveni biznis, tako i onima za kojima bi u postojećim uslovima to olakšalo poslovanje. Za sva sredstva namenjena gradu Boru, garantuje Republika Srbija. Vreme realizacije celog projekta predvidjeno je u roku od narednih 5 godina.

Na pitanje naše redakcije: „Da li će, eventualni loš tok Svetske ekonomske krize proizvesti obustavljanje nekog  započetog projekta?“ predstvanici Svetske banke su odlučno odgovorili da se to ne može nikako desiti.

Poseban utisak je ostavila izjava gdje Vesne Kostić, koja je pozvala novinare na saradnju, time što će zajednički delovati u kontrolisanju sprovodjenja ovih projekata, i u tom cilju je ostavila broj svog mobilnog telefona. Kako je rekla, novinari imaju potpunu slobodu da pozovu, prenesu utiske, sumnje i da postave pitanja. Inače, Vesna Kostić je bivši novinar i potpuno razume šta sve nosi novinarska profesija i na tom polju je ponudila pomoć.

O Svetskoj banci i njenom radu

Svetska banka osnovana je 1944. godine sa  namerom da se obnovi  ratom razrušena Evropa, a počela je sa radom 1946. godine, i kapitalom od 12 milijardi dolara. Osnovale su je 184 zemlje širom sveta a jedine zemlje koje nisu ni danas članice banke su Kuba i Severna Koreja.  Svetska banka podeljena je na 6 regiona a Srbija spada u region  Evropa i Centralna Azija. Odluke u ovoj banci donose se sa  51% glasova i sve članice imaju podjednaka prava u odlučivanju shodno procentu sa kojim učestvuju, tako da ni jedna pojedinačna zemlja ne može uticati niti blokirati već donetu odluku. Svetskom bankom upravljaju: guverneri, 24 izvrsna direktora, predsedavajući odbor , upravljački direktori, potpredsednici, direktori i menadžeri.

Postoje dve osnovne grupe Svetske banke:
– IBRD  Medjunarodna banka za obnovu i razvoj osnovana 1944. godine
– IDA  koja finansira najsiromašnije zemlje – osnovana 1960. godine
Ove dve organizacije rade sa istim osobljem, po istim principima i jedina razlika medju njima je u kamatama, zato što IDA odobrava kredite bez kamate a za troškove uzima 0,75% i iste daje na 30 godina sa velikim grejs periodom.
IBRD obračunava najnižu komercijalnu kamatu i ona je promenljiva samo u odnosu na vrste traženog kredita a inače je za sve zemlje ista. Samim tim Svetska banka odobrava dve vrste kredita:
– Podrška budžetu, koja se odnosi na kredite namenjene državi i ide direktno u budžet
– Investicioni projekti, koji su namenjeni direktno projektu, u ovom slučaju gradu Boru
1992. godine, bivša SFRJ biva suspendovana iz članstva Svetske banke, pa samim tim i Srbija. Zemlje koje nisu uredno vraćale svoje kredite nisu mogle biti članice, što sa Srbijom nije bio slučaj pa je u članstvo ponovo ušla 2001. godine,  ali do kraja 2002 nije imala mogućnosti dizanja kredita.

Pre dobijanja bilo kakvog kredita potrebno je napraviti „Plan projekta“,  za koji je odgovorna direktno vlada, posle čega sledi „Ocena projekta“ u kojoj završnu reč daje Svetska banka. Zatim sve to treba da odobri parlament i tek onda se kreće sa izvršenjem projekta u kojem se sprovodi sve što je dogovoreno u istom. Tokom izvršenja vrše se stalne kontrole od strane Svetske banke i na kraju se stiže do same procene korisnosti projekta.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.