Prazna kasa

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Beograd 21.02.2009. Izvor: KURIR

Nepuna dva meseca posle izglasavanja budžeta Ministarstvo finansija ubrzano radi na njegovom rebalansu, saznaje Kurir iz dobro obaveštenih izvora bliskih ovom ministarstvu! Rebalansom će budžetski rashodi biti smanjeni za trećinu, što znači da ni za oporavak RTB Bor, a ni za projekat sa „Fijatom“ neće biti para. Za ekonomske stručnjake ovakav razvoj situacije nije iznenađenje jer je, prema njihovom mišljenju, usvojeni budžet bio nerealan.

Ekonomista Danijel Cvjetićanin smatra da je najbolje kod postojećeg budžeta to što može brzo da se napravi nov, a jedini lek za smanjenje rashoda vidi u smanjenju broja ministarstava.

– U budžetu nikad i nije bilo para za Bor i „Zastavu“, ali se neko igrao ministara, predsednika Vlade i predsednika države. Ako ne svedu broj ministarstava na devet, bolje da ništa i ne počinju. Postojanje 27 ministarstava je ismevanje naroda i zdravog razuma. Ako u restrikciji ne smanje i broj članova u raznim agencijama, komisijama, savetima, forumima i ne svedu ih na razumnu meru, onda su oni zlikovci – kaže Cvjetićanin.
Bez obzira na to što je „crna rupa“ u budžetu sve veća a prihodi sve manji, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i dalje računa da će u njemu biti dovoljno para da svako ko kupi novi „punto“ bude čašćen hiljadu evra.

– Već sledeće nedelje na sednici Vlade mogao bi da se nađe dodatni program zamene starog automobila za novi „punto“ i taj program bi već krajem marta mogao da zaživi – rekao je juče ministar Dinkić.
Poslanica Srpske napredne stranke, ekonomista Jorgovanka Tabaković kaže da je znala da će do rebalansa budžeta doći i da je samo neodgovorna vlast mogla da obeća nešto za šta je znala da ne može ispuniti.

– Obećanja u vezi sa Borom i njima slična mogla je da da samo neodgovorna vlast. Što se tiče subvencionisanja „punta“, to je najveći mogući bezobrazluk. Kada država nema priliva, odriče se PDV na kupovinu automobila. On želi da svoju bajku učini realnošću. Za svako vozilo država se odriče svog prihoda, iz kojeg treba da se finansiraju socijalna davanja, zdravstvo, prosveta i drugo – kaže Tabakovićeva.

Ekonomista Milan Kovačević kaže da se jasno vidi da priliv u budžet ugrožava i planirane javne radove.
– U budžetu nema prostora za obećanja o ulaganju kapitala države u Bor, fabriku stakla i druge, pa to ne bi smeli da rade jer se već vidi da priliv prihoda ugrožava finansiranje i jasno planiranih javnih radova – kaže Kovačević.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Prazna kasa

  1. Prvo je pre četiri meseca pala cena bakra na jednu trećinu svoje dotadašnje vrednosti, pa je pre tri ipo meseca postavljen Blagoje Spaskovski za generalnog direktora RTB Bor, koji ga je u međuvremenu već poprilično i ozbiljno demontirao, pa je pre deset dana došao Dinkić i slagao Borane i srpsku javnost kao niko pre njega, obećavši čardak ni na nebu ni na zemlji, tj. podržavljenje RTB Bor i još pride Skadar na Bojani, odnosno izgradnju nove topionice. Ovakvo poigravanje sa sudbinom jednog giganta srpske privrede i sudbinom celog jednog grada kao što je Bor moderna istorija nije zabeležila. No, ako neko misli da je tome kraj, prevario se, nesreća, na žalost, tek sledi, i to ona prava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.